GENEL - 20 Ekim 2017 Cuma 08:26

Balın doğal olduğu nasıl anlaşılır?

A
A
A
Balın doğal olduğu nasıl anlaşılır?

Baba mesleği olan arıcılıkla 10 yaşından beri iç içe olan Recep Çelik (37) Uşak’ta da 25 yıldır bu sektöre hizmet veriyor.

Baba mesleği olan arıcılıkla 10 yaşından beri iç içe olan Recep Çelik (37) Uşak’ta da 25 yıldır bu sektöre hizmet veriyor. Çelik, tamamen doğal olan karakovan balı ile piyasada ucuza satılan diğer balları nasıl ayırt edilebileceğini örnekleriyle anlattı.


Karakovan balının her şeyiyle beraber insan vücuduna şifa olduğunu vurgulayan Çelik; "Diğer ucuza satılan balların içinde şeker ve glikoz vardır. Karakovan balında bunlar yoktur ayrıcı mum da yoktur. Yani siz petekli balı yedikten sonra ağzınızda sakız gibi madde kalıyorsa bu yapay bir malzeme olan mumdur, karakovan balında bu mumu da arı yapar yani doğaldır ve ağzınızda erir. Bir de en basit olarak şöyle anlayabiliriz; İnsan balı yediği zaman boğazda bir yanma olur eğer bu yanma oluyorsa bilin ki bu balda bir katkı var. Doğal olan bal hiçbir zaman boğazı yakmaz. Şeker hastası yediği zaman rahatsız olmaz. Bazı şeker hastalarım var günde 5 sefer insülin vursa bile yediği baldan rahatsız olmuyor." şeklinde konuştu.


"Bu sistemde tel yok, içinde mum yok tamamen doğa"


Çelik, karakovan balının önemli özelliklerinden biri hakkında da şu bilgileri verdi; "Daha önceleri, babam zamanında bunu daldız içerisinde yaparlardı. Şimdi o daldızlara bakmak zor olduğu ve içindeki arı öldüğü için şimdi bu sisteme çevirdiler. Bu sistem de tel yok, içinde mum yok tamamen doğaldır, peteği de arı kendisi yapar. Kovandan peteği kopardığınızda hiç zorlanmazsınız. Tamamen arını yaptığı bir baldır. Bunu yemek şifa. Ama fenni kovan balı siyah da olsa kara kovan balı değildir, bazıları bu balları kara kovan balı diye satıyorlar. Siyah beyaz bal arasında hiçbir fark yoktur. Siyah bal anaç arının yaptığı baldır, beyaz olan da oğul balıdır. "


"Karakovan balının süzmesi olmaz"


Vatandaşın balı yediğinde ağzında mum kalıp kalmadığına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Çelik karakovan bal ile fenni kovan bal arasındaki diğer farklılıkları şu şeklide sıraladı; " Sakız gibi bir mum ağızda kalıyorsa yapay bir petek olduğunu gösterir. Görünüşünde de bal petekleri komple doluysa, bunu arı nasıl doldurur? Bunu şekeri vereceksin arı dolduracak. Ama karakovan balında peteklerin hepsinin dolu olduğu görülmez hep yarımdır. Bunlarda hiç arıya bakım olmadığı için bütün petekleri dolduramıyor. Bir de bunu içinde tel yoktur. Diğer fenni kovan balların içinde tel vardır. Mumu tutturmak için balın içine tel koyarlar. Fiyatları da yüzde yüz farklıdır. Fenni kovandan yılda 3 sefer bal alırsın ama karakovanda yılda 1 sefer alabilirsin. Bir de Karakovan balının süzmesi olmaz. Çok iyi balcılık yaparsın kendin eritirsin saklarsan ancak bu şekilde olur yoksa kara kovan balının süzmesi olmaz, zaten petek arının kendi mamulüdür. Süzme kara kovan balı diye satılan balları vatandaşlarımız itibar etmesinler. Ucuz ballara mesela 10 liraya 15 liraya mahallelerde, cami önlerinde satılan ballara rağbet etmeyin. Biraz fazla verin, bal için şifa için. Şifa Allah’tan gelir arı bize değil de kendisine çalıştığı için en iyisini toplamaya gider. 15-20 liraya aldığınız ballarda muhakkak şeker vardır"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde “15-22 Nisan Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi. Adıyaman’ın 2023 yılı ve öncesindeki turizm karnesinin değerlendirildiği ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamaların aktarıldığı etkinlikte panelist olarak Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Vehbi Koç Konferans Salonundaki panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın, Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Kocadaş’ın yaptığı panel, saygı duruşu ve okunan istiklal marşının akabinde başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, 2023 ve 2024 yıllarındaki Adıyaman turizm istatistiklerini paylaşarak, turizmin Adıyaman için öneminden bahsetti. 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin Adıyaman‘daki turizm sektörüne önemli ölçüde sekte vurduğunu ifade eden Gelse, otel ve yatak sayısının yarı yarıya düştüğünün altını çizdi. Tüm olumsuzluklara rağmen turizm sektörünün çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gelse, Adıyaman’ın 2 Nisan 2023 tarihinde ilk turizm kafilesine ev sahipliği yaptığını belirtti. Müdür Gelse, “Otellerimizin deprem sonrası güvenli olmadığına dair kamuoyunda yer bulan söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm otellerimiz sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip, fiziki anlamda da güvenli işletmelerdir. Bu olumsuz algıyı kırmamız gerekmektedir. Eşsiz bir turizm destinasyonuna sahip olan Adıyaman için bu süreçte tanıtım faaliyetleri açısında büyük önem taşıyor. Ama öncelikle bu şehrin insanlarının bu şehirdeki hazinenin farkına varması gerekir. Adıyaman’ın yeniden ayağa kalması için üç önemli parametre vardır. Bunlar; tarım, turizm ve teknoloji-sanayidir Bu parametreleri göz ardı etmeden şehir olarak elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir” dedi. Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ ise, turizmin gerek şehirler gerekse de yerel halk için önemine değinerek, Adıyaman’ın geleceği için turizm sektörünün canlanarak eski ivmesini yakalaması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından panelistler Doç. Dr. Caner Çalışkan, Mustafa Ekinci ve Furkan Polat sunumlarını gerçekleştirildi. Program sonunda panelistlere Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Antalya Antalya’da meteoroloji uyardı, ekipler teyakkuza geçti Antalya Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısından sonra teyakkuza geçti. Büyükşehir ve ASAT ekipleri, alt geçitler ile cadde ve sokaklardaki mazgalları temizlerken herhangi bir olumsuzluğa karşı nöbetçi ekipler oluşturdu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya’da 20 Mart Cumartesi günü Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri başta olmak üzere, ASAT, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Zabıta, Park Bahçeler, Temizlik İşleri, Ulaşım, Sosyal Hizmetler gibi önemli birimler de nöbetçi ekipler oluşturuldu. Hatlar temizleniyor Hazırlık çalışmaları kapsamında, Düden Şelalesi’nde oluşabilecek bir taşkın riskine karşı Düden Çayı üzerinde tarımsal sulama için Altınova ve Güzeloba’da bulunan regülatörlerin kapakları, biriken su denize akıtıldı. Alt geçitler ve yol güzergahlarındaki mazgallarda ekipler temizlik çalışması yapıyor. 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu ASAT oluşabilecek kanalizasyon tıkanmaları ve su baskını ihbarlarına karşı acil müdahale ekiplerine ilave olarak, 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu. ASAT, şiddetli yağış uyarısına karşı kamyon, kepçe kanal açma kombine aracı, kuka yüksek basınçlı kanal açma araçlarını hazır bekletiyor. Büyükşehir Belediyesi, mazgallarda tıkanmalara sebep olabilecek poşet, pet şişe ve ağaç dallarının temizlenme noktasında ilçe belediyeleri de uyararak, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.