YEREL HABERLER - 20 Şubat 2017 Pazartesi 12:11

Çocuklarda kış hastalıkları ve önlemleri

A
A
A
Çocuklarda kış hastalıkları ve önlemleri

Medical Park Uşak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabahat Derici, kış hastalıkları ve enfeksiyonlardan korunma yollarının başında kişisel hijyen kurallarına önem vermek olduğu uyarısında bulunarak önerilerde bulundu.
Dr. Sabahat Derici, çocukların okul ve kreşlerde uzun süre kapalı ortamlarda bulunmasının, kış aylarında hastalıkların daha kolay yayılmasına neden olduğuna dikkat çekti. Öksürme, hapşırma esnasında ağzın ve burnun mendil ile kapatılması, enerji verecek mevsim sebze-meyve tüketilmesi gibi alınacak basit önlemler çocuğunuzun hasta olma ihtimalini azaltacağını vurgulayan Derici şöyle devam etti; “Kış mevsiminde havaların soğumasıyla nezle, grip, RSV (Respiratuar Sinsial Virus) gibi mikropların ortaya çıkması kolaylaşır. Bu mevsim hava kirliliğinin arttığı bir dönemdir. Toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanması (kreş, okul) ile birlikte kapalı ortamlarda daha uzun süre bulunulması bu mikropların salgın biçimde toplumu etkilemesine zemin hazırlar. Vücudu etkileyen olumsuz faktörler de enfeksiyonlara yatkınlığı artırmakta, direncimiz düşmekte ve daha kolay hastalanmaktayız; fiziksel stresin sıcak havalara göre daha fazla görülmesi, cilt ve ağız-burun dokusunun kuruması, bağışıklık sisteminin yeterince çalışmaması, ağır ve sağlıksız gıdalara yönelme, aktivitenin azalması hastalıkları kolaylaştırır.” Dedi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabahat Derici, çocuklarda en çok görülen kış hastalığının nezle olduğunu söylerken, bunu grip, farenjit, tonsilit (bademcik iltihabı), sinüzit, otit (orta kulak iltihabı), trakeit (nefes borusu iltihabı), larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları; bronşit, bronşiolit (bronş iltihabı), zatürree gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının izlediğini belirtti. Ayrıca astım hastalığının da kışın olumsuz şartlarından etkilenip daha sık ortaya çıktığını da hatırlattı.Bunun dışında Hepatit A (sarılık), viral ishaller (özellikle rota virüs enfeksiyonu) kış mevsiminde görünen hastalıklar.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabahat Derici , nezle (soğuk algınlığı) en sık görülen kış hastalığını belirtti. Derici; “150’den fazla farklı etkeni vardır. Yıl içinde bir çocuk 8-10 kez bu hastalığa yakalanabilir. Kuluçka süresi 1-4 gündür. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürük, hafif ateş, boğaz ağrısı, halsizlik sık görülen belirtilerdir. Grip: Kuluçka süresi 2-3 gün olup, klasik belirtileri 38 C üstünde ateş, genel vücut kırgınlığı, baş ağrısı, yorgunluk, kuru öksürük, bazen de boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı şeklindedir. Aşı ile korunmak mümkün olup, nezleden daha ağır bir tablodur. Nezle ile grip iki farklı hastalık olup, sıkça karıştırılmaktadır. Gripte; yüksek ateş, öksürük, genel vücut kırgınlığı ön planda iken, nezle de; burun akıntısı-tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı daha sıktır. Grip başka hastalıklara daha sık sebep olur. Eğer çocuğunuzda nefes alma güçlüğü varsa, hırıltısı gittikçe şiddetleniyorsa, eskisine göre daha hızlı nefes alıp veriyorsa, morarması oluyorsa, dalgınlaşmaya başlamış ise gecikmeden doktora götürülmelidir. Korunmak için neler yapmak gerekir? Mümkün olduğunca hasta kişilerden ve kalabalıktan uzak durulmalı, bu kişilerle temas sonrası eller iyice yıkanmalıdır. Parmaklar burun ve gözden uzak tutulmalıdır. Oyun sonrası oyuncaklar ve oyun alanları temizlenmeli ve yıkanmalıdır. Banyoda hasta kişiler için farklı bir havlu bulundurmalıdır. Sinüslerin, ağız ve burun dokusunun kurumaması için ortam nemlendirilmeli ve yeterince sıvı alınmalıdır. Öksürme, hapşırma esnasında ağız-burun mendil ile kapatılmalı, mendil çöpe atılmalı, mendil yoksa ağız-burun ön kolla kapatılmalıdır. Hasta çocukların yeterince istirahatı sağlanmalıdır. Eğer çocuğunuz okula gidiyorsa, diğer çocuklara hastalığın bulaşmasını önlemek için okula göndermeyin. Ayrıca durumu bildirerek diğer çocukların korunması ve tedbir almaları için okul öğretmeni ve idaresine hastalık hakkında bilgi verilmesi de faydalı olacaktır. Eğer çocuğunuzu evde tutmanızın gerekip gerekmediğinden emin değilseniz; bu konuda hekiminden ya da okul hemşiresinden hastalığın bulaşıcı olup olmadığı, öyleyse ne kadar sürdüğünü konusunda yardım alın. Çalışıyorsanız ve bakıcınız yoksa zorlanabilirsiniz ama unutmayın ki; çocuğunuzun evde bir gün geçirmesi, onun ve okul arkadaşlarının sağlığı için en iyisi olacaktır. Giyime özen gösterilmeli, soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanı sıra terlememeye dikkat edilmelidir. Sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsim sebze-meyve tüketilmesine ağırlık verilmelidir. Hasta anne emzirmeye devam etmeli, bebeği emzirme ve altını değiştirme esnasında tek kullanımlık maske kullanmalıdır. Aşı ile önlenebilecek hastalıklar için gerekli aşılar hekimin önerdiği şekilde uygulanmalıdır.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı makamında ziyaret etti. Kayseri’ye bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere gelen Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a nezaket ziyaretinde bulundu. Başkan Büyükkılıç, Ankara Büyükelçisi Kazakbaev ve beraberindeki heyeti, Büyükşehir Belediyesi Başkanlık giriş kapısında çiçeklerle karşıladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev ile birlikte başkanlık makamına geçti. Sıcak ve samimi ortamda geçen görüşmede Başkan Büyükkılıç, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kırgızistan’ın kardeşlik hukukunu en güzel sergileyen ülkelerden birisi olduğunu belirtti ve Kayseri’de yapılan çalışmalardan dolayı da teşekkür etti. Büyükelçi Kazakbaev ise Başkan Büyükkılıç’a misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek, “Heyetimizle görüşmek için ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederim. Programlarınız çok yoğun. Gece gündüz Türk kardeşlerimizle Kayseri’nin daha da gelişmesi için çabalar gösteriyorsunuz, büyük çalışmalar yapıyorsunuz. Sizi kendi adıma, elçilik adına, kardeş Kırgızistan halkı adına saygıyla selamlıyorum Sayın Başkanım” dedi. “Başarınızı içten tebrik ediyoruz” Kırgızistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok dinamik bir şekilde geliştiğine dikkat çeken Büyükelçi Kazakbaev, yerel seçimlerdeki başarısından dolayı Büyükkılıç’ı kutlayarak, “Bizim tarihimiz, dinimiz, dilimiz bir. Kardeş ülkeleriz. Kayseri’ye resmi olarak ilk defa geliyorum. Bu arada Türkiye’de çok yakında seçimler sonuçlandı. Bu seçimlerde sizin başarınızı içten tebrik ediyoruz. Size sağlık ve başarılar diliyorum. Bütün dünyaya demokrasi örneği gösterdiniz. Bütün Türk dünyasına hayırlı, uğurlu olsun” şeklinde konuştu. “Türk dünyasının asrı olacak” Türk asrı vurgusu yapan Kazakbaev, “Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ikili ekonomi, siyasi, kültürel, tarihi ilişkilerimiz çok iyiye gidiyor. Sayın Cumhurbaşkanlarımızın tam desteğiyle inşallah hep birlikte büyük başarılara ulaşacağız. Türkiye’de iyi bir strateji başlattınız, gelecek asır Türk asrı olacak diye, sadece Türkiye değil bütün Türk dünyasının asrı olacak inşallah” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Başkan Büyükkılıç, Büyükelçi Kazakbaev’e KAYMEK kursiyerleri tarafından kök boya, yün kilim ile 6 bin yıllık geçmişe dayanan Kayseri’yi anlatan tanıtım kitabını hediye ederken, Kazakbaev de Büyükkılıç’a Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov’un kitabını takdim etti. Ziyarette, değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan Kayseri’nin tarihi ve turistik değerlerinin anlatıldığı ‘Zenginlikler Şehri Kayseri’ videosu da izletildi.