GENEL - 28 Mayıs 2017 Pazar 12:42

KTÜ’de bilimsel ve kaçakçılık olaylarında kullanılan cihaz

A
A
A
KTÜ’de bilimsel ve kaçakçılık olaylarında kullanılan cihaz

Karadeniz Teknik Üniversitesinin bünyesine kattığı cihaz hem bilimsel çalışmalarda hem de emniyetin kaçakçılık olaylarında kullanılıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesinin bünyesine kattığı cihaz hem bilimsel çalışmalarda hem de emniyetin kaçakçılık olaylarında kullanılıyor.


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Eczacılık Fakültesi’nin 5 ay önce bünyesine kattığı “NMR Spektrometre” cihazı sayesinde kimya, eczacılık, tıp, biyoloji ve çevre gibi birçok alanda çalışmalar yapılıyor. Güvenlik güçlerinin kaçakçılık olaylarında yakalanan uyuşturucu maddeleri ayırt etmelerinde de kolaylık sağlayan cihazın Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki zengin bitki çeşitliliğinde ilaç etken maddesi bulunmasında önemli rol oynayacağı belirtildi.


Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yaylı, kaçakçılık olaylarında ecstasy, morfin, eroin gibi maddelerin bu cihaz sayesinde anlaşıldığını belirterek, “Cihaz yaklaşık 5 ay önce fakültemize kazandırıldı. Birleşik yapısı hakkında bizlere bilgi veriyor. Bu cihaz sayesinde bilinmeyen bir numunenin ne olduğunu bilme fırsatına sahibiz. Hem bilimsel çalışmalarda hem bölgedeki kaçakçılık olaylarında ecstasy, morfin, eroin gibi maddeleri bu cihaz sayesinde anlamış oluyoruz. Bu cihaz olmadan araştırma yapmak çok zor. Bu cihaz sayesinde KTÜ’deki bilimsel çalışmalar hızlanacak. Karadeniz Bölgesi bitki çeşitliliği anlamında çok zengin. İnşallah yapılan araştırmalar sayesinde belki de bir bitkiden ilaç etken maddesi bulacağız. Belki de bir ilaç üretmiş olacağız. Bu süreç araştırmalar sonucunda yapılacak. Ümit ediyorum ki bu çalışmalar sonucunda onları inşallah buluruz” dedi.


Yapılan çalışmaların bugüne kadar hep bilimsel olduğunu kaydeden Yaylı, “Makale yazma hedefli olmuş. Bundan sonraki süreçte hedefimiz ürün odaklı olmalı. Bir bitkideki etken madde ürün potansiyeli var mı, ilaç etken maddesi olarak kullanılıyor mu o yönde çalışmalar yapmamız lazım. Genelde Türkiye’de sorun bu. Bugüne kadar yapılan araştırmalar makale hedefli olmuş. Gelecek 10-15 yıllık süreçte ürün odaklı araştırmaların özendirilmesi konusunda çaba göstermemiz lazım. TÜBİTAK’ın desteklediği 100 projeden 5 tanesi ürün odaklı çıksa çok büyük bir katkı olur. Çünkü bazen ilaç maddesi üretmiş olabilirsiniz dışa bağımlılığı azaltmış olursunuz. Ülke ekonomisine büyük bir katkı olur” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.