GENEL - 21 Nisan 2016 Perşembe 09:26

"yüzde 70 Eğimli Arazide Tarım Nasıl Yapılır ?" Sorusunun İşte Cevabı

A
A
A
"yüzde 70 Eğimli Arazide Tarım Nasıl Yapılır ?" Sorusunun İşte Cevabı

Karadeniz insanının azmi ve zekasına örnek gösterilebilecek bir mücadele öyküsü de Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde yazılıyor. İlçenin Kaleönü Mahallesi’nde çiftçilik yapan İlyas Bozali ve Aslan Aktepe, "Yüzde 70 eğimli tarlada tarım nasıl yapılır?" sorusunun cevabını kendi geliştirdikleri sistemle veriyor.
İki arkadaş inşaat çekme makarasına bağladıkları pat pat’tan bozma çapalama makinesi ile ayakta bile durmakta zorluk çekilen yüzde 70 eğimli arazide tarım yapıyor. Kendi yaptıkları çapalama makinesini ise Ford kamyonet şanzımanı ve dinamodan yaptıkları düzenekle çalıştıran iki kafadar daha önce 3 günde çapaladıkları arazilerini böylece 2 saatte çapalayabiliyor.
Ortaokul terk olduğunu belirten İlyas Bozali, imkan sağlanması durumunda farklı projeler bile geliştirebileceğini belirterek yaptıkları sistem sayesinde işlerinin çok daha kolaylaştığını söylüyor. Bozali, “Tarlamız yüzde 70-80 meyilli olduğu için toprağı sürmek, çapalamak çok zordu. Bizde ’bu işi nasıl kolay yaparız?’ diye düşünmeye başladık. Aklıma teleferik sistemi geldi. Geliştirdiğimiz bu proje sayesinde artık zorlukları ortadan kaldırdık. Sistem sayesinde çok meyilli araziyi artık rahatça hiç yorulmadan sürebiliyoruz. Bu projenin bir benzeri olduğunu düşünmüyorum. Tamamen kendimiz geliştirdik. Yukarıdaki inşaat çekme makarasına bağladığımız düzenek sayesinde pat pat kendiliğinden gidiyor, biz de sadece el yordamıyla kontrol ediyoruz. Şimdi hiç yük yok sadece elinle kumanda ediyorsun. Görenler ’Bu nasıl yokuş yukarı gidiyor?’ diye soruyor. Bizde projemizi anlattığımızda şaşırıyorlar" dedi.
ÇAPALAMA MAKİNESİNİ FORD ŞANZIMANI VE DİNAMO İLE ÇALIŞTIRIYORLAR
Çapalama makinesinde malzeme olarak Ford araba şanzımanı ve dinamo kullandıklarını kaydeden Bozali "Araba şanzımanının gücünü artırdık, devrini düşürdük. Halat taktık, daha sıkıntı yok. Bunu bir haftada yaptık. Masraf olarak yaklaşık bin TL’yi buldu. İmkan olsa Karadenizli her şeyi yapar. Devlet yapanlara sahip çıksa her şey olur. Farklı projelere de kafa yorarım. Ortaokul 3. sınıfta kadar okudum. Motor torna üzerine çok meraklıyım. Gördüğümü kaparım” diye konuştu.
Aslan Aktepe de geliştirdikleri sistem sayesinde 3 günde sürülen tarlayı 2 saatte sürdüklerini ifade ederek “Düzenek olmasaydı burayı 3-4 günde anca çapalardık. Şimdi 2 saatte yapıyoruz. Bunu kullanmak için iki kişi yeter fazla adama da gerek yok. Arkadaşımla birlikte atıl durumdaki arabanın şanzımanını aldık yanına da bir tane dinamo aldık daha sonra montajını yaparak bu hale getirdik. Çok memnunuz. Çevreden çok talep var ’gelin bizim de bahçemizi sürün’ diye. Biz bir araya gelerek fikirlerimizi birleştirdik. Hepsini kendimiz planladık. Devlet bu tip çalışmalarımıza hibe desteği verirse biz bu işi yaygınlaştırırız ve yöredeki vatandaşlara da yardımcı oluruz. Tarımın zor olduğu bu yörelere devlet bu şekilde destek olmalı” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.