ÇEVRE - 07 Mart 2018 Çarşamba 09:59

Doğru kullanılırsa yüzde 77’ye varan verim artışı sağlıyor

A
A
A
Doğru kullanılırsa yüzde 77’ye varan verim artışı sağlıyor

Uşak’ın Eşme ilçesinde Kırmızı Kaliforniya solucanı ile gübre üretimi yapan vatandaş, 250 bin adetle başladığı solucanlarını 6-7 milyona ulaştırmak üzere.

Uşak’ın Eşme ilçesinde Kırmızı Kaliforniya solucanı ile gübre üretimi yapan vatandaş, 250 bin adetle başladığı solucanlarını 6-7 milyona ulaştırmak üzere.


Uşak’ın Eşme ilçesinde 250 bin kırmızı Kaliforniya solucanı ile gübre üretimine başlayan Halil Koç, şu anda 600 bin civarında solucan sayısına ulaştığını söyledi. Hedeflerinin ise bir yıla kadar 6-7 milyon solucana ulaşmak olduğunu belirtti.


Solucanların doğru bakımla hızla çoğaldığını anlatan Koç, "Bir yıl içinde 10 ton solucan gübresi elde edeceğiz. Büyük verim sağlayan solucan gübresini, patates, pancar, turp, havuç gibi ürünlerde yüzde 77’ye varan verim artışı sağladığını, diğer bitkilerde de yüzde 20 ile yüzde 40 civarında verim artışı gördüklerini söyledi. Toprakta 3 yıl etkili olan solucan gübresi, sulamada da tasarruf sağlıyor.


Eşmeli üreticiler arasında hızla yaygınlaşmasını arzu ettiğini ifade eden Halil Koç, "Solucan nüfusu, doğru bakımla hızla artırılabiliyor. Üreticilerimiz, yapacakları basit seralarda solucan gübrelerini kendileri rahatlıkla üretebilirler. Kendi tarlalarının gübre ihtiyaçlarını karşılayacakları gibi, organik bir gübreyle verimde de ciddi artış yaşayacaklar. Yıllarca suni gübrelerle zehirlenmiş olan topraklarımız, doğanın vermiş olduğu solucan gübresi ile 3 yıl gibi kısa bir sürede temizlenecek. Solucan gübresi ile toprağa doğal ihtiyaçlarını kazandırmak mümkün. Sadece tarla bitkilerine değil, saksıdaki çiçeğe, bahçenizdeki çime, meyve ağaçlarına, kısaca toprakta saçağı olan her çeşit bitki ve ağaca verim sağlayan solucan gübresi, tek başına güzel fayda sağlıyor" diyerek solucan gübresinin faydaları hakkında bilgi verdi.


Organik tarım için solucan gübresinin kullanımın yaygınlaşması gerektiğini söyleyen Koç, "Solucan gübresi üretimi Türkiye’de çok yeni. Daha işin başındayız. Türkiye’nin yıllık gübre ihtiyacı 13 milyon ton. Solucan gübresi bu ihtiyacın sadece yüzde 5’ini karşılayabiliyor. Solucan gübresi üretenlerin bir bölümü yurt dışına satış yapınca ihtiyaç daha da artıyor. Üreticiler ’Üretirsem kime satarım’ diye düşünmesin ve korkmasın. Solucan gübresi, dünyada oldukça rağbet görüyor. Üretilecek solucan gübresi, hem Eşmeli üreticinin ihtiyacını karşılayacak hem de rahatlıkla satılabilecek bir gübre. Solucan gübresi üretmek isteyen Eşmeli üreticilerimize, her türlü konuda yardımcı olmaya hazırım" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı TZOB’da istişare toplantısına katıldı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde (TZOB) istişare toplantısı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile istişare toplantısına katıldı. Bakan Yumaklı, TZOB heyetiyle istişare toplantısında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarımsal üretimin daha ileriye taşınmasında meslek örgütleriyle iş birliği içinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Toplantıda TZOB heyetinin görüş ve önerilerini dinleyerek gerekli adımları atacaklarının altını çizen Yumaklı, her türlü öneriye açık olduklarını ifade etti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da verimli bir toplantı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Bakanımız ve 4 bakan yardımcımızla yaptığımız istişare toplantısı çiftçilerimiz adına umut vericidir. Bakanlığımızla birlikte Birliğimizin görüş alışverişinde bulunması, sorunların masaya yatırılıp çözüm bulunması adına yapılan bu toplantının çiftçilerimiz için bir kazanım olmasını diliyorum” dedi. Gıda sektöründe yaşanan sorunları takip ettiklerini söyleyen Bayraktar, “Gıdanın üretiminden sofraya ulaşmasına dek yaşanan pek çok sorun var. Ama bizler sektör paydaşları olarak bu sorunları en aza indirmek ve çiftçilerimizin hak ettikleri kazancı elde etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Gıda milliyetçiliğinin gündemden düşmediği bugünlerde üreticilerimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından gıdada kalıntının önlenmesine ilişkin hazırlanan projenin de sunumu yapıldı. TZOB’daki toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, Dr. Ahmet Bağcı ve Abdulkadir Polat da hazır bulunurken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden ise Başkanvekili Ahmet Bahadır Sezgin, Muhasip Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Hepokur, Hüseyin Darcan, Arslan Soydan, Eyyup Elmalı, Yunus Kılınç, Mehmet Baştuğ, Ahmet Eyyüpoğlu ve Genel Sekreter Hasan Hüseyin Coşkun yer aldı.