EĞİTİM - 26 Nisan 2017 Çarşamba 12:12

‘Drone ile metal tarama cihazı’ projesiyle final hakkı kazandılar

A
A
A
‘Drone ile metal tarama cihazı’ projesiyle final hakkı kazandılar

TUNCELİ (İHA) – TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından 48.

TUNCELİ (İHA) – TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından 48. Lise Öğrencileri Arası Proje yarışmasında Tunceli’de öğrenciler tarafından hazırlanan ‘Drone ile metal tarama cihazı’ projesi birinci oldu.


TÜBİTAK-BİDEB tarafından 48. Lise Öğrencileri Arası Proje yarışması 27-30 Mart 2017 tarihleri arasında Malatya’da gerçekleştirildi. Yarışmaya, Malatya bölgesine bağlı 7 ilden 611 proje başvurdu. Bunlardan elemeyi geçen 100 proje, Malatya’daki bölge finalinde sergilendi. Buradaki jüri tarafından birinciliğe değer görülen 17 proje 8 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenecek olan Türkiye finallerine katılmaya da hak kazandı.


Birinciliğe değer görülen projelerden biri de Tunceli Namık Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Elektrik Elektronik Öğretmeni Yunus Özen danışmanlığında lise son sınıf öğrencileri Uğur Yılmaz Karataş ve Berkin Çölçayır tarafından hazırlanan “Drone ile metal tarama cihazı” projesi oldu.


Drone kullanılarak metal cisimlerin uzaktan tespitini amaçlayan proje hakkında bilgi veren danışman öğretmen Yunus Özen, “48. Liseler arası proje yarışmasında drone ile mayın tarama cihazı bölge birincisi oldu. Proje kapsamında dronenin altına metal tarama detektörü yerleştirdik. 8 Mayıs tarihinde Ankara’da final sergisi olacak. Final sergisinde projemiz başarılı olursa Türkiye’de dereceye girmiş olacağız. Projeyi geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda daha uzun süre havada kalan droneler geliştirilebilir. Daha hassas detektörlerle yapıldığı zaman çok özellikli proje olacak” dedi.


Dronenin sarp alanlar ve dağlık kesimlerdeki metal taramalarına yardımcı olacağını belirten Uğur Yılmaz Karataş, “Geliştirilebilir bir proje. Ankara’da birinci olursak daha da geliştirip güzel şeyler yapmak istiyoruz” diye konuştu.


Projenin detayları hakkında bilgi veren Berkin Çölçayır ise, “Proje, drone, altındaki kamera, metal detektörü ve bobinden oluşuyor. Bobin, 9 volt pille çalışıyor. Geliştirilebilir proje olduğu için bataryasından da enerji vererek çalıştırabiliriz. Altındaki metal detektörü sayesinde algıladığı metalleri sesli, ışıklı ve titreşimli şekilde kumandaya gönderebiliyor. Kumanda da görülen metal cisimler en kısa sürede bulunup gerekli işlem yapılabilir. Şu an yerin 30 santimetre altını görmektedir. Bunu geliştirerek bir buçuk metreye yakın yerin altını gösterebilir. Metallere daha duyarlı hale getirilebilir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.