YEREL HABERLER - 23 Mayıs 2017 Salı 15:13

Mağmat Projesi’ni anlattı

A
A
A
Mağmat Projesi’ni anlattı

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Mağmat Boğazı’nda yapılacak olan İpekyolu Canlandırma Projesi’yle (Mağmat Projesi) ilgili yöre sakinleri ve muhtarlarla istişare toplantısı düzenledi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Mağmat Boğazı’nda yapılacak olan İpekyolu Canlandırma Projesi’yle (Mağmat Projesi) ilgili yöre sakinleri ve muhtarlarla istişare toplantısı düzenledi.


Toplantıya TMMOB Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Çevre Mühendisleri Odası şube başkanları ile yöneticileri, belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları, Aygören Vadisi Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Mağmat ve Geçit Mahalleleri Derneği başkanları ve yöneticileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Genç, Mağmat Boğazı’nın doğal güzelliklerini herhangi bir yapılaşmaya açmadan turizmin hizmetine sunmak istediklerini belirten Başkan Genç, "Çünkü çok nadide bir alanımızı daha farklı bir şekilde yapılaşmaya açarak bir kullanım asla söz konusu olamazdı. Bu alanın turizme hizmet ederek değerinin daha yukarıya çıkarılması daha doğru olan bir yaklaşımdı" dedi.


Projenin DOKAP Eylem Planı’nda da turizm alanı olarak belirlendiği belirten Başkan Genç, bu nedenle bu alanın turizme dönük olarak hizmet etmesinin daha doğru bir yaklaşım olduğunu kaydederek "Valimizin çok yakın desteği ve hızlı kararı ile beraber bu bölgemizin turizm amacımıza matuf olmak üzere bu alanın Ortahisar Belediyemize tahsisini gerçekleştirdik. Ve bu 600 dönümlük alanın Tarım Bakanlığı onayladı. İçişleri bakanımızın desteğiyle Tarım Bakanımız bu alanın tahsisini onayladı. Bundan dolayı başta valimiz olmak üzere, içişleri bakanımız, Tarım Bakanımıza ve kıymetli başbakanımıza şükranlarımızı arz ediyorum. Aynı zamanda bu alan DOKAP eylem planında da turizm alanı olarak belirlenmiştir. O nedenle bu alanda turizme dönük projelerin yapılması daha uygundu. Çünkü çok nadide bir alanımızı daha farklı bir şekilde yapılaşmaya açarak bir kullanım asla söz konusu olamazdı. Bu alanın turizme hizmet ederek değerinin daha yukarıya çıkarılması daha doğru olan bir yaklaşımdı. O nedenle Etüd Proje Müdürlüğümüz buraya neler koyulabilir gibi bir ön çalışma taslağı hazırladı” dedi. “Belediye başkanı olarak şehrimizin ekonomik değerini düşünmek zorundayız” diyen Genç “Dolayısıyla şehrimizin değişik turizm lokasyonlarına turistlerimizi de getirerek ekonomimizi düşünmek zorundayız. Evvela bu projemizi katılımcı belediyecilik anlaşımız adına işin teknik olabilirliği açısından sivil toplum örgütlerimizle, mimarlarımızla, mühendislerimizle istişare ederek şekillendirmek istiyoruz. Bu bölgeye hizmet eden Aygören Derneğimizle ve yöre halkıyla istişare etmek istedik. Ve bu toplantıyı düzenledik. Bu toplantıları samimiyetle önemsiyorum. Ve bir fayda oluşturacağına inanıyorum. Bu proje nihayetinde şehrimizin çok önemli bir odak noktası olan Mağmat bölgemizin güzelleşmesine hem de şehrimizin çok daha değişik turizm cazibesi olması noktasında ciddi bir lokasyona kavuşması noktasında çok fayda getirecek olduğu inancındayım. Ben bugüne kadar belediyecilik hizmetlerimizle ilgili bölgemizin STK’larının, muhtarların sağladıkları desteklerden ötürü çok teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlı, uğurlu bir şekilde bu projemizi şehrimize kazandırırız diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.



“Ortak akılla hareket ediyoruz”


KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenap Sancar, yaptığı açıklamada, “Burada kimse doğanın tahribatına yönelik bir çalışma düşünmesin. Çevre dostu, çevre ile uyumlu, çevreye daha yatkın malzemelerle sosyal içerikli yerler olacak. Ticari kaygı olmayacaktır. Sizin fikirlerinizle turizmde çeşitlilik önem arz edecektir. Biz önemli nokta yerelin bu projenin içerisinde olmasını, rol alması gerekiyor. Nasıl rol alacağını eylemlerle tanımlayacağız. Burada yaşayan kırsalın, genel senaryoda rol alacak. Üniversite olarak biz bu konuda, bu projeye destek vereceğiz. Ortada bir proje yok. Ortak akıl oluşturulmaya çalışılıyor. Burada endemik türlerin olduğu yerler, meraların olduğu yerler Ziraat Odası Başkanımın hassasiyetini dinledim. Biliyorum. Bu sınırlar, merkezin baskısı altında yeni yerleşim alanları, konut alanı olarak tercih edilen yerler. Bunun dışında kırsal alana ilişkin yerlerde hassasiyetiniz varsa, 25 bin Nazım İmar Planı kararı üretiliyor. Bunu büyükşehir denetiminde merkez alanı dışında ki kırsal alanlara yönelik yapılanma orada geçecek. Bu konuyu orada tartışabiliriz. Bu konuda görüşlerinizi oraya aktarmak önemli. Kırsala yönelik talep varsa, bu talebe yönelik kararların takipçisi olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.


Mağmat ve Geçit Mahallesi Derneği Başkanı İlhan Sağlam ise projeyle ilgili buradaki vatandaşların ve derneklerin görüş ve eleştirilerinin alınmasını oldukça önemsediklerini belirterek "Bu proje bütün unsurlarıyla, doğaya hiçbir zarar vermeden, çok iyi planlanarak hayata geçirilmelidir. Bizi bu konuda asıl memnun eden husus Belediye Başkanımızın proje hakkındaki fikirlerimizi dinleyerek değerlendirmeye alacağını ifade etmesidir" diye konuştu.


Projeyle ilgili bilgi veren Belediye Meclisi üyesi Mimar Ufuk Hoş, “Şu anda projemizle ilgili kesinleşmiş bir konu yok. Sadece neler olabileceğini konuşuyoruz. Henüz taslak ve hazırlık sürecindeyiz. Alanda kamp tesisi planlıyoruz. Spor teması işlenecek. Genelde alanın üst kotunda, en yüksek noktasında seyir terası yapak istiyoruz. Alanda belki küçük konaklama üniteleri planlayabiliriz. Piknik alanı planlanıyor. Bu amaçla odak noktası yapmak istediğimiz alan, şimdi de doğal olarak kullanılan geçitten kahvelerin olduğu alan merkez olarak planlanacak. Bunlar net kararlar değil, ana konsepti belirleyecek şeyler. Dağ kızakları yapmak istiyoruz. Türkiye’de bunlardan çok fazla yok. Çok fazla doğaya dokunmadan, doğanın içerisinde de yapılacak şeyler. Belki üst kotlara çıkan telesiyejler göreceksiniz alanda. Burada önemli olan bu bölgenin, konut yapılaşmasından kurtarmak için turizm aksı olarak değerlendirmek istiyoruz. Burada esas ana kullanıcı olan sizleri de turizm aksının içine katmak gerekiyor. Burada sizin fikirleri de aldıktan sonra ana projeyi tamamlamak istiyoruz” diye konuştu.



“Mera alanlarına zarar verilmeyecek”


Katılımcıların mera alanlarının yok olacağıyla ilgili sorusu üzerine tekrar söz alan Doç. Dr. Cenap Sancar mera alanları ile ilgili hassasiyetlerin kendilerinde de olduğunu belirterek "Bu hassasiyetler bizde de var. Bu pansiyonculuk olabilir, organik ürün satma olabilir. Yereli nasıl katabiliriz tartışıyoruz. Kırsal bunun içinde yer alacak. Sadece turizm sınırları ile olan iş değildir. Bu güzergaha geliş yolu üzerinde ki bütün yerleşme bu projenin içinde olmazsa sınırları içine sıkışmış proje olacaktır. Mutlaka o kırsalın bu projenin içine girmesi gerekiyor. Bu bölgede mera alanları endişesini anlıyoruz. Mera alanlarının korunmasına ilişkin biz de yazılar yazdık. Bunun baskı altında olduğu yerlerde ne yapılması gerektiği noktada bir çok çalışma var. Bu alanları türlere yönelik, mera alanlarının sınırlarını tanımlayabilirsek zaten hayvanların orada olmasını istiyoruz. Ama sınırları tanımlı olsun. Bütün her yer har vurup harman savrulma derler ya öyle kullanıldığı mera alanlarımız bitti. Onun içinde bu sınırlar içinde mutlaka o yerlerimiz olacak. Çoğunlukla korunması gereken alanlar doğal bırakacak. Bizim içinde önemli. Onlar olmazsa burası olmaz. Endemik türlerin korunması gerektiğine bizde inanıyoruz. Bölgeleme yapılacak. Sizin de böyle düşünmeniz bizim içimizi rahatlatıyor” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Işıkhan: "Ülkemiz istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı" İSTANBUL (İHA) – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İş sağlığı ve güvenliği standartlarının yüksek tutulması ve kayıt dışı istihdamla mücadele konularında daha etkin adımlar atmamız gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle önümüzdeki süreç, denetimlerin çok daha sıkı yapılacağı bir süreç olacak. Bu konuda sıfır tolerans ve sıfır taviz ile çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz" dedi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin 2024 yılı Nisan ayı olağan toplantısı ‘Çalışma Hayatına Vizyoner Bir Anlayışla Bakarken; Sanayicilerimizin Beklentileri ve Çözüm Önerileri’ ana gündemi ile gerçekleşti. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katıldı. Işıkhan, toplantıda yaptığı konuşmada iş güvenliği ve kayıt dışı istihdam konusunda daha etkin adımlar atılacağını, denetimlerin sıklaşacağını söyledi. İstihdam sayısındaki artışa da değinen Bakan Işıkhan, "Bir önceki yıla göre işgücü sayısı 775 bin kişi, istihdam sayısı 1 milyon 156 bin kişi arttı. Ülkemiz son yıllarda istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda’’ dedi. Ülke olarak zorlu süreçlerden geçildiğini hatırlatan Bakan Işıkhan, ‘‘Türkiye olarak gerek küresel finans koşulları, gerekse son yıllarda üst üste atlattığımız doğal afetler ve salgın dönemi nedeniyle içerisinden geçtiğimiz sürece rağmen; yatırım, üretim ve istihdam politikamız, gelecek hedeflerimiz bağlamında en önemli gündem maddemiz olmaya devam ediyor. Bu vizyonun en önemli bileşenini ise sanayi sektörümüz oluşturuyor. Dolayısıyla sanayi sektörü, ekonomimizin can damarı, Türkiye Yüzyılı kalkınma hedeflerimizin ise can suyu olma özelliğini koruyor’’ ifadelerini kullandı. Türkiye’nin şartlar ne olursa olsun büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Işıkhan, ‘‘Ülkemiz, zorlu küresel koşullara ve yaşadığımız afetlere rağmen, AB ve OECD ülkeleri arasında; yıllık bazda en yüksek büyüme kaydeden ülkeler arasında. 2023 yılında yüzde 4,5 oranında büyüdük. Kişi başına GSYH 2023 yılında cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden 13 bin 110 olarak hesaplandı. Tabi istikrarlı bir yatırım - üretim süreci istihdam artışını da beraberinde getiriyor. Son dönemdeki istihdam rakamları da bu durumu teyit eder mahiyettedir. Bilhassa, son aylarda istihdam ve işgücünde istikrarlı ve etkileyici bir ivme yakaladık’’ dedi. ‘‘Ülkemiz son yıllarda istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda’’ İstihdam rakamlarına ilişkin rakamları paylaşan Işıkhan, ‘‘Bir önceki yıla göre işgücü sayısı 775 bin kişi, istihdam sayısı 1 milyon 156 bin kişi artmıştır. Oransal olarak bakacak olursak işgücüne katılma oranı 0,8 puan, istihdam oranı 1,4 puan artmıştır. İşgücüne katılma oranımız tarihin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Bu, vatandaşlarımızın işgücüne daha aktif bir şekilde katıldığını ve ekonomimize güvenle hizmet ettiğini gösteriyor. Bakanlık olarak işverenlerimizin istihdam rakamlarını artırmalarına mümkün olan en büyük katkıyı sağlamak için önemli teşvik ve destek uygulamalarını hayata geçirdik. Bir taraftan yatırım ve üretim ortamını iyileştirirken diğer yandan işe alımlarda, nitelikli işgücü temininde sağlam bir köprü olma görevimizi yerine getiriyoruz’’ şeklinde konuştu. ‘‘Kadın istihdamında da belirgin artış görülüyor’’ İş Pozitif programıyla birlikte kadın istihdam oranında da belirgin artış yaşandığını ekleyen Işıkhan, ‘‘Kadın istihdam oranı bir önceki yıla göre 1,2 puan artmıştır. Kadınların istihdamını desteklemek adına 9 Şubat’ta başlattığımız İş Pozitifle özellikle kayıtlı kadın istihdamında önemli bir mesafe kaydettik. 9 Şubattan beri Türkiye genelinde işe yerleştirilen kadın sayısı bugün itibariyle 100 bin kişiye ulaşmış durumdadır. İstanbul ilinde ise 31 bin 543 kadın iş sahibi olmuştur. İŞKUR aracılığıyla istihdam sürecine adeta yeni bir soluk getirdik diyebiliriz. Projeyle hem kayıt dışı istihdamın önüne geçmeyi, hem de işveren ve iş arayan arasındaki iletişimi daha kolay hale getirmeyi hedefledik. Hedeflerimize büyük ölçüde ulaştık. Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı gibi güçlü yol haritalarımız ile daha da iyi seviyelere geleceğiz’’ diye konuştu. ‘‘İş güvenliği ve kayıt dışı istihdam konusunda denetimler sıklaşacak’’ İş güvenliği ve kayıt dışı istihdam konusunda denetimlerin sıklaşacağının mesajını veren Bakan Işıkhan, ‘‘Çalışma hayatının önemli gündem maddelerinden biri de maalesef iş kazaları. Biliyorsunuz ki, özellikle son zamanlarda bir takım üzücü haberler üst üste geldi. Bu elim hadiselere ve ciddi can kayıplarımıza sebep olan iş kazaları bize; iş sağlığı ve güvenliği konusunda sadece rehberlik rolünün değil aynı zamanda teftiş ve denetim görevlerinin de sıfır toleransla, büyük bir hassasiyetle arttırılması gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Ülkemizin çalışma hayatında her zaman güvenli bir ortam sağlamak için yoğun bir gayret içindeyiz. Bu çerçevede, iş sağlığı ve güvenliği standartlarının yüksek tutulması ve kayıt dışı istihdamla mücadele konularında daha etkin adımlar atmamız gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle önümüzdeki süreç, denetimlerin çok daha sıkı yapılacağı bir süreç olacak. Bu konuda sıfır tolerans ve sıfır taviz ile çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. İş sağlığı ve güvenliği konusu; artık yüzyıllık planlar yapan Türkiye’nin ana gündem maddesi olmaktan çıkarılmalı’’ ifadelerini kullandı.
Van Van YYÜ’de TÜBİTAK sergisi Van Yüzüncü Yıl Üniversite ev sahipliğinde TÜBİTAK 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması’nın sergi açılışı yapıldı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında gerçekleştirilen bölge sergisi açılış töreni; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak ve Van illerinin katılımıyla yapıldı. 3 bin 915 başvuru sayısıyla Türkiye’deki 12 bölge arasında en çok başvuru sayısına sahip Van bölgesinde gerekli değerlendirmeler sonucunda bölge sergisine katılmaya hak kazanan 105 proje, jüri değerlendirmenin ardından birinci gelenler ülke finalinde gönderilecek. Program açılışında konuşan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, bölge sergisinin öğrencilerin projelerini daha ayrıntılı ortaya koyma, sunma ve jüri üyeleri önünde savunması için gerçekleştirilen bir organizasyon olduğunu belirtti. Çavuş, “Bölge sergisi esnasında projeler, jüri üyeleri tarafından bir kez daha sözlü ve uygulamalı olarak değerlendirilecek ve daha sonra yapılacak ülke finalinde bölgeyi temsil edecek projeler belirlenecek. Yarışmanın gerçekleştirilmesinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim” dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın tebrik ve başarı temennilerine dair açılış mesajının da okunmasının ardından sergilenen projeleri tek tek inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, “Bu program, Van bölgesinde yer alan illerden ve okullardan öğrencilerin gelmeleri ve birbirleri ile tanışma, kaynaşma, arkadaşlıklar kurma, kültürel ve bilimsel pek çok paylaşımlarda ve kazanımlarda bulunma imkânı sağlıyor. Bölge sergisine davet edilen proje sahibi öğrencileri, öğretmenlerini ve ailelerini kutluyor, sağlamış oldukları her türlü desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. Van YYÜ Mühendislik Fakültesi sergi salonunda düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Sergisinin 3 gün boyunca jüri üyelerinin yapacağı bilgilendirmenin ardından 25 Nisan Çarşamba günü ödül töreni ile son bulacağı belirtildi. Açılış törenine Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş ile Prof. Dr. Murat Kayri, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, akademisyenler, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.