EKONOMİ - 05 Ekim 2015 Pazartesi 13:47

Rusya Federasyonu'na İhracattaki Yüzde 40'lık DÜşüş İhracatçıyı Endişelendiriyor

A
A
A
Rusya Federasyonu'na İhracattaki Yüzde 40'lık DÜşüş İhracatçıyı Endişelendiriyor

Türkiye’nin ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin birinci sıradaki ihraç pazarı olan Rusya Federasyonu’na yönelik 2015 yılının 9 ayında görülen yüzde 40 oranındaki düşüş ihracatçıları endişelendiriyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu’nun belli sektörler ve özellikle de yaş meyve sebze sektörü açısından en öncelikli ihraç pazarların başında yer aldığını hatırlattı. Gürdoğan “ABD ve Avrupa ülkeleri ile yaşanan ambargo sorunu nedeniyle, ürün tedarikinde ibrenin Türkiye tarafına kayacağı yani birçok ürünü Rusya’nın Türkiye’den temin etmeye başlayacağı umulur iken, tamamen tersi bir durumla karşılaşılması, bunun yanında ihracatımızın artması beklenirken düşüşün yüzde 40’lara ulaşması ihracatçıda adeta hayal kırıklığı oluşturmuştur. Rusya pazarında çok önemli yatırımları bulunan ihracatçılarımız, uzun vadeli planlama sonucu yapılan bu yatırımların geri dönüşlerinin de uzun vadeli olması nedeniyle yaşanan ihracat düşüşünden büyük oranda olumsuz olarak etkilenmiş bulunmaktadır. Rusya Federasyonu pazarının vazgeçilmesi, ikamesi ve zarar telafisinin çok zor bir Pazar olduğunu belirten ihracatçılar ticari ilişkilerle siyasi ilişkilerin ayrı düşünülmesi gerektiğini belirterek, olumsuz siyasi ilişkiler nedeniyle ticari ilişkilerin hiçbir zaman sekteye uğratılmaması gerektiği vurgulamaktadır. Buna örnek olarak birçok Avrupa ülkesini örnek gösteren ihracatçılar, ambargo döneminde bile birçok Avrupa ülkesi ihracatçısının ürünlerinin boykota konu olmasına rağmen çeşitli atraksiyonlarla söz konusu ürünleri Rusya pazarına sokmayı başarmış olduğunu, hatta bu ülkelerin kriz şartlarına rağmen geçmiş yıllardaki diğer bir deyişle de boykot öncesindeki satış düzeyini düşürmemekte muktedir olduklarını hatırlatmaktadırlar. Diğer taraftan, Rusya Federasyonu’na en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörlerin arasında birinci sırada bulunan yaş meyve sebze sektörü ihracatçıları da yaşanan bu düşüş karşısında kara kara düşünmeye başlamıştır. Nitekim birçok ihracatçının soğuk hava deposu, lojistik ve araç filosu yatırımı bulunan Rusya Federasyonu’na ülkemiz yaş meyve sebze sektörü toplam ihracatının neredeyse yarısı yani yüzde 50’si gerçekleştirilmektedir. İhracatçılarımızca kısa vadede bu pazarın telafisinin mümkün olmayacağı belirtilerek, bunca zorluğa rağmen bir de iki ülke arasındaki tarımsal ihracatta uygulanan ağır mevzuatlar nedeniyle her gün yasaklama tehdidi ile karşı karşıya bırakıldıkları ifade edilmektedir. Bu nedenle yetkilileri bu konuda önlem almaya davet eden ihracatçılarımız en azından bu zor dönemde sıfır karla veya zararına dahi çalışarak Pazar payını korumaya çalışırken sektörün ve ihracatçısının ayakta durabilmesini temin edecek ölçekte rasyonel desteklerin verilmesini talep etmektedirler” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun hummel, DNA konseptli yeni mağazasını Samsun’da açtı Spor giyim markası hummel, DNA konseptli yeni mağaza açılışını Samsun’da, Samsunspor Futbol Direktörü Fuat Çapa ve Samsunsporlu futbolcular Zeki Yavru, Mustafa Tan, Carlo Holse ve Osman Çelik’in de katılımlarıyla gerçekleştirdi. hummel, Samsun Piazza AVM’de yeni bir mağaza açılışı gerçekleştirdi. Açılışa hummel Türkiye’nin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Samsunspor Futbol Direktörü Fuat Çapa ve Samsunsporlu futbolcular Zeki Yavru, Mustafa Tan, Carlo Holse ve Osman Çelik de katıldı. Yapılan açıklamaya göre, DNA konseptli mağazanın en dikkat çekici özelliklerinden biri sürdürülebilirlik vurgusu yapması. Mağaza içinde kullanılan bazı duvarlar geri dönüştürülmüş ‘Cardboard’ adı verilen doğal ve geri dönüşümlü panellerle hazırlandı. Bu ürünler kirletici madde içermezken aynı zamanda toprakta çözünebilir özelliklere sahip. Mağaza konsepti, minimalizm ve İskandinav ruhunu yansıtarak marka kimliğine ve tarihine gönderme yaparken aynı zamanda geçmişi günümüzle harmanlıyor. Markanın global DNA konseptli mağazalarının estetiği ve minimalizmi ön plana alan prensipleri ile yenilikçi yaklaşımı, perakende sektöründe yeni bir soluk olmaya devam ediyor. hummel Türkiye ve Güney Bölge Ticari Direktörü Emre Akaslan, açılışla ilgili olarak, "Bugün burada yeni mağazamızı açmanın, hem de bizim için çok önemli olan Samsun şehrinde açmanın büyük gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Süreçte emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler" şeklinde konuştu.