GENEL - 07 Haziran 2018 Perşembe 10:06

KTÜ’lü öğrenciler suyla üç boyutlu yazı yazma sistemi geliştirdiler

A
A
A
KTÜ’lü öğrenciler suyla üç boyutlu yazı yazma sistemi geliştirdiler

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencileri Alp Caner Satı ve İlker Erdöl, “Suyla üç boyutlu yazı yazma sistemi” geliştirdi.


Projenin, reklam ve eğlence sektöründe insanların ilgisini çekeceğini belirten öğrenciler suyun üç boyutlu gözükecek şekilde akmasına imkân tanınacak şekilde tasarlandığını belirttiler.


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4 sınıf öğrencisi Alp Caner Satı, proje sayesinde şirketlerin reklamını tüketiciye daha etkili bir şekilde ulaşacağını kaydederek, “Günümüzde kullanılan havuz gösterilerinde oluşan şekiller tek boyutlu şekilde tasarlanmıştır. Genellikle ortaya çıkacak olan şekiller önceden kodlanmış ve izleyicinin zevkine göre değişiklik göstermemişlerdir. Bu proje kapsamında elektronik vanalar üç boyutlu şekil oluşturacak şekilde dizilmiştir. Projenin yenilikçi yönünü oluşturan bu dizime ek olarak, suyun üç boyutlu gözükecek şekilde akmasına imkân tanınacak şekilde mikroişlemci kartına program yazılmıştır. Ayrıca bu program izleyicinin istediği şekli seçmesine imkân vermektedir. Reklam ve eğlence sektöründe insanların ilgisini çekebilecek projelere olan ihtiyaç nedeniyle projemiz önem teşkil etmektedir. Ayrıca eğlence sektöründe de oluşturulabilecek güzel şekiller ile insanların hoş vakit geçirmesi sağlanabilir. Projemiz ile birlikte şirketler reklamını tüketiciye daha etkili bir şekilde ulaştırabilecektir” dedi.


İlker Erdöl de suyun akış hareketleri üretilen sinyale göre değiştiğini belirterek “Görsel sanatlar genellikle ilgi ve müşteri çekmek için reklam amaçlı da kullanılabilir. Biz de önerdiğimiz bu projede, kullanacağımız bir çok elektronik vana yardımıyla su akışıyla oluşturulan bir tablo oluşturmayı (resim veya yazı) ve su akışını ses dalgaları ile kontrol ederek tabloya üçüncü bir boyut eklemeyi planlıyoruz. Yüksek frekanslı sinyal üreteçleri hoparlöre bağlandığında suyun akış hareketleri üretilen sinyale göre değişebilmektedir. Son zamanlarda bu konu ile ilgili bir çok hobi amaçlı çalışma karşımıza çıkmaktadır. Ancak biz bu çalışmalara biraz da bilimsel etkisini katarak görselliği yüksek bir ürün ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Özellikle şekillerin üç boyutlu olarak ortaya konacak olması ve herhangi bir kişinin akıllı telefon gibi kullanımı kolay olan bir cihazla bu sistemi kontrol edecek olması, önerilen projenin geniş kitlelere ulaşma amacının bir göstergesidir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Erol; Kestel kirliliğin pençesinden kurtulacak Hava, su ve toprak kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçelerden Kestel’de yerel seçimlerin ardından seferberlik başlattığını açıklayan Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, “Boyahanelerden başlayarak, tüm kirletici sanayinin çevre dostu haline gelmesini sağlayacağız” dedi. Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve BGC Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretinde Kestel’de önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapılması planlanan çalışmalara ilişkin bilgi veren Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, öncelikli gündemlerinin çevre kirliliğini önlemek olduğunu söyledi. Kestel’de doğduğunu ve doğduğu günden bu yana Kestel’de yaşadığını ifade eden Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, çevre kirliliğini önleme çalışmalarına seçimin hemen ardından başladıklarını ve kirletici sanayi kuruluşlarında tespit çalışmalarına hız verdiklerini anlattı. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla Kestel Belediye Meclisi’nde komisyon kurulacağını ve komisyonun aktif görev yapacağını açıklayan Başkan Erol, “Seçim öncesinde olduğu gibi seçimden sonra da sürekli sahada, vatandaşımızla birlikteyiz. İlk aşamada çalışma stratejimizi belirliyoruz ve meclis üyesi, bürokrat arkadaşlarımızla yerinde incelemelerde bulunuyoruz. Halkla iç içe sorunları belirliyor, çözümler üretiyoruz. Hepimizin bildiği gibi öncelikle çözmemiz gereken sorunumuz hava, su ve toprak kirliği. Bu konuda Yıldırım Belediye Meclisinde komisyon kuracağız. Ardından konu ile ilgili sivil toplum kuruluşlarını da çalışmamıza dahil edeceğiz. Yaptığımız tespitlere göre sanayici arkadaşlarımızla bir araya gelerek ‘çevre dostu sürdürülebilir üretime’ geçilmesinin yollarını arayacağız" dedi. Çevre kirliliği ile mücadelede başarı sağlanabilmesi için çalışmaları bir adım öteye taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile iletişime geçildiğini de söyleyen Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan denetim yetkisi alarak, etkin bir şekilde kirlilikle mücadele etmeyi ana hedef olarak belirledik” diye konuştu. Çevre kirliliğini önleme konusunda yapılacak çalışmalara destek olmaya hazır olduklarını ifade eden Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı da, Bursa yararına yapılacak her çalışmada seve seve yer alacaklarını söyledi. Ziyarette Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basınına ilişkin bilgi veren BGC Başkanı Nuri Kolaylı, köklü bir geçmişe sahip olan Bursa basının, özellikle yerel sorunları gündeme taşıdığını ifade etti. Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra, Başkan Vekili Fuat Kars, Başkan yardımcıları İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Huriye Gül Kolaylı, Ersin Yıldıran, Mehmet Ali Ekmekçi ve Enhar Güneş ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç katıldı.