GENEL - 02 Eylül 2018 Pazar 12:25

Terörden temizlenen Tunceli Turizm şehri oldu

A
A
A
Terörden temizlenen Tunceli Turizm şehri oldu

Tunceli, güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları ile terörden temizlenirken, Valilik ve Belediye tarafından yürütülen çalışmalar sonrasında turizm şehri olarak anılmaya başlandı.

Tunceli, güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları ile terörden temizlenirken, Valilik ve Belediye tarafından yürütülen çalışmalar sonrasında turizm şehri olarak anılmaya başlandı.


Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, yaklaşık 14 ayda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların destekleri ile kentte bir yılda 62’nin üzerinde projenin hayata geçirildiğini söyledi.


Valilik, hem hayata geçirilen projeler hem de İçişleri Bakanlığının destekleriyle alınan üst düzey güvenlik önlemleri ve güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonrasında Tunceli’nin ayni zamanda cazibe merkezi haline geldiğini bildirdi.



Gelen turist sayısı 3 kat arttı


Kentte istihdam sorununun öncelikli olarak çözülmesinin önemli olması nedeniyle Vali Sonel’in girişimleriyle 3 tekstil fabrikasının kurulduğu, 4. tekstil fabrikasının ise temelinin atıldığı belirtilen açıklamada;"İstihdam sağlayıp üretim başlayan fabrikalarda 5 ay içerisinde ihracat seviyesine de gelindi. Kentte 960 kişinin çalışacağı çağrı merkezi yapıldı.Bu çalışmalar sonrasında Tunceli, istihdamda 81 il arasında sonuncu durumdayken, 4. sıraya yükseldi.Son bir yıl içerisinde büyük bir değişim yaşayarak huzur şehri olan Tunceli, rotalarını Doğu’ya çeviren turistlerin gözdesi oldu.


Bu kapsamda, son 8 ay içerisinde Tunceli’ye gelen turist sayısının geçmiş yıllara oranla 3 kat arttığı 2017 yılında Tunceli’ye gelmek için uçak bileti alan kişi sayısının 29 bin iken 2018’in ilk 8 ayında bu sayının 66 bin 500 olduğu belirlendi. Bu yoğunlukla birlikte bir yıl önce otellerdeki doluluk oranı yüzde 15 iken, şimdi yüzde 95’lere ulaştı,2017’de şehre giren araç sayısı 797 bin iken 2018’in ilk 8 ayında bu sayının 1 milyon 300 bini geçti. Su sporları alanında önemli bir potansiyele sahip Tunceli’de, 2017 yılında 20 ile 25 botla yaklaşık 200 kişi rafting yaparken, 2018 yılında ise sadece Haziran ve Ağustos ayları içerisinde bin 600 kişi rafting yaptı.Yöre insanının, otelcilerden fırıncılara kadar özellikle esnafların bu durumdan oldukça memnun.Kentteki yoğunluk böyle olunca fırıncıların da ekmek yetiştiremez duruma geldi. Munzur Üniversitesi’ne tercihlerde arttı.Örneğin Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü bu yıl özel yetenek sınavıyla bünyesine 30 öğrenci alacak. Geçen yıl bu bölüme başvuru sayısı 47 iken bu yıl 187 kişinin başvurduğu görüldü"denildi.



"Huzur ve Turizm şehri olarak anılmaya başlandı"


Vali Tuncay Sonel; “Tunceli’de yıllardır konuşulan fakat bir türlü hayata geçirilemeyen projeler bir yıl gibi bir sürede bitirildi. Projelerin yanı sıra terörle mücadelede de önemli gelişmeler yaşandı. Terörle mücadeledeki başarılar sonucu vatandaşlarımız artık ilçelerine, köylerine daha güvenli gidebiliyor. Terör örgütü mensupları etkisiz hale getirildikçe vatandaşın üzerindeki baskısı da kalkıyor ve hem kent hem de vatandaşlar rahat nefes alıyor. Huzur gelince doğal güzellikleri ile anılan şehrimize gelenler de çoğaldı. Tunceli artık huzur ve turizm şehri olarak anılmaya başladı. Yaptığımız işlerde bize büyük destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımıza da yöre halkımız adına şükranlarımızı sunuyoruz"dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.