GENEL - 18 Haziran 2017 Pazar 11:47

Tencere tava işi bitti, umutlar alemde

A
A
A
Tencere tava işi bitti, umutlar alemde

Trabzon’da son dönemlerde bakır tava ve tencerenin gelişen teknolojiyle birlikte artık tercih edilmemesi ile bakırcı ustaları alem yapımına yöneldi.

Trabzon’da son dönemlerde bakır tava ve tencerenin gelişen teknolojiyle birlikte artık tercih edilmemesi ile bakırcı ustaları alem yapımına yöneldi.


Trabzon’da bir zamanlar 150-200 kadar bakırcı ustası bulunurken, bugünlerde bu sayı bir elin parmağını geçmiyor. Özellikle mutfak alanında kullanılan bakır eşyaların gelişen teknolojiyle birlikte pek tercih edilmediğini belirten 57 yıllık bakır ustası Emin Özkara, artık cami alemine konuşlandıklarını, bu sayede mesleklerini sürdürmeye çalıştığını söyledi. Trabzon’da 30 yıl öncesine kadar yaklaşık 150-200 bakırcı ustası bulunduğunu, bugün ise bir elin parmağından az kaldığını belirten Özkara, bakırcılık sanatının artık tarih olduğunu kaydetti. Eskiden çeyiz eşyalarının bakırdan dizildiğini anlatan Özkara, “Bugünlerde bakırcı ustası sayımız maalesef çok azaldı. Neredeyse bir elin parmaklarını geçmiyor. Sebebi malum. Gelişen teknoloji sanatımızı maalesef bitme noktasına getirdi. Eskiden çeyizlere bakır eşyalar dizilirdi. Mutfaklarda yemekler hep bakır tencerelerde pişerdi. Şimdi mutfaklara artık bakır tencereler girmiyor. Dolayısıyla artık ne bakırcı kaldı ne de kalaycı. Artık mesleğimizin sonuna geldik diyebiliriz. Şimdi artık minare alemleri yaparak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Yani tamamen aleme konuşlandık diyebiliriz. Zaten yeni nesil bu mesleğe pek ilgi göstermiyor" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."