GENEL - 19 Ocak 2018 Cuma 18:47

Kamu Başdenetçisi Malkoç, AYM’nin FETÖ’den tutuklu gazeteciler hakkındaki kararını değerlendirdi

A
A
A
Kamu Başdenetçisi Malkoç, AYM’nin FETÖ’den tutuklu gazeteciler hakkındaki kararını değerlendirdi

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Anayasa Mahkemesinin Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkındaki gerekçeli kararını değerlendirerek, “Bu konu şu anda çok tartışıldı.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Anayasa Mahkemesinin Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkındaki gerekçeli kararını değerlendirerek, “Bu konu şu anda çok tartışıldı. Ben inanıyorum ki hukukun içerisinde hukuk buna bir çözüm yolu bulacaktır” dedi.


Anayasa Mahkemesinin, FETÖ’den tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkı ile "ifade ve basın özgürlüğü" haklarının ihlal edildiğine ilişkin gerekçeli kararını değerlendiren Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, yeni konular olduğu için bazen aksilikler, sıkıntılar olabildiğini dile getirerek, “Kamu denetçiliği sıfatımla değil de hukukçu sıfatımla ifade edebilirim ki, tabi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı 2010 yılındaki Anayasa değişikliğiyle sağlandı. Aynı değişiklikle Kamu Denetçiliği kurumu da ihdas edilmişti. Bunlar hak arama konusunda Türkiye’ye tanınan müthiş imkanlardır. Bu anlamda Anayasa Mahkemesi bireysel başvurularla bu davalara bakmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Türkiye’de bu konular çok yeni, akademisyenlerin bu konuda çalışması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi ve Ağır Ceza Mahkemesi üyelerine en azından tartışmalarla yol açmaları, yardımcı olmaları gerekiyor. Çünkü yeni konular olduğu için bazen aksilikler, sıkıntılar olabiliyor” şeklinde konuştu.



“Keşke gereksiz bir tartışma olmasaydı”


Bu tartışmaların Türkiye’deki hukuk kültürünü genişletmesini temenni ettiğini kaydeden Malkoç, “Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanınmıştır ama bunun sınırı nedir? Anayasa Mahkemesi yerel mahkeme yerine geçip delilleri sonuna kadar inceler mi? İncelerse yerel mahkeme yerine geçmiş olabilir mi? Bütün bunlar tartışılıyor burada olması gereken şey dünyadaki örneklerine baktığımız zaman özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi burada ihlal var mı yok mu bunu tespit eder. Ama tahliye veya benzer kararları yerel mahkemenin vermesi gerektiği kanaatindeyim. Bu konu Türkiye’de yeni bir konudur. Tartışılması gereken, özellikle akademisyenlerin bu konuda çok kafa yorması gerekir. Yerel mahkemedeki hakimlere önünü açacak görüşler ortaya koyması gerekir. Bu konu şu anda çok tartışıldı. Ben inanıyorum ki hukukun içerisinde hukuk buna bir çözüm yolu bulacaktır. Çünkü Türkiye’de çok iyi yetişmiş hukukçularımız var. Verilen kararlar eksik veya hatalı olur, kararlar birbirleriyle çelişir ama neticede doğru bir yol bulunur. Anayasa Mahkemesi nihai karar kendisine intikal ettiğinde buna nasıl bakacak. Bunların aydınlatılması gerekir. Keşke gereksiz bir tartışma olmasaydı. Ama her şeyden bir hayır çıkartalım. Ama bu tartışmaların olması bizim Türkiye’deki hukuk kültürünü genişletir diye temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TESK Başkanı Palandöken: “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı" Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı sınırlandırılmalı” dedi. Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu ile Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile TESK Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımız enflasyonla mücadelenin kilit noktasıdır. Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek artık mümkün değil. Bir kişinin 10 bin tane işletmesi olursa böyle olur. Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Esnafı tezgahtar, çiftçiyi tarlada işçi yaptılar. Tüketici artık enflasyondan illallah etti. Bari bu işletmelerin sigara ve ekmek satmasının önüne geçilsin” dedi. “Sanayide çırak, demirci, marangoz, usta, betoncu bulunamıyor” Esnaf ve sanatkarların büyük sermaye karşısında cılız kaldığını ve haksız rekabetin bir an evvel önlenmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Esnafı da vatandaşı da artık bu çileden kurtarın. Sanayide çırak, marangoz, demirci, usta, betoncu bulunamıyor. Yeni nesil babadan kalan zanaata sahip çıkamıyor. Çünkü 50 sene çalışan esnafın yanına bir market açılıyor her şeyi bitiriyor. Memlekette kasap, manav kalmadı. Tüm fiyatlar büyük sermayenin tekelinde. Bunlar hem toptancı hem servisçi, ithalatçı ve imalatçı oldular. Esnaf ve halk büyük sıkıntıda. Esnafın tütün mamullerinden elde ettiği kar marjı yüzde 12’den yüzde 4’e kadar düştü. Zincir marketlerin sigara ve ekmek satışı muhakkak sınırlandırılmalı” diye konuştu. “Bütün dünya küçük işletmeyi ayakta tutmaya çalışıyor” Tüm dünyada küçük işletmelerin öneminin arttığına dikkati çeken Palandöken, “Tüm dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken bizde ne yazık ki büyüyünce küçüğü döv gibi bir zihniyet var. Oysa küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede fiyatları düşürememenin sıkıntısı var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasası acilen esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmeli. Açılış kapanış saatleri kurala bağlanmalı. Her türlü ürünü satmalarının önüne geçilmeli ve haftada bir gün mutlaka tatil edilmeli” şeklinde konuştu.
Manisa Kalbine yenik düşen hakem gözyaşlarıyla uğurlandı Manisa’nın Turgutlu ilçesinde spor yaparken fenalaşan ve geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden hakem Yusuf Bulut memleketi Turgutlu’da toprağa verildi. Çarşamba günü akşam saatlerinde Turgutlu ilçesindeki Irlamaz Spor Vadisinde arkadaşlarıyla birlikte spor yaparken fenalaşarak yere yığılan ve ardından olay yerine gelen 112 ambulansı ile Turgutlu Devlet Hastanesine götürülen 37 yaşındaki hakem Yusuf Bulut burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Aynı zamanda Turgutlu Belediyesi Personel A.Ş. bünyesinde çalışan Bulut’un cenazesi bugün Turgutlu ilçesi Subaşı Camiinde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Turgutlu Mezarlığında toprağa verildi. İlçede ve spor camiasında sevilen isimlerinden biri olan Yusuf Bulut’un cenaze törenine Turgutlu Kaymakamı Selami Kapankaya, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, TFF 4. Bölge Sorumlusu ve MHK üyesi eski hakemlerden Ünsal Çimen, TFF 4. Bölge Sorumlusu Serkan Gencerler, Türkiye Süper Lig hakem gözlemcileri İbrahim Aksoy ve Yunus Yıldırım, Süper Lig Hakemi Koray Gencerler, Manisa İl Hakem Kurulu Başkanı Murat Türker ve üyeleri, tüm Manisa ve İzmir hakemleri, Türkiye Ampute Futbol MHK Başkanı Ahmet Emin Alanka, TFF HGD Merkez Üyeleri, TFF HGD Manisa ve İzmir Üyeleri ve vatandaşlar katıldı. “Şehit gibi uğurlanıyor benim kardeşim” Hakemin cenazesi ilk olarak çalıştığı kurumu olan Turgutlu Belediyesi’nin önüne getirildi. Burada cenazeyi Belediye Başkanı Akın, Bulut ailesi ve belediye çalışanları karşıladı. Dua alınırken yüzlerce vatandaş gözyaşları döktü. Burada bulunan Yusuf Bulut’un yakınları “Şehit gibi uğurlanıyor benim kardeşim” diye duygularını ifade etti. Ardından genç hakemin yaşadığı mahalle olan Turgutlu Subaşı Mahallesi Subaşı Camiine getirilen cenaze burada ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Turgutlu Mezarlığında toprağa verildi.