- 02 Kasım 2018 Cuma 11:04

7 kişilik ailenin dağda ilkel yaşamı

A
A
A
7 kişilik ailenin dağda ilkel yaşamı

3 bin rakımlı Koşan Dağı’nın 2 bin 500 rakımında Erzincan sınırında en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta taştan yapılan yaklaşık 300 yıllık olduğu ileri sürülen bir evde 7 kişilik aile elektrik ve susuz ilkel bir yaşam sürüyor.

3 bin rakımlı Koşan Dağı’nın 2 bin 500 rakımında Erzincan sınırında en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta taştan yapılan yaklaşık 300 yıllık olduğu ileri sürülen bir evde 7 kişilik aile elektrik ve susuz ilkel bir yaşam sürüyor.Ailenin 5 çocuğunun ise 20 yıl önce evden ayrıldığı ve bir daha haber alınamadığı öğrenildi.


Erzincan, Bingöl ve Tunceli üçgeninde yer alan 3 bin 78 metre yüksekliğindeki Koşan Dağında yaşayan 7 kişilik Teşar Ailesi, ilkel bir hayat sürüyor. Tercan İlçesi’ne bağlı Konarlı Köyü sınırlarında kalan ve elektrik, yol, telefon gibi imkanlardan uzak, 300 yıllık olduğu ileri sürülen taştan yapılma evde yaşayan aile fertleri, 2 bin 500 rakımda kış mevsimine hazırlanıyor. Birkaç küçükbaş hayvanı bulunan aile, aylar boyunca yolları kapanan köyde, köylülerin yardımıyla aldıkları un, patates, soğan ve çayla bir kışı geçiriyor. Teşar ailesinin, şuana kadar gittiği en uzak mesafenin ise 10 kilometre uzaklıkta bulunan Konarlı Köyü olduğu öğrenildi.



5 çocuktan 20 yıldır haber yok


Dağda bir ömürlerini geçiren 75 yaşındaki baba Hüseyin ile anne Emine Teşar’ın 10 çocuğu olduğu, bu çocuklardan 5’inin 20 yıl önce İstanbul’a gidiyorum diyerek evden ayrıldığı ve bir daha da haber alınamadığı öğrenildi. Evde bulunan ve Türkçe bilmeyen çocuklardan Zeynep, Hüsniye ve Ayten kardeşler yaşamlarını sürecek yeni bir ev isterken, anne ise 20 yıldır görmediği çocuklarına ulaşmak istiyor.



Baba,“Çocuklar okul yüzü görmedi”


Yaşadıkları yer yüzünden çocuklarının okul yüzü görmediğini aktaran Baba Hüseyin Teşar, “Çocuklarım okul, televizyon yüzü görmemiş. Elektrik yok bir şey yok. Televizyonu nasıl görsünler. Yolumuz yok. Herkesin çamaşır makinesi var, buzdolabı, televizyonu, evinde suyu var. Bizim hiçbir şeyimiz yok” diye konuştu.


Kardeşlerinin okul ve şehir yüzü görmediğini ifade eden ağabey Metin Teşar ise, “Şehre gitseler yolunu çıkaramaz kaybolurlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu şartlarda yaşamak çok zor. Vicdanı olan bize yardım etsin. Artık gücümüz kalmadı. Kayıp kardeşlerimizi de çok özledik. Göremiyoruz. Görmek istiyoruz ancak imkanımız yok”ifadelerini kullandı.



Dağcılar" Bu rakımda yaşamak imkansız"


Dağda yaşam süren aileyi ise en son Tunceli’den giden dağcılardan İsmail Ateş ve arkadaşları fark etti.


Koşan Dağı tırmanışı sırasında aileyi gördüğünü ve şaşırdığını dile getiren Ateş, “Bölgede dağcılık yapıyorum. Buradan geçerken tesadüfen dağda, yerleşim birimlerinden uzak bir ailenin olduğunu gördüm. Çok zor koşullarda, inanılmaz ilkel koşullarda yaşıyorlar. Burası Yedisu, Pülümür, Tercan üçgeninde bulunan bir yer. Bu rakımda yaşamak imkansız" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan EBYÜ, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından akredite edildi 2023 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı’na kabul edilen 21 üniversite arasında yer alan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ), akredite edilerek “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” almaya hak kazandı. Kurumsal Akreditasyon Belgesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon” konferansındaki törende; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e takdim edildi. Törende EBYÜ’yü temsilen Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ali Ercan Ekinci, Dr. Öğr. Üyesi M. Kürşat Öksüz ve Öğr. Gör. Nursel Kuyrukluyıldız da yer aldı. Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) sürecinde, YÖKAK Değerlendirme Takımı 4-7 Aralık 2023 tarihleri arasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde saha ziyareti gerçekleştirmişti. Yükseköğretim sisteminin kalite güvencesine ilişkin önemli süreçlerinden biri olan Kurumsal Akreditasyon Programı saha ziyaretinde “liderlik, yönetişim ve kalite”, “eğitim ve öğretim”, “araştırma ve geliştirme” ile “toplumsal katkı” başlıkları altındaki ölçütler PUKÖ (Planlama, Uygulama, Kontrol etme ve Önlem alma) döngüsü kapsamında değerlendirildi Kurumsal Akreditasyon Belgesi Ulusal ve Uluslararası Tanınırlığa Katkı Sunacak EBYÜ Kurumsal Akreditasyon Raporu YÖKAK’ın yanı sıra Avrupa Kalite Ajansı (EQAR) tarafından yayınlanacak olup üniversite diplomasının uluslararası tanınırlığına önemli bir katkı sunacak. Ayrıca EBYÜ’nün akredite olduğu bilgisi ÖSYM kılavuzunda yer alacak olup üniversitenin ulusal tanınırlığına katkı sağlayacak. Rektör Prof. Dr. Akın Levent: “Üniversitemiz YÖKAK tarafından akredite edilen üniversiteler arasına girme başarısını göstererek ‘Anadolu’da bir dünya üniversitesi’ vizyonuna önemli bir katkı sağlamıştır. Tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza bu süreçteki özverili çalışmaları için teşekkür ederim.” dedi.