GENEL - 21 Eylül 2018 Cuma 12:21

Sera Gölü’nü yüzen kepçe ile temizliyorlar

A
A
A
Sera Gölü’nü yüzen kepçe ile temizliyorlar

Trabzon’un önemli turizm merkezlerinden biri olan ve geçtiğimiz haftalarda sel nedeniyle yüzeyi çamur ve çöplerle kaplanan Sera Gölü’nü Türkiye’de sadece tek olan bir iş makinesi temizliyor.

Trabzon’un önemli turizm merkezlerinden biri olan ve geçtiğimiz haftalarda sel nedeniyle yüzeyi çamur ve çöplerle kaplanan Sera Gölü’nü Türkiye’de sadece tek olan bir iş makinesi temizliyor.


Kurban Bayramı’nın 2. günü Trabzon’da etkili olan şiddetli yağışların ardından turizm merkezi Sera Gölü’nün yüzeyi derelerden gelen çamur ve çöplerle kaplandı. 1950 yılında heyelan sonrası oluşan ve özellikle Arap turistlerin ilgi gösterdiği Sera Gölü için Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. İstanbul’da özel bir firma tarafından yapılan Türkiye’de tek olduğu öğrenilen yüzen küpçe gölde temizlik çalışmalarına başladı. Özel donanımı sayesinde suda batmadan temizlik çalışmasını sürdüren iş makinesi gölün tabanında yer alan çamurları kepçe yardımıyla alarak kıyıda oluşturulan bir alana topluyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesine ait iş makineleri ve kamyonlarında destek verdiği temizlik çalışmalarının 20 gün içerisinde tamamlanması hedefleniyor.


İstanbul’da özel bir firmaya ait iş makinesinin sorumlusu İsmail Memur, yüzen iş makinesinin Türkiye’de tek olduğunu belirterek, “Genellikle gölet işlerinde çalışıyoruz. Özel ekipman ve özel olarak eğitilmiş elemanlarla vatandaşa ve devletimize hizmet veriyoruz. Türkiye’ de tek makine. Ekipmanlar yurt dışından gelmiştir. Montajı İstanbul’da yapılır. Baraj, gölet, bataklık alanlardan temizlik çalışması yapar. Çalışmalar yaklaşık 20 gün sürecek. Gölde bulunan balçığı kıyıda duran diğer makinenin önüne getirerek oradan alınmasını sağlıyor. Buradan balçığı araçlar alarak hafriyat alanlarına götürüyor. Çalışmalar tamamlanınca göl tamamen temizlenecek. Paletin özelliği aynı teknelerin altında olduğu bir sistemle yapılmasıdır. En önemli özelliği ise suyun üzerinde durabilmesidir. 5-6 metre derinliğe kadar batmaz” dedi.



İşletmeciler ilkel yollarda temizlemeye çalışmıştı


Doğu Karadeniz’in önemli turizm merkezlerinden biri olan Akçaabat ilçesindeki Sera Gölü’nün yüzeyi geçtiğimiz 22 Ağustos günü etkili olan şiddetli yağışlar sonrasında dere sularının getirdiği çöp ve çamurla kaplanmış ve o dönemde aradan geçen 3 haftalık süreye rağmen DSİ ve ilgili birimler tarafından gölde bir temizlik çalışması başlatmamıştı. Göl kenarındaki tesis çalışanları harekete geçerek kendi ilkel imkanları ile gölü temizlemeye başladı. Motorlu bir kayığın önüne file tutarak gölü çöpten temizlemeye çalışan işletmeciler tarafından yapılan ilginç çalışma ile gölün kısa sürede temizlenmesinin mümkün olmadığı belirtilmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."