EKONOMİ - 14 Ekim 2017 Cumartesi 16:40

TTSO’da müşterek meslek komiteleri toplantısı yapıldı

A
A
A
TTSO’da müşterek meslek komiteleri toplantısı yapıldı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) müşterek meslek komiteleri toplantısı yapıldı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) müşterek meslek komiteleri toplantısı yapıldı.


Toplantıda söz alan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yılda iki kez yapılan müşterek meslek komiteleri toplantılarının, sektörlerden ve üyelerden gelen sorunların tespit edilmesini sağladığını belirterek, toplantının bir amacının da farklı meslek gruplarının birbirini tanıyarak meslekler ve sektörler arası ortak girişimler ve işbirliğinin başlatılmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.


Başkan Hacısalihoğlu, özellikle ekonominin yavaşladığı veya sıkıntıya girdiği dönemlerde tabandan en fazla taleplerin krediler konusunda geldiğini, bunu istihdam kolaylıkları sağlanması ve vergilendirme konularının takip ettiğini ifade etti. Bu taleplerin ekonomik koordinasyon kurulu toplantılarıyla hükümete iletildiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Somut olarak neler yapıldığına değineceğim. Bildiğiniz gibi sıkışan ekonominin önünün açılmasıyla ilgili olarak TOBB tüm oda ve borsaların mevduatlarını üyelere sunma adına Nefes Kredisi altında, faizlerin altına çekilmek suretiyle bir uygulama başlattı. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yapılan bu çalışmada üyelerimize 9.9 oranında, bir yıl vadeli kredi sunma imkanı yaratıldı. Bu şehrimiz adına önce on milyon TL ile başladı sonra 40 milyona TL’ye kadar çıktı. Kredi Garanti Fonu ile kredilendirme yapıldı. Diğer taraftan ekonomik koordinasyon kurulunda yapılan görüşmede 297 bin firmaya kredi dağıtıldı. Bu da Kredi Garanti Fonunun teminatı ile gerçekleşti. Bu bağlamda ihracatçıya yüzde 85 olan teminatlandırma yüzde 100 çıkartıldı. 14 milyar dolar da ihracatçıya kredi verilmiş oldu” dedi.


Yatırımların vergilendirilmesi konusunda aynı şirket üzerinde olan tüm yatırımlar dikkate alınmak üzere önemli bir avantaj sağlandığını anımsatan Başkan Hacısalihoğlu “Gelen talepler üzerinde kredilerin yeniden yapılandırılması sağlandı. Mesleki yeterlilik konusunda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasına bir görev verildi. Sınav yapma ve belge verme konusunda yetkili kılındık. Türkiye genelinde Trabzon belgelendirmede birinci sırada faaliyetlerini yürüttü. Cumhurbaşkanımızın talebiyle istihdam seferberliği başlatıldı. Bildiğiniz gibi bütün Türkiye’den beklenti oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bu konu üzerinde duruyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı ve İŞKUR ile yürütmüş olduğumuz bu faaliyetlerde de amacımıza ulaştığımızı görüyoruz” diye konuştu.



TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, şirketlerin önünün açılması için yapılan tek durak ofisi ile Türkiye’nin iş yapma kolaylığı bakımından dünya sıralamasında 94’üncülükten 14’üncülüğe yükseldiğini hatırlattı.


“Yatırım Adası’nın yeni adı Yeşil Endüstri Bölgesi”


Başkan Hacısalihoğlu üyelerin tabanda gündeme getirdiği sorunlarının zaman içerisinde çözüme kavuştuğunu ifade ederek bu düzenlemelerden birinin de sanayi bölgelerinde emlak vergisinin kaldırılması olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Organize Sanayi Bölgelerinde ve sanayi bölgelerinde bu vergiler alınmayacak. Aynı zamanda sanayi sicil belgeleri ile kullanmış oldukları elektrikte TRT payı kaldırıldı. Artık hafta sonu izin alınmadan çalışma yapılabiliyor. Piyasaların açılması konusunda konutta ve mobilyada KDV indirimleri sağlanmış oldu. Beyaz eşyada ve ÖTV’de indirimler sağlandı. Bütün bunlar bizim üyelerimiz için yapılan kolaylıklar. Piyasanın açılması için yapılan çalışmalar. Bütün bunlar sizlerden gelen talepler doğrultusunda TOBB’a ilettiğimiz, bazen de odamızdan direkt bakanlıklara ilettiğimiz konulardır. Yapmış olduğunuz talepler yerine geliyor. Sizlerden gelen taleplerin nasıl hayata geçtiğini görmüş oluyorsunuz.”


Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın hayata geçirdiği projelerden en önemlisinin Yeşil Endüstri Bölgesi olduğunu ifade itti. Daha önce bin 800 dönüm olarak planlanan projenin özellikle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün talebi doğrultusunda artırılması için çalışma yapıldığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, “Son yapmış olduğumuz çalışmalarla proje 2 bin 500 dönüme çıkarıldı. Önümüzdeki hafta bakanlığa onaya gönderilecek. Bundan sonraki işleyişin nasıl olacağı konusunda bilgi vereyim; Yatırım Adası’nın yani yeni adıyla Yeşil Endüstri Bölgesi’nin dolgusu bakanlık tarafından yapılacak. Sonra da altyapı yapılarak bunun üst yapıları yatırımcılara verilecek” dedi.



“Burası için fındık ve çay önemlidir”


Yatırımcılara verilecek bu alanda özellikle sektör seçimi yapılacağını, orta ve yüksek ölçekli ürünlerin üretilmesi konusunda sektörler olacağı konusunda bilgilendirmede bulunan Başkan Hacısalihoğlu şunları söyledi:


“Sadece sizler tek başına değil, belki ortaklar bulmak suretiyle buralarda yatırım yapabilirsiniz. Biz burada bakanlığa öneride bulunurken bölgedeki yatırımcılara 500 dönümden aşağı olmamak üzere bir yer ayrılması konusunda bir düzenleme koyduk. Yani bölgedeki yatırımcıları da dikkate almak üzere bu minimum bir rakam olarak konuldu. Sizlerden gelecek talepler doğrultusunda bu rakam daha fazla da olabilir. Tabi burada muhtemelen yabancı yatırımcılar da olacak. Olması gerekiyor. Onlarla ortaklık yapan sizin gibi değerli firmalarımız olması gerekiyor. Bunlar da bazı yeni sektörlerin oluşmasını sağlayacak. Nasıl Bursa’da otomotiv sektörünün başlaması ve gelişmesi ile beraber diğer sektörler de gelişti, burada da benzer konular hayata geçecek. Örneğin burası için fındık ve çay önemlidir. Bu sektörlerde teknolojik yönden katma değeri yüksek hale getirme adına da bu tür alanları da burada tahsis etmek için proje önerisinde bulunduk. Bu bakımdan geleceğe dönük sizlerin taleplerini bekliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı süreç içerisinde sizlerle paylaşacağız. Sizlerden de bu konuda destek bekliyoruz.”



“Trabzon’da kış dönemi kongrelerle hareketlenecek”


Turizm sezonunu Trabzon’un yaz döneminde oldukça iyi geçirdiğini ancak kışın turizm hareketinin zayıfladığını vurgulayan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, kış sezonunun daha hareketli geçmesi TTSO’nun kongre merkezi projesi bulunduğunu kaydetti. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Kongre merkezi oluşturmak ve etrafında da bin 5009 - 2 bin yatağı bulan bir kompleks yakalamak suretiyle en azından 2 bin kişilik bir kongre ortamının oluşması, kışın kongre alma konusunda elimizi rahatlatacak. Bu konuda Dünya Ticaret Merkezi’nin yerinde şu anda inşaatı devam eden 2 bin 100 kişilik bir kongre merkezi, yine bunun ihtiyaç olan küçük salonları ile birlikte 6 bin 500 metrekarelik fuar alanı oluşuyor. Şimdikinin 2.5 katı daha büyüklükte bir fuar alanı olacak. Burada ayrıca 450 odası olan bir otel kompleksi ve bunun içerisinde de ticari alanlar yapılacak. Bu yatırım 19 aylık bir süre içerisinde bitirilecek. Bu sadece şehre kongre almanın yanında şehrinde tanıtılması yönünde de önemli bir faaliyet olacak. Çünkü bu yabancı bir yatırım, yabancı yatırımın da kendi iş potansiyelini artırma konusunda uluslararası faaliyetleri sürdüreceğini ve bu faaliyetlerin aynı zamanda şehrimizdeki diğer yatırımcılara da katkısı olacağını biliyoruz. Bu bakımdan şöyle bir konu daha hatırlatmak istiyorum; yatırımcı tarafından kongre ve fuar merkezi kısmının özel sektöre başka işleticilere de devredilmesi söz konusudur. Özel sektörün bu konuları takip etmesinde yarar var.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursaspor eski başkanı işadamına avukatlara ve icra memuruna saldırı gözaltısı Bursa’da bir dönem Bursaspor başkanlığı yapan işadamı E.A. ve beraberindeki 1 kişi icra takibinde görevli icra memuru ve avukatlara yönelik olarak “Görevi Yaptırmamak İçin Direnme, Kasten Yaralama, Tehdit, Hakaret” suçlarını işledikleri iddiasıyla gözaltına alındı. Olay karıştıktan sonra kaçan diğer 2 şüphelinin ise arandığı belirtildi. Dün saat 12,30 sıralarında Nilüfer ilçesinde iddiaya göre işadamı E.A.’ya ait olduğu eve icraya giden 2 avukat ile 1 icra memurunun darp edildiği olayla ilgili soruşturma başlatan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, icra takibinde görevli icra memuru ve avukatlara yönelik olarak “Görevi Yaptırmamak İçin Direnme, Kasten Yaralama, Tehdit, Hakaret” suçlarını işledikleri iddia edilen şüpheliler E.A, B.C.K, B.Y.B. ve. İ.A. ile ilgili olarak; yakalama kararı çıkardı. Şüpheliler E.A. ve B.C.K. Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Müteahhit işadamı E.A. ile B.C.K.’nın Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünde adli işlemleri devam ederken diğer 2 şüphelinin ise yakalama çalışmalarının sürdüğü bildirildi. E.A.’nın yakınlarına olaya kendisinin karışmadığını ifade ettiği öğrenildi. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü, soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında bilgi verileceği aktarıldı. Öte yandan Bursa Barosu da avukatlar ve icra memuruna yönelik saldırıya tepki gösterip, olayın takipçisi olacaklarını kaydettiler.
Konya Konya’da mesleki eğitim ve istihdam hamlesi Konya Valiliği koordinasyonunda, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Mesleki Eğitim İstihdam Fuarı” düzenlenecek. Türkiye’nin mesleki eğitim odaklı ilk “Mesleki Eğitim İstihdam Fuarı” olma özelliğini taşıyan fuarın iş birliği protokolü imzalandı. Mesleki ve teknik eğitimle çeşitli meslek alanlarında sanayinin ve hizmet sektörlerinin talepleri ve ihtiyaçlarına göre mesleki bilgi, beceri, tavır ve davranış yeterliklerine sahip insan gücünün yetiştirilmesi ve istihdamı sağlanarak ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenecek Mesleki Eğitim İstihdam Fuarı çerçevesinde Konya’daki meslek lisesi öğrencileri ve mezunları, Konyalı sanayiciler ile bir araya gelerek hem iş hem de staj imkanı elde edecek. 15-16 Mayıs tarihlerinde Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilecek Mesleki Eğitim İstihdam Fuarı’nın protokolü, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk İyibildiren ve Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit tarafından imzalandı. “Mesleki ve teknik eğitimin önemi giderek artıyor” Protokol imza töreninde konuşan Vali Vahdettin Özkan, küreselleşme sürecinde artan rekabet şartları ve teknolojik gelişmeler, özellikle sanayi sektöründe işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu vasıfları çeşitlendirdiğini, bu sebeple vasıflı ara elemanı ihtiyacı arttığını, bu ihtiyacın da mesleki ve teknik eğitimin önemini artırdığını ve sistemin ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli geliştirilmesi ihtiyacının aşikar olduğunu belirtti. Bilim ve teknoloji alanında meydana gelen hızlı değişimlerin, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişimlerini önemli ölçüde etkilediğine değinen Vali Özkan “Mesleki ve teknik eğitim, bir yandan emek gücünün vasıflı hale gelmesine katkı sunarken, diğer taraftan emeğin, emek süreçlerindeki konumlanışına uygun vasıfları öğrencilere kazandırarak işgücünün yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmaktadır. Türkiye gibi genç nüfusun yoğun olduğu gelişmekte olan ülkelerde mesleki ve teknik eğitimin önemi giderek artmakta olup, beklentiler vasıflı insan gücü yetiştirmenin ötesine geçmiş ve sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal dayanışma, uluslararası iş birliği, iş kurma, istihdam, istihdamın sürekliliği ve yeniden istihdam edilebilme gibi amaçları da içerisine alacak şekilde genişlemiştir” dedi. Mesleki eğitime verdiği katkılar için Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesi yönetimine ve emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Özkan, Türkiye’de bir ilk olan Konya İstihdam Fuarı buluşmasının örneklik teşkil ederek ülke geneline yayılmasına, protokolün hayra, berekete, ekonomik gelişime ve istihdama vesile olmasını diledi. Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş da, belediye olarak her zaman öğrencilerin yanında olduklarını belirterek, “Büyükşehir Belediyesi olarak her daim öğrencilerimizin yanında olduk, bunların da en başında mesleki eğitim öğrencilerimiz geliyor. Sanayimizin sürdürülebilirliği açısından bu konuyu çok önemli buluyoruz” dedi. Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’da başlattıkları Mesleki Eğitim İstihdam Seferberliği kapsamında düzenlenecek Mesleki Eğitim İstihdam Fuarı’nın Türkiye’nin mesleki eğitim odaklı ilk “Mesleki Eğitim İstihdam Fuarı” olacağını söyledi. Fuarda meslek lisesi öğrencilerinin sanayiciler ile bir araya gelerek iş ve staj imkanı elde edeceklerini belirten Başkan Büyükeğen, “Meslek lisesi mezunlarımızı istihdam piyasasına kazandırmak ve Konya sanayisinin insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenleyeceğimiz fuara, sanayicilerimiz stantları ile katılırken, meslek liselerinde eğitim gören öğrencilerimiz veya mezunlarımız da CV’leri ile katılarak sanayicilerle tanışacak, iş hayatına atılma fırsatı bulacaklar. Öğrencilerimiz Konya Mesleki Eğitim İstihdam Fuarı’nda iş görüşmesinin yanı sıra, staj görüşmesi de yapabilecekler. Burada İş Var, Burada İstihdam Var mottosuyla gerçekleştireceğimiz Mesleki Eğitim İstihdam Fuarı’na tüm sanayicilerimizi ve öğrencilerimizi katılmaya davet ediyorum” diye konuştu. Konya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk İyibildiren de, Konya Organize Sanayi Bölgesi olarak, fuara ev sahipliği yapmaktan memnun olduklarını belirterek, mesleki eğitime yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ise mesleki eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı’nın da en temel uğraş alanlarından biri olduğunu dile getirdi. Konya’nın mesleki eğitim alanında gelişmiş bir şehir olduğunu belirten Yiğit, Mesleki Eğitim İstihdam Fuarı ile birlikte, öğrencileri sanayiciler ile bir araya getireceklerini ifade etti. Meslek liseleri ile sanayicilerin buluşturulduğu fuar Türkiye’de bir ilki temsil ediyor Konya İstihdam Fuarı ile merkez Selçuklu, Karatay ve Meram ilçelerinde bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf bin 900 öğrencinin beceri ve staj süreçlerine tabi olmaları, 12. sınıfta olup mezun durumda 2 bin öğrencinin de Konya’da faaliyet gösteren büyük işletmelerle buluşturulmasının sağlanarak aranan eleman sıkıntısının en aza indirilmesi, öğrencilerin kurumsal firmalarda iyi şartlarda ve alanlarında istihdamlarının sağlanması hedefleniyor. Mezun durumda olan öğrenciler için anında istihdam ve işbaşı görüşmeleri de fuarda gerçekleştirilebilecek. Meslek liseleri ile sanayicilerin buluşturulduğu bu fuar Türkiye’de bir ilki temsil ediyor.
Samsun Salıpazarı Barajı inşaatı ve Terme Çayı ıslahı çalışmaları Samsun’da, Salıpazarı Barajı ile Terme Çayı ıslahı inşaat çalışmaları devam ediyor. Devlet Su İşleri (DSİ) 7. (Samsun) Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik, Salıpazarı Barajı inşaatı şantiyesini ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Baraj inşaatında konvansiyonel beton imalatları devam ederken, gövdede 45 adet ano imalatının tamamlandığı ve 7 bin 750 metreküp beton döküldüğü, ayrıca derivasyon kondüvisinin yaklaşık 110 metrelik kesiminde tabliye hariç betonarme imalatları tamamlandığı ifade edildi. Salıpazarı Barajı’nın faydaları Temelden yüksekliği 76,02 metre olan ve 13,19 milyon metre küp su depolayacak olan Salıpazarı Barajı inşaatında 15 bin 400 dekar alan (da) sulama (8,85 hm3/yıl) ve 25,74 hm3/yıl içme suyu temini ve 10,90 hm3 taşkın kontrolü sağlaması hedefleniyor. Terme Çayı ıslahı Köksal Buğra Çelik ayrıca Samsun-Terme Çayı Islahı 1. Kısım İnşaatı şantiyesini de ziyaret ederek, devam eden imalatları yerinde inceledi. Terme Çayı Islahı 1. Kısım işi kapsamında, 600 metre sağ ve sol sahil teğet fore kazık imalatı, derin zemin karıştırma yöntemiyle kesişen kolon yapılması, 1 adet çelik yaya köprüsü, 1 adet araç köprüsü ve 3 adet denize çıkış yapısı imalatları bulunduğu belirtildi. Proje kapsamında, dere yatağının 50-60 metreden 80 metreye çıkarılacağı ve Terme ilçe merkezinin taşkın kontrolünün sağlanması hedefleniyor.