GENEL - 31 Ekim 2018 Çarşamba 17:16

Peyzaj Mimarlığının sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu

A
A
A
Peyzaj Mimarlığının sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu

Peyzaj Mimarlığı Proje sonrası uygulama alanlarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Peyzaj Mimarlığı Proje sonrası uygulama alanlarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şube Başkanı Engin Aktaş’ın yanı sıra Moderatörlüğünü Yılmaz Aktaş yaptığı toplantıya konuşmacı olarak ise Işık Peyzaj-Barış Işık, Erguvan Peyzaj-Doğan Aydın, Başak Peyzaj-Evrim Karaman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Planlama Şefi Fatma Cevizci, Nar Peyzaj-Murat Çelik, SLLD Peyzaj-Sibel Senna Yılmazer ve Karaoğlu Peyzaj-Yasin Otuzoğlu konuşmacı olarak katıldı. Söyleşide konuşmacılar öğrencilerden ve konuklardan gelen soruları yanıtladılar.


Söyleşi öncesinde ise Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, Peyzaj Mimarlığı’nda uygulamada karşılaşılan sorunlar önemli sorunlardan biri olduğunu belirterek "Bizler eğitimlerimizi doğru alırsak projelerimizi düzgün çizeriz. Çizilmiş projeleri sahada uygulayacak olan meslektaşlarımız ve diğer meslek mensuplarıda doğru uygulamaları ortaya çıkartır. Tabi zsadece uygulama yapmıyoruz bu uygulama süreçlerinde ilave eklemeler var. Bu sadece kendi içindeki alanlar değil doğadaki alanlarda söz konusu o süreçlerde de işimizi doğru yaparsak bakım süreçlerini uzatarız ve doğru işler yapmış oluruz" dedi.



"Mesleğe yeni katılan arkadaşlarımız için çok faydalı bir söyleşi"


TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şube Başkanı Engin Aktaş ise ilk söyleşilerini Mayıs ayında projeler üzerine gerçekleştirdiklerini belirterek "Çok verimli bir söyleşi olduğuna inanıyorum. Şimdi bu söyleşi serisinin ikinci kısmı olan projeyi çizdik, artık araziye uygulayacağız ve bundan sonra karşılaşacağımız sorunlar nelerdir ? Bu sorunlara Peyzaj Mimarları olarak nasıl çözümler üretiriz ? Hangi meslek birimleriyle karşılaşıyoruz ve onlarla ortak çalışmalarımız neler oluyor ? Bunları konuşacağız. Mesleğe yeni katılan arkadaşlarımızı için çok faydalı bir söyleşi olacaktır" diye konuştu.


Mart ayından beri görev yürüttüklerini belirten Aktaş, "O süreçten bugüne kadar bazı çalışmalarımız oldu. Bunlardan en önemliside artık Trabzon’da bir mekanımız var. Kapımızı herkese açıktır. Herkesi bekliyoruz. Bizimle iletişimde olmalaranı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.


Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler ve davetliler konuşmacılara sorular yönelterek cevaplarını aldılar. Oldukça keyifli geçen söyleşi sonrası katılımcılara plaket takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta “Hayalet Ağ” temizliği yapıldı Şırnak’ın Uludere ilçesinde barajlarda hayalet ağ temizliği yapıldı. Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Şırnak İli Hayalet Av Araçları ve İstilacı Türler Farkındalık Projesi” kapsamında Uludere ilçesinde öğrencilere eğitim varidi. Eğitimin ardından Uludere Barajı’nda hayalet ağ temizliği etkinliği yapıldı. Vali Cevdet Atay, barajlar ve suların ne kadar temiz tutulursa karşılığının o kadar hızlı alınacağını söyledi. Bütün meselenin insana dayandığını belirten Vali Atay, "İnsan, bir yerden karşılık alıyorsa orayı kollamak korumak zorundadır diye düşünüyorum. Şu an aramızda olan öğrencilerimiz bu bilinçle yetişecek, bizim avcılarımız bu bilinçte olacak, balık üreticilerimiz bu bilinçte olacak. Avladıktan sonra av malzemelerini oraya bırakmayacaklar. Bunlar canlılar için bir tehlike arz ediyor. Öncelikle üzerinde durmamız gereken balıkçılarımızın, avcılarımızın insanımızın bizi doyuran denizlere, barajlara sulara iyi bakmak ve kirletmemeleri. İnşallah gençlerimiz bu farkındalık projesinden örnek alırlar. Balıkçılarımız da aynı şekilde buna riayet ederler” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin ise ilde 32 farklı balık türünün yaşadığını ifade etti. Sezgin, nesli tükenme tehlikesi altında olan Leopar Sazan’ının da Dicle Nehri’nde bulunmasıyla birlikte iç su balıkların biyo-çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla farkındalık eğitimleri düzenlendiğini, hayalet ağları ve av araçlarını sulardan temizlediklerini dile getirdi. Programa, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut ve İl Emniyet Müdürü Celal Dalman’da katıldı.