EĞİTİM - 11 Eylül 2018 Salı 17:06

Prof Dr. Emin Aşıkkutlu, Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü görevini teslim aldı

A
A
A
Prof Dr. Emin Aşıkkutlu, Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü görevini teslim aldı

Cumhurbaşkanlığı tarafından Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof.

Cumhurbaşkanlığı tarafından Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, mazbatasını Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal’dan alarak görevine başladı.


Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen devir teslim törenine Aşıkkutlu ve Baykal’ın yanı sıra çok sayıda akademik ve idari personel katıldı. Devir teslim töreninde konuşan Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, bugün KTÜ ve Trabzon Üniversitesi olarak tarihi bir günü yaşadıklarını belirterek “KTÜ gibi köklü bir üniversiteden ayrılmak bizim için bir burukluk ama böyle köklü bir üniversitenin tecrübesinden istifade ederek Trabzon Üniversitesi’ne adım atmak da bizim için gerçekten heyecan verici bir durum. Trabzon Üniversitesi’nin kurulmasında katkısı bulunan gerek siyasi gerekse idari kişilere ve özellikle de bizi Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü’ne layık gören sayın cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Trabzon markası üzerinde yükselecek bir Trabzon Üniversitesi’nin kısa sürede gerçekten hak ettiği yere kısa sürede geleceğine olan inancım sonsuzdur” dedi.


Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ise yaptığı konuşmada "Yaklaşık 6 yıldır KTÜ çatısı altında rektörlüğünü yaptığım bana göre KTÜ’nün en seçkin ve elit öğretim üyelerinin içinde olduğu birkaç fakültemiz ve meslek yüksek okulumuz yeni bir çatı altında toplandı. Benim için bir üniversitenin kuruluşu belki güzel bir duygu ama açıksa söyleyeceğim için buruk. Çünkü daha önce çalıştığımız arkadaşlarla kalben olmasada çatı olarak ayrılık yaşıyoruz. Yeni üniversitemizin rektörlük görevini 3 ay gibi bir süreyle tedviren biz yaptık. KTÜ’den ayrılarak Trabzon Üniversitesi’ne geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim. Devir teslim yaptığımız rektörümüz idari görevlerde bulunmuş ve kendisini idari görev açısından büyük oranda hazırlamış durumda. Trabzon Üniversitesine farklı bir kimlik kazandıracağına eminin” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.