KÜLTÜR SANAT - 10 Ekim 2017 Salı 15:12

Tunceli’de “Bu Benim Yeteneğim” projesi

A
A
A
Tunceli’de “Bu Benim Yeteneğim” projesi

Tunceli’de "Bu Benim Yeteneğim"projesi start aldı.

Tunceli’de "Bu Benim Yeteneğim"projesi start aldı.


Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen Tunceli Gençlik Merkezi koordinesinde yürütülen “Bu Benim Yeteneğim” projesinin açılışı gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Akın Zor ve kurum amirlerinin katılımıyla gerçekleştirilen açılış Cumhuriyet Mahallesi Muammer Aksoy Caddesi’ndeki çalışma atölyesinde yapıldı.


Projenin 14-29 yaş aralığındaki gençlere yönelik bir çalışma olduğunu belirten Tunceli Gençlik Merkezi Başkanı Öznur Karaboğa, “Projemiz Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen 5 aylık bir proje. Proje kapsamında çeşitli mesleki, kültürel, sanatsal faaliyetler yapılacak. 14-29 yaş aralığındaki bütün gençlerimiz yararlanabilecek” dedi.


Dezavantajlı gençlerin yoğunlukta olduğu Cumhuriyet Mahallesini özellikle tercih ettiklerini ifade eden Karaboğa," Çünkü burası dezavantajlı gençlerin yer aldığı, kimliğini korumuş bir mahalle. İnsanları oldukça ilgili. O nedenle projemizin burada hedefine ulaşacağına inanıyoruz. Proje kapsamında mesleki gelişimlerine yönelik çocuklara ebru sanatı ve taş boyama kursları verilecek. Kişisel gelişimlerine yönelik bağlama, gitar ve drama kursları verilecek. Çeşitli komisyonlar oluşturulacak. Gençlerin büyük anlamda söz sahibi olacağı bir proje olacak bu” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.