EKONOMİ - 12 Temmuz 2018 Perşembe 17:07

Trabzon’dan 60 ülkeye fındık ihraç edildi

A
A
A
Trabzon’dan 60 ülkeye fındık ihraç edildi

Türkiye’nin fındık ihracatının tek başına yüzde 38’ini gerçekleştiren Trabzon’dan 60 ülkeye fındık ihracatı yapıldı.

Türkiye’nin fındık ihracatının tek başına yüzde 38’ini gerçekleştiren Trabzon’dan 60 ülkeye fındık ihracatı yapıldı.


Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından yapılan açıklamada, 2018 yılının ilk yarısında Trabzon’dan en fazla ihracat yapılan ülkelerin sırasıyla İtalya, Almanya, Fransa ve Polonya olduğu, en fazla ihracat artışı yaşanan ülkelerin ise sırasıyla Ürdün, Ekvator, Singapur ve Brezilya olduğu bildirildi.


Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinin Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin en eski geleneksel ihraç ürünlerinden olan fındık ve mamulleri ihracatında Trabzon’un her dönem ihracatta birinci sırada yer aldığını belirterek, ihracat yapılan ülke çeşitliliğinin her yıl artırarak üst sıralarda yer aldığını, 2017 ve 2018 ihraç sezonunda yurtdışı piyasalardaki ihraç birim fiyatlarında yaşanan düşüşe bağlı olarak değer bazında il ihracatında düşüş yaşanmasına rağmen, ihraç edilen miktarda çok önemli bir değişimin olmadığını söyledi.


Yeni sezonda ihracatın daha üst rakamlara ulaşacağını umduklarını dile getiren Cirav, “Son yıllarda Trabzon geleneksel ihraç pazarları olan Avrupa Birliği ülkeleri dışında Uzakdoğu, Asya ve Orta Doğu Bölgelerine yönelik ihracatta ülke çeşitliği açısından önemli gelişme başarısı gösterdi. Trabzon dünyanın tüm bölgelerine fındık ve mamulleri ihraç edilir duruma geldi. Önümüzdeki dönemde bu çeşitliliğinin daha da artacağına inanıyoruz” dedi.


Türkiye’nin net döviz girdisi sağlayan önder sektörlerinden olan fındık ve mamullerinin fiyat duyarlılığı olan çok hassas sektör olması nedeniyle fiyat oluşumlarının bir çok seçenekle ilişkili olduğunu, buna rağmen ihracatçıların her sezon büyük fedakarlık ve gayret göstererek ihracat rakamlarını daha üst rakamlara ulaştırmaya çalıştıklarını vurgulayan Cirav, üreticinin daha çok gelir elde etmesi noktasında her türlü fedakarlığa katlanarak üretim aşamalarında verim ve kalitenin arttırılması konularında üreticilerle işbirliği içinde olduklarını ifade etti.


Yeni sezondan ümitli olduklarını, 2018 ve 2019 sezonunda ürün kalitesinin iyi olmasına bağlı olarak ihracatın daha üst noktalara çıkacağından ümitli olduklarına değinen Cirav, serbest piyasa ekonomisinin en önemli argümanı olan arz/talep şartları içinde oluşan fiyat düzeylerinin, kendi tabii mecrasında oluşması sektör temsilcilerinin ve tüketici ayağını oluşturan ürünün hammadde kullanıcısı sanayicinin en önemli beklentisi olduğunu, bir tarafı mağdur edecek müdahaleci fiyat oluşumları yerine üretimi ve birim başına verim ve kaliteyi arttırıcı politikalarla üreticinin desteklenmesinin en adil yöntem ve en çok kabul gören yöntem olduğuna vurgu yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Ege Bölgesi’ndeki buluşçu öğrencilerin projeleri ilk kez Denizli’de Ege Bölgesinde İzmir’İn dışında ilk kez Denizli’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve 100 projenin sergilendiği Ortaokul Öğrencileri Arası Proje Yarışması Bölge Finalinde görücüye çıkan fikirler büyük beğeni topladı. Ortaokul Öğrencileri Arası Proje Yarışması Bölge Finali ilk kez İzmir dışında bir kentin ev sahipliğinde Denizli EGS Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşiyor. Ege Bölgesi kentlerinden İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Uşak ve Denizli’den yarışmaya katılan okullardan toplam 100 proje yarı finale katıldı. Bu yıl 18.’si düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasında Ege Bölgesindeki okullarda hazırlanan 887 projeden 100 tanesi jüriler tarafından sergilenmeye değer görülerek, bölge finaline davet edildi. Bölge finalinde başarılı olan projeler ise Türkiye finalinde yarışmaya hak kazanacak. Birbirinden ilginç fikirlerin yer aldığı sergi, Denizli’de 3 gün boyunca yine ortaokul öğrencileri tarafından ziyaret edilebilecek. Muğla’dan başvurdukları 90 proje arasından 13’ü ile yarışmaya katılan Muğla Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Bekir Cevizci, “Ortaokul Öğrencileri Arası Proje yarışması bölge finali heyecanını yaşıyoruz. Öğrenciler yıl boyunca hazırladıkları projelerini sundular ve bunlar bir ön elemeden geçti. Davet edilen projeler ise burada 3 gün boyunca sergilenecek. Perşembe günü gerçekleşecek ödül töreninde dereceye giren öğrenciler Türkiye Finallerine gidecek. Biz bugün 13 proje ile buradayız. Şu an burada 100 proje var. Bunun 13’ü bize ait. Ege Bölgesi’ndeki projelerin yüzde 13’ü Muğla Bilim ve Sanat Merkezi’ne ait. Bilim ve teknoloji kuruluna bu yıl 90 proje ile başvuruda bulunduk. Türkiye bazında en çok proje başvurusu yapan ikinci okuluz. Ege Bölgesi’nde birinci sıradayız. Ege bölgesinde böyle bir başarı yok. Okullardan öğrenciler buraya gelerek geziyorlar. Buradaki projeler günlük hayat problemlerinde çıkardığımız tahlillerdir. Patent ve inovasyon değerine sahip projeler yaptılar” dedi. Yarışmaya katılan Muğla Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinde Elif Su Demir ise “Benim projem, Bir Doğal Boyar Madde Kaynağı: Xanthoria Parietina. Xanthoria Parietina bir diken türü. Günümüzde sentetik boyar maddelerin özellikle insanlara ve çevreye pek çok etkisi olduğu bilinmektedir. Bu etkileri azaltmak için doğal boyar maddelere ihtiyaç vardır. Xanthoria Parietina’dan elde ettiğimiz doğal boyar maddenin ahşap üzerindeki etkinliğini ortaya koymak projemizin amacıydı ve amacımıza ulaştık. Elbette literatürde bu doğal boyar madde var. Ancak ahşap üzerindeki etkinliğinin olmaması bizim projemizi özgün kılmakta” ifadelerini kullandı.
Sivas Sivaslı kadınlar artık madımak toplamak yerine pazardan satın alıyor Sivas’ta baharın gelmesiyle birlikte dağlardan toplanan madımak otu pazar tezgahlarında satışa sunuldu. Pazar esnafı artık köylerde yeni neslin madımak toplamadığını belirterek, "Şimdiki nesil madımak toplamıyor. Birkaç seneye kadar da bu emekçi kadınlarımız ölürse madımak olayı biter" dedi. Türkiye’nin geleneksel yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan ve türkülere dahi konu olan madımak, yıllar boyunca özellikle kırsal bölgelerde yaşayan genç kızlar tarafından doğada tek tek elle toplanırken, günümüzde halk pazarlarında veya marketlerden hazır olarak satın alınıyor. “Şimdiki nesil madımak toplamıyor, hamburger yemeye gidiyor” Pazarda madımak satan Ethem Yıldız, “10 senedir madımak işi ile uğraşıyorum. Madımak nisan ayında toplanmaya başlanır ve haziran ayına kadar devam eder. Bunu toplayan şu an köylü kadınlarımız, emekçi kadınlarımız var. Ne yazık ki o eski kadınlarımız da artık yaşlanıyor ve nesli tükeniyor. Şimdiki nesil madımak toplamıyor. Birkaç seneye kadar da bu emekçi kadınlarımız ölürse madımak olayı biter. Şimdi çocuklar pizza yemeye, hamburger yemeye gidiyorlar. Böylesi zararlı şeyleri yiyorlar ve madımak gibi yararlı bir şeyi yemiyorlar. Önceden kadınlarımız madımağı kendileri severek topluyordu. Şimdi ise nesil değiştiğinden dolayı kadınlarımız da tembelleşti ve madımak toplamıyorlar. Satın almaya geldiklerinde ise ’Bunun toplamasında ne var ki’ diyorlar. Madımağı toplaması kolay değildir. Madımağı topladıktan sonra 1 ay boyunca hasta yatabilirsiniz. Emekçi kadınlarımızın ellerine sağlık, çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Madımak da pazara düştü” Pazara alışveriş yapmaya gelen Ahmet Turan Yıldırım, “Kadınlar şimdi her şeyin hazırına koşuyorlar. Önceden bizim annelerimiz, nenelerimiz bunu toplarlar, güzelce bıçakla kıyarlardı ve bunun yemeğini yaparlardı kuşbaşı etle. Katı bir yemek olurdu, onu yufka ekmekle sokum ile yerdik. Bakar mısınız madımak da pazara düştü. Bundan köylerde çok var ama toplayan yok” şeklinde konuştu. “Genç kızlar daha madımağın ne olduğunu bile bilmiyorlar” Doğada elleriyle tek tek madımak toplayan Zeynep Gedikli, “Gençken biz topluyorduk, şimdiki cahiller ise daha madımağın ne olduğunu bilmiyorlar. Genç kızlar daha madımağın ne olduğunu bile bilmiyorlar” ifadelerini kullandı.