GENEL - 04 Mayıs 2017 Perşembe 15:00

Tunceli Barosundan "Dersim Askeri Harekatı” başvurusu

A
A
A
Tunceli Barosundan "Dersim Askeri Harekatı” başvurusu

Tunceli Barosu Başkanı Barış Yıldırım, Dersim askeri harekatıyla ilgili Bakanlar Kuruluna başvuruda bulunduklarını söyledi.

Tunceli Barosu Başkanı Barış Yıldırım, Dersim askeri harekatıyla ilgili Bakanlar Kuruluna başvuruda bulunduklarını söyledi.


Tunceli Barosu Başkanı Barış Yıldırım, 1937 ve 38 yıllarında yapılan Dersim askeri harekatıyla ilgili açıklamada bulundu.


4 Mayıs 1937 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir kararla askeri harekat yapılmasına karar verildiğini belirten Yıldırım açıklamasında, “Askeri harekat sürecinde o tarihlerde yürürlükte bulunan başta mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri olmak üzere birçok mevzuat hükmüne aykırı olarak Tunceli’de her yaş grubundan ve kadın, erkek ayrımı yapılmaksızın binlerce kişi kasıtlı olarak katledilmiştir. Askeri harekat sürecini takiben binlerce kişi Türkiye’nin çeşitli yerlerine sürgün edilmiş ve gönderildikleri yerlerde mecburi iskana tabi tutulmuştur. Tunceli’de 1937-38 yıllarında birçok çocuk ailelerinin rızası hilafına cebren ailelerinden alınarak çeşitli ailelere evlatlık olarak verilmiş ve bu çocukların tamamına yakınından bir daha haber alınamamıştır. 1937-38 askeri harekatı süreci ve sonrasında on binlerce çocuk, kadın ve erkeğin insanlık vicdanını derin bir şekilde yaralayan hayal bile edilemeyecek kötülüklerin kurbanı olduğu tarihsel bir gerçektir. 1937-38 yıllarında resmi görevli sıfatıyla Tunceli’de bulunan çeşitli şahısların anlatımları devlet tarafından gerçekleştirilen trajediyi açıkça ortaya koymaktadır. Belirtmek gerekir ki süreci ve sonrasında resmi devlet görevlileri tarafından gerçekleştirilen eylemler için bugüne kadar devletçe herhangi bir eylem ve işlemde bulunulmamıştır. Bu durum insanlık vicdanını en az Dersim Askeri Harekatı süreci ve sonrasında meydana gelenler kadar incitmiştir” dedi.


Bakanlar Kuruluna yapılan başvurunun içeriğine ilişkin de bilgi veren Baro Başkanı Yıldırım, “Bakanlar Kurulundan harekatla ilgili özür dilenerek bunun kamuoyuyla paylaşılması, askeri harekat sürecine ilişkin bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması, öldürülenlerin yakınlarının onurlarını, itibarlarını ve haklarını iade eden resmi bir açıklama yapılması, kayıpların nerede olduklarının araştırılması, kaçırılan çocukların ve öldürülenlerin kimliklerinin tespiti için araştırma yapılmasını talep etti. Aynı zamanda öldürülenlerin naaşlarının bulunması, tanımlanması ve ailelerin ve toplumların kültürel pratikleri veya mağdurların vasiyet ettiği veya ettiği varsayılan şekillerde yeniden gömülmesi için gerekli işlemlerin yapılması, harekat süreci ve sonrasında meydana gelen hadiselerle ilgili olarak sorumlulukların kabulünü ve gerçeklerin tanınmasını içerecek şekilde kamuoyundan özür dilenmesini istedik. Öldürülenler için anma törenleri düzenlenmesini, harekat süreci ve sonrasında meydana gelen hak ihlallerinin doğru bir anlatımının uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk eğitimi ve çalışmalarına yönelik dokümanlara dahil edilmesini, söz konusu ihlallerin bir daha tekrar edilmeyeceğine dair garanti verilmesini de talep ettik” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’den milli takıma 13 sporcu gitti Kayseri Muaythai Takımı 16-21 Nisan tarihlerinde Antalya Kemer’de yapılan Türkiye Şampiyonası’nda 13 altın, 5 gümüş, 6 bronz madalya olarak şampiyonaya damgasını vurdu. İller sıralamasında birinci olan Kayseri, 13 şampiyon sporcusunu milli takıma göndermenin gururunu yaşadı. Bekir Özer Türkiye Gençler, U23 ve Elite Büyükler Şampiyonası’nda illerin başarı sıralamasında 1. Kayseri, 2. İstanbul, 3. Adana, 4. Gaziantep, 5. Ankara oldu. Muaythai Federasyonu Kayseri İl Temsilcisi Fatih Kağan Ulu, Türkiye şampiyonası öncesi Bölgeler Muaythai Şampiyonası’nda önemli bir sonuç elde eden Kayseri Muaythai takımının Türkiye Şampiyonasında da başarısını katlayarak sürdürmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Ulu, “Bu başarının arkasındaki en büyük unsur Kayseri Muaythainin yıllardır bir aile olması. Yıllardır oluşan bu birlik ve beraberlik bizim başarılarımızı kat ve kat artırıyor. İl içerisinde yaptığımız organizasyonlarla sporcularımızın tecrübesini artırmaya çalıştık. Her maç bir tecrübe düsturu ile sporcularımızın tecrübelerini artırdık. Bu tecrübelerle ulusal ve uluslararası şampiyonalarda kazandığımız başarılarla doğru yolda olduğumuzu bir kez daha kanıtlamış olduk. Milli takımlarda yarışmayı hak etmiş 13 sporcumuz şehrimizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek. Çalışmalarımıza disiplinli bir şekilde aralıksız devam ediyoruz. Türkiye Şampiyonasında tek yürek olup sporcularımızın maçlarında taktik sorumluluğu üstlenen Antrenörlerimiz Göksel Cingöz, Bilal Atille, Adem Karakaş, İbrahim Mortaş, Hakan Büyükçekiç, Nazım Yorulmaz, Mehmet Akif Seyfi, Kevser Bilgin, Şakir Kaymaz, Yücel Haspolat, Menderes Koyuncu, Yaşar Cuma Kılıç, Ümit Hançer Hocalarıma, takımın yanında bulunan Fatih Gencebay ve velilerimize teşekkür ediyorum’ dedi. Öte yandan, Fatih Kaan Ulu, şampiyona öncesi profesyonel WMC sertifika programına katılarak, başarılı olan Kayseri Bölgesi Uluslararası Hakemleri Osman Mutlu, Ahmet Devedaşı, Hüseyin Gazi Sönmez’i tebrik etti.
Aydın Aydınlı öğrenciler ’Yedi Bölge Yeni Name Projesiyle’ 23 Nisan’ı kutlandı Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Şehit Rıfat Tunçbilek Ortaokulu’nda öğrenciler 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını İç Anadolu Bölgesi yöresine ait türküleri seslendirerek kutladı. Efeler ilçesine bağlı Umurlu Mahallesi’nde bulunan Şehit Rıfat Tunçbilek Ortaokulu’nda 460 öğrenci eğitim görüyor. İkinci yarı yılda itibaren okulda, Yedi Bölge Yedi Name Projesi hayata geçirildi. Müzik öğretmeni Özge Odabaşı Özmen bütün sınıflara önce türkülerin hangi yöreye ait olduğun anlatıp sonra toplu bir şekilde türküyü nasıl seslendireceklerini öğretti. İki haftada bir öğrenciler öğrendikleri türküleri seslendirdi. Yedi Bölge Yedi Name Projesi kapsamında türkü söylemesini öğrenen öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında okullarının bahçesinde arkadaşlarının yaptıkları müzik eşliğinde İç Anadolu Bölgesi’ne ait türküyü seslendirdi. Öğrenciler ve öğretmenlerin hep birlikte söylediği türküler eşliğinde oynayıp çocuk bayramını kutladılar. Şehit Rıfat Tunçbilek Ortaokulu Müdürü Özcan Kardeş, çocukların motivasyonları yüksek bir şekilde yeni haftaya başlamaları ve farklı yörelerin türkülerini öğrenmeleri için böyle bir proje hayata geçirdiklerini söyledi. Çocukların hem ülkeyi tanıdığını hem de müziğe, enstrümanlara olan ilgisinin arttığı bu etkinliği öğrencilerin iple çektiğini kaydeden Kardeş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında hep birlikte türküler seslendirerek kutlama yaptıklarını belirtti. Yedi Bölge Yedi Name Projesi hakkında bilgi veren Müzik Öretmeni Özge Odabaşı Özmen, “Burada amacımız çocukların kendi özünü tanıyarak Türk Halk Müziği ile buluşmasını sağlamaktı. Çocuklara türküleri iki haftada bir dönüşümlü olarak öğrettik. Çocuklar iki haftada bir bu türküleri dışarda İstiklal Marşımızdan sonra seslendirdiler. Çok eğlendiler. Başta bizim bir tereddütlümüz vardı. Acaba olur mu olmaz mı diye? Ama sonra çocuklar bizimle birlikte çok güzel uyum sağladılar. Şuanda her hafta derse geldiğimiz zaman öğrenciler, hocam bu hafta Yedi Bölge Yedi Name yok mu diyorlar. Amacımıza ulaştık. Bugün de Çocuk Bayramı kapsamında gösterimizi yaptık. Hep birlikte bayramı coşku ile kutladık” dedi. İkinci sınıftan beridir bağlama çalan Baran Ağıraş, farklı yörelerin türkülerini çalabildiğini ve bugün de İç Anadolu yöresine ait türküyü çalıp arkadaşlarının da seslendirdiğini söyledi. Etkinliğin çok güzel geçtiğini belirten Ceren Cin, “Pazartesi günlerini dört gözle bekliyoruz. Hep birlikte türkü söyleyip oynuyoruz. Haftaya türkü ile başlamak çok güzel oluyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında da türkü söyledik. Bütün çocukların bayramı kutlu olsun” dedi. Nar Tanesi türküsünü seslendiren Beyza Nur Araş, “Biz söylerken arkadaşlarımız bize eşlik etti. Çok mutlu olduk. Herkesin bayramı kutlu olsun” diye konuştu.