EKONOMİ - 18 Ekim 2017 Çarşamba 15:43

Meslek komiteleri toplantısında sorunlar konuşuldu

A
A
A
Meslek komiteleri toplantısında sorunlar konuşuldu

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın müşterek meslek komiteleri toplantısında çeşitli konularda sorunlar gündeme getirildi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın müşterek meslek komiteleri toplantısında çeşitli konularda sorunlar gündeme getirildi.


Toplantıda Trabzon gıda toptancıları sitesinin yapılması, mahalle bakkallarının yaşatılmasına karşı önlemler, sayısı artan zincir marketlere sınırlama getirilmesi, nefes kredisinin yeniden devam ettirilmesi, perakende satışlarda ürünlere etiket mecburiyeti getirilmesi, yüksek sermayeli şirketlerde avukatlık sözleşmesi zorunluluğunun kaldırılması, adi ortaklık şirketlerinin tekrar KOSGEB desteklerinden yararlandırılması, Beşikdüzü sel felaketinden etkilenen esnafa desteklerin artırılması ve yerel yazılım sektörünün geliştirilmesinin desteklenmesi konuları gündeme gelirken Meslek komiteleri adına söz alan Meclis Üyeleri M. Tayfun Ataman ve Edip Sevinç ile meslek komitesi üyeleri Barbaros Bulut ve İsmail Al, sektörlerine ilişkin çeşitli konularda görüşlerini paylaştılar.


TTSO Meclis Üyesi M. Tayfun Ataman, Trabzon Gıda Toptancıları Sitesi’nin hala kurulmaması nedeniyle sektörün çok dağınık bir alanda faaliyetlerini olumsuz şartlarda yürüttüğünü belirterek, “İlkel şartlarda, içerisinde forklift dönemeyen küçük alanlarda, elverişsiz binalarda gıda toptancılık işleri yürütülmeye çalışılıyor. Sektörün tüm üyeleri tarafından Trabzon Gıda Toptancıları Sitesi’nin acil şekilde hayata geçirilmesi beklenmektedir” dedi.


Ulusal market zincirlerinin sayılarının Trabzon’da 80’in üzerine çıktığını ifade eden Ataman “Bu durum küçük ve orta boy esnafı Trabzon’da bitirmektedir. Bu zincir mağazaların yan yana ve birbiri ardına açılmasının önüne yerel yönetimlerle beraber işbirliği yaparak engel veya sınırlama getirilmesi konusunda acil çalışma yapılmalıdır. Türkiye’de bu tür marketlerin sayısı 27 bini buldu. Perakende pazarının yüzde 54’ü maalesef bu zincir marketlere geçmiştir. Küçük esnaf aradan çıktı, orta boy işletmelere sıra geldi. Bir an önce çözüm bulunmalı, önlem alınmalıdır” diye konuştu.


TTSO Meslek Komitesi Başkanı İsmail Al, Beşikdüzü ilçesinde yaşanan sel felaketinden etkilenen esnafı ziyaret eden devlet büyüklerinin afet zararlarının karşılanacağı sözünü verdiklerini hatırlatarak, “Bütün esnafın kuruşu kuruşuna zararı karşılanacaktı. Yardımlar yetersiz kaldı. Ciddi bir araştırma yapılamadığından gelen belli bir para esnaflara dağıtıldı. Sigortası olan zararını karşıladı. Sigortası olmayan da devletin verdiği bir kaşık bal ile idare etmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.


KOSGEB’in sel bölgesine bir yıl vadeli sıfır faizli kredi verdiğini de belirten Al, “Bu krediden de adi ortaklıklar yararlanamıyor. Her türlü vergisini ve yasal yükümlülüğünü devlete karşı yerine getiren adi ortaklıklar da KOSGEB’in bu imkânından yararlandırılmalıdır” şeklinde konuştu.


TTSO Meclis Üyesi Edip Sevinç’de devletin fındık alımına başladığını, öyle almakla bitmeyecek kadar çok fındığın var olduğunu belirterek “Bu uygulamanın doğru mu yanlış mı olduğunu göreceğiz. Şu anda bunu konuşmanın âlemi yok. Fındıkta bir daha Ağustos’ta konuşacağız” dedi.


Gümrük kapılarındaki sorunların bugüne kadar bir türlü çözülemediğini dile getiren Sevinç, “Gümrük kapılarındaki sorunların bir nedeni memurlar ve onların doğru çalıştırılamamasıdır. En yakın Gürcistan kapısında sizler de görüyorsunuzdur. Geçiş yaptığınız karşı ülke kapısından rahatça geçebildiğiniz halde kendi gümrük kapınızdan rahatça geçilememesi acı şeylerdir. Okyanusları geçiyoruz ama küçük derelerde boğuluyoruz” diye konuştu.


TTSO Meslek Komitesi Üyesi Barbaros Bulut ise bilişim ve teknolojinin son derece önem arz ettiğini, ilk 3 sanayi devriminin kaçırıldığını, son dönemde de 4’üncü sanayi devriminde yazılım ve teknoloji alanında ülkemizin bir takım tedbirlerle kazanım elde etmeğe çalıştığını hatırlatarak TTSO’nun da ortağı bulunduğu Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin daha iyi kullanılması gerektiğini söyledi,


Bulut “Teknokent’teki faaliyetlerimizden ötürü devlet firmalarımıza birçok destek veriyor. Firmalarımızın üretmiş olduğu yazılım ürünlerini ne yazık ki ticarileştiremiyoruz. Bunun bir nedeni de birçok sektörde firmalarımızın işlerinde kullanmak istedikleri yazılımlara lisans parası ödemek istememesinden kaynaklanmaktadır” dedi.


Bulut, yerelde yazılım sektöründe nitelikli elemanları ellerinde tutmakta zorlandıklarını kaydederek, “İnternet üzerinden yapılan satışlarla mevcut firmalarımız rekabet etmek durumunda kalıyor. Alırken kazanamıyoruz. Satışta firmalar hizmet verecek elemana bu meblağı ödemek istemiyor. Yazılım sektöründe cezai yaptırımlar uygulanmadığı sürece lisans kullanmaya hiçbir zaman riayet edilmiyor. O zaman bunun insan kaynağını da bölgemizde tutmamız mümkün değil” diye konuştu.


Meclis ve meslek komitesi üyelerinin önerilerinin tümünün not alındığını ifade eden TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Bunların bir kısmı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gidecek konulardır. Bir kısmı da burada çözmemiz gereken konulardır. Bunların tümüyle ilgileneceğiz. Önerilerinizi TOBB başta olmak üzere ilgili yerlere göndereceğiz, gerçeklemesi en büyük arzumuzdur” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AFAD’da, ‘İklim Değişikliği Afet Yönetimi’ projesi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD), İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) projesi hakkında bilgilendirme amaçlı basın toplantısı düzenlendi. Programda İDAY projesinin kapsamı ve amaçları hakkında konulara değinildi. AFAD’da İklim Değişikliği Afet Yönetimi projesine yönelik basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, afet risklerinin azaltılmasına yönelik pilot illerde çalışmaların yürütüldüğü, iklim - afet alanlarında eğitim, planlama, risk analizi, ve toplumsal bilgilendirme faaliyetlerinin kapsamı ve iklim değişikliği sonucu meydana gelecek olumsuz durumlara karşı yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yapıldı. "Önlem almadığımız takdirde kuraklığın çok daha şiddetli olacağını biliyoruz" AFAD Proje Yönetim Ofisi Başkanı Betül Kurada, toplantıda yaptığı açıklamada, "Ama sanayi devriminden sonra veriler gösteriyor ki bu süreci biz insan eliyle hızlandırıyoruz, hızlandırmışız. Eğer önlem alırsak daha iyi bir senaryo bizi bekliyor, önlem almazsak daha kötü bir senaryo bizi bekliyor. Ve herkese gelenlere bunu gösterdik. Önlem almadığımız takdirde kuraklığın çok daha şiddetli olacağını biliyoruz. Sıcak hava dalgasının çok fazla olacağını biliyoruz. Soğuk hava dalgasının daha azalacağını biliyoruz. Bunlar sadece afet demek değil, bunlar yiyecekle yaşayacağımız sorunlar demek, kuraklık demek, tarımsal bir olaya sorun açması, yol açması demek aslında bizim için” dedi.
Düzce Dört kilometre yeni içme suyu hattı Düzce Belediyesi şehrin alt yapı sistemlerinde yenileme çalışmalarında hız kesmiyor. İçme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon ile diğer altyapı hizmetlerini yürüten Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, 2024 yılı başından bu yana yapılan çalışmaların raporunu paylaştı. Düzce Belediyesi, şehir merkezi ve sorumluluk alanı içinde altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Rutin çalışmalar ve anlık müdahalelerin yanı sıra yeni abonelikler, altyapı yatırımları ile tesis bakım, onarım çalışmalarına ilişkin Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, 2024 yılı ilk 4 aylık süreçte yapılan işlerin raporunu yayınladı. Yeni hat çekim ile mevcut hatların yenilenmesini kapsayan raporda 4 bin 129 metre kanal açma, 2 bin 324 adet vidanjör hizmeti, 159 yeni su aboneliği, 185 yeni kanalizasyon bağlama hizmeti, 197 adet baca açma ve yükseltme işlemi, 389 kanalizasyon açma ve temizleme kayıtlarda yerini aldı. Altyapı yenileme işlemleri hızlandı 2024 yılı itibariyle altyapı yatırımlarına hız verilirken 2024 Ocak-Nisan aylarını kapsayan 4 aylık Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü raporunda yer alan yatırımlar ise; 3,8 kilometre yeni içme suyu hattı, 1,4 kilometre içme suyu hattı yenileme, 5,1 kilometre kanalizasyon hattı, 2,7 yağmur suyu hattı inşası oldu. Altyapı yatırımlarının yanı sıra arıza ve bakımların da zamanında yapıldığı çalışmalar kapsamında arıtma tesislerinin 44 kez düzenli bakımı yapılırken, toplamda 47 kanalizasyon arızası, 99 içme suyu arızasına anında müdahale edildi.
Ordu Başkan Tavlı, seçim öncesinde barıştırdığı kırgın esnaflarla buluştu Ordu’nun Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı seçim çalışmaları sırasında, kırgın olduklarını öğrendiği ve barıştırdığı iki esnafın misafiri oldu. Başkan Hüseyin Tavlı, Kaledere Mahallesi 20 Temmuz Caddesi’nde bulunan esnaflarla bir araya geldi. Seçim çalışmaları sırasında birbirlerine kırgın olduklarını öğrendiği esnafları barıştıran Başkan Tavlı, seçim sonrası da esnaflarla bir araya gelerek dostluklarını pekiştirdi. Cadde esnaflarından Süleyman Tez ve Turan Demir ile buluşan Tavlı keyifli sohbet gerçekleştirdi. Cadde esnafının da katıldığı buluşmada konuşan Başkan Tavlı, “Allah bize seçim sürecinde Ramazan ayında, bu kardeşlerimizle birlikte kucaklaşmayı nasip etti. Bu birliktelik neticesinde de esnaflarımızdan Muharrem Som kardeşimiz bayram sonrası kahvaltı programına bizleri davet etmişti. Biz de esnaflarımızla bir araya gelerek sohbet ettik. Her iki esnaf kardeşimize bizlerle beraber kucaklaştığı için, ev sahipliği yapan Muharrem kardeşime de ikramları için teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Onların dostluklarıyla beraber bu sofra bereketlendi. Onların birbirine olan sevgileriyle biz de lezzet aldık. Küslükten bir şey çıkmaz. Birlik, beraberlik ve dostluk bakidir. Kendilerine bunu sağladıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Keyifli sohbet çay ikramlarının ardından sona erdi.