YEREL HABERLER - 13 Şubat 2017 Pazartesi 16:32

Trabzon’da ilkokul öğrencilerine yönelik ”Küçük Yazarlar Projesi’

A
A
A
Trabzon’da ilkokul öğrencilerine yönelik ”Küçük Yazarlar Projesi’

Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğünce 2013 yılında hayata geçirilen “Küçük Yazarlar” projesi kapsamında Ortahisar Ülkü İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencileri Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü ziyaret etti.
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ali Ayvazoğlu, projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Trabzon her şeyi ile öncü olan illerden biri. Küçük yazarlar projesinden öncü olmasından ötürü çok mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim. Projenin hedefi, küçük yaştaki okuyucu gruplarının kütüphane kullanımlarındaki devamlılığı sağlamak, genç yaştaki kullanıcıları yazmaya teşvik etmek, yazarlarımızın tanıtımını sağlayarak halkla iç içe bulunmalarına destek vermek ve kütüphaneden yararlanacak kullanıcı kitlesinin gelişmesini sağlamak” dedi.
İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Emin Akgün de hedeflerinin, çocukların yazmaya ilgisini artırarak okuma alışkanlığı kazanmak olduğunu ifade ederek “Küçük Yazarlar Projesini 2013 yılında başlatmıştık. Bastığımız eseri bakanlığımıza bağlı bin 326 kütüphaneye gönderdik. Bizim projemizden sonra hemen hemen 81 ilde bu projeye benzer projeler üretilmeye başlandı. Kütüphane haftası içerisinde eseri basıp Türkiye geneline dağıtmayı düşünüyoruz. Amacımız çocuklarımızı ders olarak değil de etkinliklerle tanıştırarak daha fazla sosyal aktiviteler kazandırmak” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.