EKONOMİ - 11 Ekim 2017 Çarşamba 16:02

TESOB Başkanlar Kurulu toplandı

A
A
A
TESOB Başkanlar Kurulu toplandı

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) 2017 yılı Başkanlar Kurulu Toplantısı yapıldı.

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) 2017 yılı Başkanlar Kurulu Toplantısı yapıldı.


Trabzon’da bir otelde yapılan toplantıya TESOB Başkanı Metin Kara, yönetim kurulu üyeleri, esnaf ve sanatkâr odaları başkanları katıldı. Başkanlar Kurulu’nda, TESOB’un 2010 yılından bu yana yürüttüğü projeler ve yaptığı çalışmalarla ilgili hazırlanan film gösterilirken, TESOB Başkanı Metin Kara, bir konuşma yaptı. Seçimlerden önce son Başkanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kara, “Üye sayısı bakımından Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük sivil toplum örgütü Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’dir. Esnaf ve sanatkârlar ekonominin yapı taşlarıdır. Bu taşları doğru yere koyacak olanlar da değerli oda başkanlarıdır. Seçildiğimiz günden bu yana 26 bin esnaf ve sanatkâr ile 49 meslek odasına daha kaliteli hizmet vermek için, oy veren vermeyen tüm başkanlarımı kucakladım. Kimseye fevri davranmadım. Asla ön yargılı olmadım. Bu şehirde, kurumlarda ve odalarda birlikteliği de bir şekilde sağlamış olduk. Bu anlayışla hizmetimize, yolumuza devam ediyoruz. 2010 genel kurulunda projelerden bahsederken, ‘kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleriyle, kimseyle kavga halinde olmayacağız, bütün müzakere tekniklerini deneyerek kervanı hizmet noktasında en ileri seviyeye taşıyacağız’ dedik. Bunu yaptığımıza da inancımız tamdır. Vizyonumuz güçlü, yenilikçi, birleştirici, kararlı, dürüst, şeffaf bir anlayışla esnaf ve sanatkârlarımıza, şehrimize, Trabzonumuza projeler üreterek hizmet vermekti. Bunun yüzde 90 gerçekleştirdiğime inancım tamdır. Misyonumuz ise, ekonominin can damarının küçük işletmeler olduğunu ortaya koymaktı. Küçük olmadan büyük olmaz. Küçük esnaf ve sanatkârlar vergi, sosyal güvenlik primi, inovasyon, kredi finansmanı yönünden desteklenmelidir. Son yıllarda devletimiz küçük esnaf ve sanatkâra da çok destek vermiştir. Destek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Görev yaptığımız 7 yıl içinde esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarına eğildik ve eğilmeye de devam edeceğiz” dedi.


TESOB’da göreve seçilirken bunun bir bayrak yarışı olduğunun bilinci içinde çalışmaya başladıklarının altını çizen Başkan Metin Kara, “Ama biz bayrağı aldığımızda TESOB’un yorgun olduğunu da kabul etmemiz lazım. Her hizmet eden başkanımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. İyisiyle kötüsüyle herkes hizmet etmiştir. Buralara öyle rahat şekilde gelinip rahat şekilde bu teşkilatlarda kalınmaz. Esnafın ve sanatkârın mutlak surette gönlünü kazanacaksınız. Esnaf ve sanatkâr onlara hizmet eden başkanlarına her zaman vefalı davranmıştır. Başkan seçildikten sonra kurumumuzun Trabzon’da hak ettiği noktalara ulaşması için sorunları analiz ettik ve çeşitli stratejiler oluşturduk. Kurumsal yapının geliştirilmesini, fiziksel yeterliliğin sağlanmasını ve güçlü bir ekibin kurulmasını kendimize yol haritası olarak benimsedik. 2010 yılında TESOB’da 7 personel istihdam edilmekteydi. Bugün 15 personelle esnaf ve sanatkârımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu dönemde ayrıca makine ekipman ve fiziki şartları da iyileştirdik. Denetim birimimizi araç ve personel olarak güçlendirdik. En ücra yerlere ulaşmaya çalıştık. Esnaf ve sanatkârlarımız bu denetimlerden mutlu olduklarını ve 20 yıldır böyle bir çalışmayla karşılaşmadıklarını ifade ettiler. 2 aracımız ve 4 personelimiz 12 ay süre ile sahada olacaklar. Turizm konusunda şehrimiz ivme kazanıyor. Esnaf ve sanatkârlar olarak daha iyi hizmet sunabilmemiz için bütün oda başkanlarımız elini taşın altına koymalıdır. Biz ne kadar samimi ve başarılı olursak, Ahilik geleneklerine ne kadar bağlı kalırsak, ‘müşteri velinimettir’ kavramını ne kadar öne çıkarırsak, kazanacak olan yine biz ve Trabzon’dur. Hizmet kalitesini yükseltirsek turizmden daha fazla pay alırız” diye konuştu.




"Bu bir bayrak yarışı"


TESOB olarak yaptıkları çalışmaların her zaman takdir gördüğünü de vurgulayan Başkan Metin Kara, şunları söyledi:


“Bakanımız, valimiz, ilgili kurum amirlerimiz, basınımız her zaman çalışmalarımızı takdir etmiştir. Çalışmalarımıza tecrübelerimizi katarak devam edeceğiz. Ama bugüne kadar bizi takdir etmeyen esnaf odası başkanlarımız da var. Buna da anlam vermekte zorluk çekiyorum. Sanki biz TESOB olarak hiçbir iş yapmamışız. Biz tüm iyi niyetimiz ve samimiyetimizle, herkesle kucaklaşarak bu hizmeti vermenin mücadelesi içinde olduk. 30 yılım bu teşkilatların çatısı altında geçti. Esnafın ve sanatkârların kadirşinaslığını gördüm. Allah bizlere bu yüce topluluğa hizmet etmeyi nasip etti. Bu bir bayrak yarışı. Buralara çok kolay gelinmiyor. Gelen bu teşkilatlarda hizmet verdiği süre içinde kalacaktır. Nerede durduğunu bilenler nereye gidecek olduklarını mutlak suretle görürler. Nerede durduğunu bilmeyenler nereye gidecek olduklarını düştükleri zaman anlarlar. Çabamız ve gayretimiz bu ülke ve şehir içindir. Her ne olursa olsun birlik ve beraberlik günüdür.”


TESOB olarak bugüne kadar 3-4 oda haricinde bütün esnaf ve sanatkar odalarına maddi ve ekipman yardımı yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini belirten Metin Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Yılın Ahisi’nin 2 yıl üst üste Trabzon’dan, birliğimiz üyeleri içinden seçilmesi, kurumumuza ve şehrimize büyük onur yaşatmıştır. Ancak Ahilik kutlamalarına katılmayan başkanlarımıza da sitemimi belirtmek istiyorum. Önümüzdeki süreç içinde TESOB hizmet binası, Esnaf Okulu, Kaybolmaya Yüz Tutmuş Mesleklerin ve Bu Mesleklerin Ustalarının Belirlenmesi Projesi, Esnaf-Belediye-Kaymakamlık Ortak Çalışması İle İlimizin Esnaf Sorunlarının Analiz Edilmesi Projesi, Genel Sekreterlerimizin Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi, İŞKUR Hizmet Noktası, Tarife Denetimleri, Alo Esnaf İhbar Hattı ve WhatsApp Esnaf Hattı, gelecekte Trabzon esnaf ve sanatkârının gelişmesine katkı sağlamak adına TESOB’un uygulamak istediği projelerden bazılarıdır.”


TESOB Başkanı Metin Kara, sözlerini sonunda tüm oda başkanlarına Ocak ayında başlayacak seçim sürecinde başarılar dileyerek şu ifadeleri kullandı:


“Samimiyetimle söylüyorum. 42 yıldır ticari hayatın içinde oldum. 30 yıldır Kredi Kefalet çatısı altındayım. 8 yılımızı da burada tamamlayacağız. Tek güvencem nedir biliyor musunuz? Akyazı’da babamdan ve dedemden kalandır. Başka bir şey bilen varsa kürsü burada, çıksın konuşsun. Onurumuzla mücadele ettik, onurumuzla gideceğiz ve bu toplumun içinde onurumuzla var olacağız. Bunu herkes böyle bilsin. Ocak ayında genel kurullarımız başlıyor. Hayırlı olmasını diliyorum. Birlikteliğimiz, amacımız, bu şehrin esnafına ve sanatkârına hizmet etmektir. Söz almak isteyen burada konuşsun. Hiç kimse sokakta, kahvede, işyerinde konuşmasın. Konuşulacak kürsü buradadır. Biz de etten kemikteniz, insanız. Biz de noksan yapabiliriz. Siz proje getirdiniz de biz yapmadık mı? Görevde olduğumuz süre içinde, teşkilatlar var olduğu süre içinde, bizim birlikteliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz devam edecek. Biz kardeşiz. Bunlar gelip geçicidir. Bu bir bayrak yarışıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Seç Market 9 ilde mahalle iftarları düzenliyor Seç Market, Anadolu’nun 9 farklı şehrinde iftar sofraları kurarak iş ortakları ve müşterileriyle mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin’den Amasya’ya, Uşak’tan Erzincan’a Türkiye’nin dört bir yanında kurulan sofralarda eski mahalle iftarları geleneği yaşatılıyor ve paylaşmanın önemi vurgulanıyor. Geleneksel esnaf kültürünü modern marketçilikle bir araya getiren Seç Market; bereket ve dayanışma ayı Ramazan’da iş ortakları ve müşterileriyle Seç Market mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin, Erzincan, Amasya, Uşak, Samsun, Adana, Antalya, Balıkesir ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki 9 farklı ilde mağazalar önünde kurulan sofralarda Seç Market yöneticileri, iş ortakları ve mahalle sakinleri birlikte iftar yapıyor. Seç Marketler’de satılan öz markalı ürünler kullanılarak hazırlanan özel yemeklerin ikram edildiği iftar buluşmaları mahalleliden büyük ilgi görüyor. “Ramazan’da paylaşmayı seçiyor, eski mahalle iftarlarının sıcaklığını yaşatıyoruz” Bugün Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 700’ü aşan iş ortağıyla perakende sektöründe önemli bir konuma geldiklerini belirten Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen sözlerine şöyle devam etti: “Seç Market iş modelimiz sayesinde esnaf kendi işinin sahibi olmaya devam ederken Seç Market tabelası altında mağazası modern bir görünüme ve işleyişe kavuşuyor. Mahalle sakinleri de ‘mahalleden biri’ olan, tanıyıp güvendikleri esnaftan, ulusal çapta bilinen kurumsal bir marka altında, uygun fiyatlarla alışveriş yapıyor. Seç Market olarak sürekli destek olduğumuz esnaf kültürümüzün de bir parçası olan dayanışmayı bu yıl birlik, bereket ve paylaşım ayı olan Ramazan’da pekiştirmek istedik. Türkiye’nin 9 güzide şehrinde Seç Market iş ortağı olan esnafımız, aileleri ve müşterileriyle eski mahalle iftar sofralarının sıcaklığını birlikte tekrar yaşıyoruz. Seç Market olarak ‘Ramazan’da paylaşmayı seç’ diyerek güzel sohbetler eşliğinde Ramazan sofrasının bereketini iş ortaklarımız ve mahalle sakinleriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”