YEREL HABERLER - 20 Kasım 2015 Cuma 14:35

TKDK Enerji Sektörünü Hibe İle Destekleyecek

A
A
A
TKDK Enerji Sektörünü Hibe İle Destekleyecek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, enerji sektöründe desteklere başlanılacağını söyledi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu TTSO AB Bilgi Merkezi tarafından Trabzon ABİGEM’in desteğiyle düzenlenen Avrupa Birliği KOBİ Günleri’nde konuşan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, 2008 yılında kurulduklarını 2009 yılında personel alımlarını tamamlandıklarını, 2011 yılından buyana Trabzon’da hibe fonlarını yönettiklerini belirtti.
Çeşitli sektörlerde destekleri bulunduğunu belirten Aydoğdu, “Başlık olarak değerlendirdiğimizde, hayvancılık sektöründe büyük ve küçükbaş olarak desteklerimiz mevcut. İşleme tesislerinden et işleme tesisi, süt işleme tesisi, meyve sebze işleme soğuk hava deposu gibi desteklerimiz var. Çiftlik faaliyetlerinin desteklenmesi alanında örnek olarak arıcılık ve kültür balıkçılığı var. Kırsal turizm var. Türkiye’de 42 il arasında birinci olduğumuz sektör, otel, restoran, kafeterya, lokanta gibi turizmle ilgili bütün sektörler destek kapsamında, yöresel ürünlerimiz de destek kapsamında olan başlıklardır” dedi.
Aydoğdu, son olarak IPART 15 Aralık’ta ülke genelinde tanıtımlarına başlayacağı yenilenebilir enerji alanında HES hariç bütün enerji üretimi sektörlerinin destekleneceğini kaydederek, “Enerji konusunda belediyelerimiz bizlere müracaat ettiğinde yüzde 100’ye kadar desteklerimiz var 1.2 milyon Avro ’ya kadar. Bunlar yeni desteklenen sektörlerimiz. Her tedbirin kendine ait şartları ve limitleri var” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.