GENEL - 10 Aralık 2017 Pazar 10:25

Rusya’da hamsi sahile işte böyle vurdu

A
A
A
Rusya’da hamsi sahile işte böyle vurdu

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Rusya’da sahile vuran hamsilerin kovalarla ve filelerle toplandığını gören Trabzonlu balıkçılar şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Rusya’da sahile vuran hamsilerin kovalarla ve filelerle toplandığını gören Trabzonlu balıkçılar şaşkınlıklarını gizleyemedi.


Bu yıl palamut avından istedikleri verimi alamayan ve tüm umutlarını hamsiye bağlayan Trabzonlu balıkçılar son bir haftadır hamsi avının hissedilir derecede azalması üzerine ne yapacaklarını şaşırdılar. Balıkçılar, özellikle Abhazya taraflarında avlanan bol miktardaki ince hamsinin balık fabrikalarına verildiğini belirtirken bunun da hamsinin Karadeniz’deki geleceğini zora soktuğunu belirtiyor.


Uzun yıllar balıkçılık sektöründe hizmet veren Turgay Özsandıkçı,sosyal medyada izledikleri sahile vuran hamsilerin filelerle kovalarla toplanmasını gördüklerinde büyük şaşkınlık yaşadıklarını söyledi. Özsandıkçı “Onlarda hamsi karaya vurdu bizde ise hamsi yok. Bizde hamsi çoktu neden gitti? Yanlış avlanma. Gürcistan Abazya’yı durdurmadığımız müddetçe bu böyle olur. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum bunları durdursunlar. Bazıları bana kızacak ama kızarsalar da kızsınlar. Burada esnaflar hamsi bekliyor. Bu hamsinin geleceği iyi değil. Buna dur desinler. Bugün orada katliam yapıyorlar burada hamsi 9 santim orada 6 santim. Orada gözü açılmamış hamsiyi tutuyorlar. Bu katliamı durdursunlar. Şu an orada bir ağda 300-400 ton hamsi alıyorlar. Benim teknemde orada. Bizim geleceğimiz gidiyor. Bindiğimiz dalı kesiyoruz. Ben burada komisyoncuyum. Almanya’ya ihracat yapıyorum. Bu doğru bir şey değil. Rusya’da Karadeniz’de soğuk su akıntısı vardı, doğa olayı bu. Yılın belli dönemlerinde olan bir şey. Karşıdaki hamsi buraya gelecek. Ancak bir dahaki sene gelecek. Bu sene bitti gelmez. Durdurmazsak orada büyük fabrikalar yapıldı kim yaptı Türk firmalara yaptı. Çok büyük para var bu işte. Deniz bitti kültür balığı başladı. Hamsi tutuyorlar yem yapıyorlar yemi kültür balığına veriyorlar. Karadeniz’i bitirdik. Kimse memnun değil” dedi.



"Rusya’da sahildeki durum 30-40 yıl önce de Trabzon’da olmuştu"


Sosyal medyadaki görüntüleri izleyen Aydın Ören isimli balıkçı da yaklaşık 50 yıldır balıkçılık sektöründe olduğunu hatırlatarak “Rusya’daki balığın bolluğundan değil soğuk sudan dolayı bu durum. 30-40 yıl önce de bu durum burada olmuştu. Sahilde kepçelerle tutuluyordu. Bu aylarda balık buradan oraya akıp gidiyor. Bu sene hamsi olmadı bayağı kıt. Büyük tekneler avlayıp yem fabrikalarına verdiği müddetçe daha da azalır. Bu seneki hamsilerde bayağı ince. Bu hamsiyi tutup yem fabrikalarına verilmezse bir dahaki sene iri hamsi olarak önümüze gelecekti” şeklinde konuştu.


Öte yandan sabah saatlerinde Toptancı Balık Haline gelen çok sayıda esnaf başta hamsi olmak üzere diğer balık çeşitlerinin az ve pahalı olması yüzünden alamadan geri dönmek zorunda kaldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, “Taşımıyorum bozuk” diyerek tüfek ruhsatı gösterdi Aksaray’da ruhsatsız tabanca ile yakalanmasına rağmen önce “Taşımıyorum” deyip inkar eden, sonra da “Bozuk” diyen sürücü bir de “Ruhsatım var” diyerek tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. Olay Gülağaç Yolu Kireçlik Mevkiinde yaşandı. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gece yarısı bekçilerin de katıldığı asayiş ve trafik uygulaması yapan İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ile trafik şubesi ekipleri şüphe üzerine Gülağaç ilçesinden Aksaray merkez istikametine seyreden Ali B. (38) idaresindeki 51 ACV 230 plakalı otomobile "dur" ihtarında bulundu. Sürücüsü ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirildikten sonra araçta arama yapan bekçiler araç içerisine gizlenmiş bir adet tabanca buldu. Kullandığı araçta tabancayla birlikte yakalanmasına rağmen “Taşımıyorum” diyen sürücü Ali B. daha sonra tabancanın bozuk olduğunu belirterek işlem yapılmasından kaçmak istedi. 2 ayrı bahanesiyle başarılı olamayan sürücü bu kez de “Ruhsatım var” diyerek yakalattığı tabanca yerine tüfek ruhsatı gösterdi. 3 ayrı bahanesiyle işlemden kaçamayan sürücü son olarak tabancayı kabullenerek “Benim, tamir için taşıyorum” dedi. Tabancaya bekçiler tarafından dolu boş kontrolü yapıldıktan sonra el konulurken ruhsatsız tabanca taşımaktan gözaltına alınan sürücü adli işlemler için polis merkezine götürüldü.