YEREL HABERLER - 18 Mayıs 2017 Perşembe 09:33

Üniversite öğrencilerinden 3 boyutlu materyal sergisi

A
A
A
Üniversite öğrencilerinden 3 boyutlu materyal sergisi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler 2.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler 2. sınıf öğrencileri “Öğretim Teknolojisi ve Materyal Tasarımı” dersi kapsamında, bir dönem boyunca geliştirdikleri üç boyutlu materyalleri sergilediler.


Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi yanındaki fuaye alanında sergilenen materyaller ile ilgili açıklamalarda bulunan sergi koordinatörü ve dersin sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ebru Demircioğlu, Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin tarih, coğrafya ve vatandaşlık gibi alanlarla ile ilgili bilgileri sadece ders kitabını kullanarak öğretmeye çalışmanın artık yetersiz kaldığını hatırlattı.


Demircioğlu “Bizim için böyle bir öğretmen pasif bir öğretmendir. Aktif, etkin ve üretken bir öğretmen olmak için o dersi daha anlamlı kılmak gerekmektedir. Bunun yolu da ders için materyal tasarlayabilmekten geçer. ‘Öğretim Teknolojisi ve Materyal Tasarımı’ dersi ile de öğretmen adaylarına soyut kavramları ve sözel bilgileri nasıl somutlaştırılabileceğini öğretiyoruz. Çağımızda öğrencilerin sınavlara yarış atı gibi hazırlanmasından dolayı öğretmenlerin büyük bir kısmı ya materyal tasarlamıyor ya materyal tasarlama becerisine sahip olarak yetiştirilmiyor ya da derslerde proje adıyla öğrencilere verilerek öğrencilerden yapılması isteniyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Konuyla ilgili tasarlanan materyaller öğrenenlerin dikkatini çeker ve dikkatlerini canlı tutar, öğrenenleri güdüler ve onların duygusal tepki vermelerini sağlar, bilgileri somutlaştırır ve basitleştirir. Bir öğrenme etkinliği ne kadar çok duyu organına hitap ederse öğrenmenin kalıcılığı o kadar artacaktır” dedi.


Demircioğlu, öğrencilerin geliştirdikleri materyallerin bir dönem boyunca ciddi bir emekle hazırlandığını kaydederek “Sergide sunulan modeller, bir gerçek eşyanın üç boyutlu temsilleridir, gerçek nesnelerin ya büyültülmüş ya da küçültülmüş maketlerinden oluşmaktadır. Ayrıca pek çok soyut ve öğretilmesi zor olan bilgiler somutlaştırılarak üç boyutlu hale getirilmiştir. Her yıl sergideki bu materyaller devletimizin okullarına hediye olarak gönderilmektedir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.