YEREL HABERLER - 14 Şubat 2017 Salı 15:07

TÜMSİAD’dan Hayvancılık Raporu

A
A
A
TÜMSİAD’dan Hayvancılık Raporu

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon’da hayvancılığın geliştirilmesi için farklı netilikteki ilçelerde tarım vadileri oluşturulması gerektiğini söyledi.
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunulmak üzere hayvancılık raporu hazırladıklarını vurguladı. Bugüne kadar bölgede ve ilimizde yapılan tarım ve hayvancılıkla ilgili eksik yönler ve bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili geniş bir rapor hazırladıklarını belirten Atmaca, "Süt ürünleri beslenme ve toplum sağlığı açısından yeri ve önemi nedeniyle günümüzün en önemli konularından birisi haline geldi. Trabzon’un farklı nitelikteki ilçeleri ayrı tarım vadileri olarak değerlendirilmelidir. Of, Çaykara, Sürmene, Köprübaşı, Araklı, Maçka, Akçaabat, Düzköy, Vakfıkebir, Tonya, Beşikdüzü ve Şalpazarı vadileri tarım ve hayvancılık proje ve destekleri için ayrı ayrı ele alınmalıdır" dedi.
Atmaca, işletmelerin farklı şekillerde desteklenmesinden ziyade sektörün hammadde kaynağı olan tarım ve hayvancılıkta gerekli iyileştirme çalışmalarının yapılması gerektiğine vurgu yaparak "Güvenli hammadde temininin sağlanması gerekmektedir. Üreticinin antibiyotikli sütleri diğer sütlerle karıştırarak işletmeye vermesi ciddi teknolojik ve tüketilmesi durumunda da sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ülkemizde en çok süt tüketen kesim çocuklar olduğunu göz önünde bulundurursak bu , sağlıkları açısından büyük bir tehdittir" ifadesini kullandı.

" Meralar bölgemiz için uygun hale getirilmelidir"
Son dönemde bölgemizin de dahil edildiği meraya dayalı hayvancılık desteği uygulamasının Doğu Karadeniz Bölgesi için bölgenin coğrafi yapısına uygun hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Atmaca, "Orman içlerinde otlamaya uygun alan tespit edilerek otlamaya açılmalıdır. Hayvan sahiplerinin meralara giderken orman içlerinden geçmelerini halinde ormancılar tarafından ceza yazılmaması sağlanmalıdır. Hayvanların zarar vermeyeceği seviyede büyümüş ormanlar otlatmaya açılabilir. Bu hususta bazı suistimaller olabilir, orman idaresi bu konuda itirazda bulunabilir, bu nedenle güzergahlara çit çekilmesi düşünülebilir" diye konuştu.

"Bölgemizde yalnızca Jersey ırkı büyükbaş hayvan dağıtılmalıdır"
Bölgede bakanlık tarafından hayvancılığa destek için yalnızca Jersey ırkı büyükbaş hayvan dağıtılması gerektiğini belirten Atmaca, şu önerilerde bulundu:
"Bölgemiz engebeli arazi yapısı ve yem bitkisi yetiştirecek ala olmaması sebebiyle daha iri hayvanlar bölgemiz için elverişli değildir. Merada gezdirilmeyen bu ineklerde yağlanma dolaysıyla süt verimi kaybı ve döl tutma problemleri hat safhada yaşanacaktır. Yem maliyetleri de üreticinin dışa bağlanmasını arttıracaktır. Ayak hastalıkları da unutulmamalıdır. Son dönemde yapılan hayvancılığın desteklenmesi kapsamında bölgemizde dağıtılan boş düve projesi acilen durdurulmalıdır. Gebe olmayan düvelerde bölge halkının profesyonel hayvancılık bilgisinin eksik olması ve dağıtılacak hayvanların uyum süreci gibi nedenlerle gebelik yüzde 50 üzerine çıkamayacaktır. Bu da bazı hayvanların alınamadan kesime gitmesi ve projenin başarısının düşmesine neden olacaktır. Damızlık hayvan projesi dağıtımı tüm Türkiye’de de kesinlikle boğa altı düve olarak yapılmamalıdır. Boğa altı düveler yalnızca damızlık hayvan yetiştirme çiftlikleri tarafından ithalat yapılmasına izin verilmelidir."

"Bölgeye dağıtılacak hayvanlar Vadi-Vadi sırayla dağıtılmalıdır"
TÜMSİAD Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, bölgeye dağıtılacak hayvanların vadi-vadi sırayla dağıtılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi,
"Vakfıkebir ve Tonya Vadisi ilk pilot bölge olarak seçilmesi bu bölgenin sütün işleneceği tesislere yakın olması açısından önemlidir. Böylelikle yapılan projenin başarıya ulaşması hızlanacağı gibi örnek teşkil etmesi de sağlanacaktır. Proje kapsamında hayvan dağıtılacak üreticilere 5 gebe düve verilmelidir. Dağıtılacak hayvanların tüm kontrolleri ve denetimleri, aşıları ve rasyonları en az 5 yıl boyunca tarım il ve ilçe müdürlükleri tarafından düzenli olarak yapılmalıdır. Hayvan dağıtılacak üreticilere süt sözleşmesi imzalanmalıdır. Bu sözleşmede hayvanların bakım şartları, satış şartları , sütün nereye satılacağı belirtilmelidir."
Mehmet Atmaca, mevcut ağırların modernizasyonu ile birlikte yeni ahırların yapılması gerektiğini de sözlerine ekleyerek "Dar, havasız genelde ev altında bulunan bu ahırlarda hayvanların sağlık sorunları yaşayacakları ve verim kaybına uğrayacakları açıktır. Yüzde 50-70 hibelerle yapılacak ahırlar için İl Tarım Müdürlüğü’nün görüşü de alınmalıdır" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda açık bulunan Vergi Başmüfettişliklerine Furkan Fırat, Erhan Yaşaran, Hatice Senger Erdoğan, Levent Emre, Bayram Gülçiçek, Barış Gürsoy, Volkan Nurdağ ve Halime Eda Tandoğan atandı. Bakanlıkta açık bulunan Vergi Müfettişliklerine ise Sevil Toprak, Osman Neşet Tandoğan, Erol Cihan Dersinlioğlu ve yapılan yeterlilik sınavda başarı gösteren Vergi Müfettiş Yardımcıları Murat Dönmez, Güler Çelik, Harun Yartaş ve İbrahim Ayyıldız atandı. Atamalar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3’üncü maddeleri ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 37’nci maddesi gereğince gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliklere ise 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Caner Atasever, Mahmut Kaynar ve Songül Afşar atandı. Tarım ve Orman Bakanlığında ayrıca 5’inci Bölge Müdürü Şahin Çılgın görevden alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığında ise açık olan Başmüfettişliklere 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Ercan Sarı, Atilla Özkan, Mustafa Yavuz Ülküm, Birol Baha Bağ, Burak Büyükkuzukıran, Fatih Tuna Tunasoylu, Enes Keten ve Emre İlhan atandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise görevden alındı. Karar ile birlikte 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında açık bulunan İş Müfettişliğine Yasin Zengin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliğe Müfettiş Eşref İmamoğlu atandı. Karara göre 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığı Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aydoğan ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Trabzon Bölge Müdürü Enver Uzun ise görevden alındı.
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.