EKONOMİ - 11 Eylül 2017 Pazartesi 16:54

Uşak Valisi Salim Demir’den Tarım Bakanlığına sistem önerisi

A
A
A
Uşak Valisi Salim Demir’den Tarım Bakanlığına sistem önerisi

Uşak Şeker Fabrikasında yapılan 92.

Uşak Şeker Fabrikasında yapılan 92. dönem pancar kampanyası açılış töreninde konuşan Uşak Valisi Salim Demir, Gıda Tarım ve Bayvancılık Bakanılığına bir çağrıda bulunarak bütün tarım politikalarında pancar alım sisteminin örnek alınmasını istedi.



Uşak Şeker Fabrikasının tarihinin Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihiyle bir anlamda yaşıt olduğunu belirten Vali Demir; "Dolayısıyla ülkemizde Cumhuriyet ile beraber gelişen ülkenin tüm evrelerini bu fabrikamızda da bir şekilde yaşadığımıza inanıyorum. Ben henüz iki aydır burada Uşak’ta Valisi olarak görev yapıyorum ama gördüğümüz kadarıyla üretimde çok ciddi başarılar sağlamış olan bu fabrikamız bu fabrikanın kuruluşunda ciddi katkıları olan Şeker ailesi ve bu güne kadar emeği geçen tüm insanlarımızın omzunda yükselerek çalışılarak bu hali gelmiş. Bu vesileyle ben tüm emeği geçen başta bu fabrikanın kuruluşunu sağlayan kişiler ve devletimizin hizmetinde olan kişiler başta olmak üzere hepsine sizlerin huzurunda sizler adına şükranlarımı arz ediyorum" dedi.


Pancar üretimi ve pancar şirketinin ülke ekonomisindeki önemli katkısından bahseden Vali Demir; konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü; "Aslında ilk aşamasından itibaren üreticisini hem ürün alım garantisi vererek hem ürünün üretimindeki tüm çıktıları ayni olarak üreticisine sunarak destekleyen bir sistemden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu sistem aslında tarım sektörünün gelişmesi için tüm sektörlerimizde tüm üretim dallarında uygulanması gereken bir sistem olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla çiftçinin üzerindeki faiz yükünü neredeyse sıfıra indiren ciddi örnek alınması gereken bir sistem söz konusu. Ülkemizin gelişmesi için çiftçimizi elimizden gelen en azami destekle ve gayretle desteklememiz gerekiyor. Dolayısıyla ben tarım bakanlığımıza bundan önceki dönemlerde de ilettiğim gibi bu sistemin yine bu pancar alım kampanyasının başlangıcında yeniden örnek bir sistem olarak uygulanmasını teklif ediyorum. Üretici diğer şeylerle uğraşmadan üretimine odaklanıp ülkemiz milletimiz için çok çalışıp üretmekle başarısını artıracaktır. Bu kampanyayla ilgili hem kooperatif sendika başkanımız hem de fabrika müdürümüz özetle buradaki bilgileri verdiler. Buradan da bu tesislerin bugüne kadar belli bir başarıyı yakalayarak geldiğini görüyoruz. Ben şunu özetle söylemek istiyorum biz ülkemizi kalkındırmak geliştirmek ileriye götürmek için azami gayretle elimizden gelenin en üst seviyesinde çalışarak üreterek devletimizi milletimiz ekonomimizi büyütmek durumundayız. Bu emeğimizin karşılığını da ülkemizin büyümüş ekonomisindeki payımızın da hep beraber kardeşçe eşit ve adilane paylaşacağız. Devletimizden muhakkak isteklerimiz olacak ama şunu da unutmamız gerekiyor öncelikle her birimiz el birliğiyle iş birliğiyle, gönül birliğiyle çalışıp üretip devletimizi ve milletimizi, ekonomimizi 21. yüzyılda muhasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak zorundayız. Eğer biz bunu başarırsak hepimize düşen ekmek mutlaka büyümüş olacak. Dolayısıyla önümüzdeki hedefleri gerçekleştirmek adına dev adımlarla ilerlemiş olacağız"


Uşak Şeker Fabrikası Müdürü Ali Erdoğmuş da, ülkenin şeker ihtiyacını karşılamak üzere Şeker fabrikası kurma teşebbüsleri 1800’lü yıllara dayandığını ancak ilk şeker fabrikasının temeli Merkez Kalfa köylü Merhum Nuri Şeker öncülüğünde 1925 yılında burada atıldığını ve şeker pancarından şeker üretimine 1926 yılında Uşak’ta başlandığını belirtti. Erdoğmuş; "1926 yılında üretime başlayan, fabrikamızın kuruluşundan bugüne kadar, kuruluşunun öncüsü Merhum Nuri Şeker başta olmak üzere tüm emeği geçenlerden, aramızdan ayrılmış olanları rahmetle ve şükranla yad ediyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum. Bize bu toprakları vatan olarak başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ayrıca; demokrasi mücadelesinde şahadet şerbetini içen 15 Temmuz şehitlerinin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, rahmet ve minnetle anıyorum." ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde söz hakkı çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çerçevesinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi çocuk oturumu yapıldı. Mecliste talep ve istediklerini açıklayan çocuklar dünyada savaşın bitmesini istedi. Samsun’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 17 ilçeden Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne gelen çocuklar, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın ve meclis üyelerinin koltuklarına oturdu. Meclis Başkanlığı’nı Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Emine Gülcan yaparken, katip üyelerini ise Rüşa Bilal Şahin ve Gül Su Bebek yaptı. Meclise gelen 17 ilçe temsilcisi öğrenci talepleri tek tek okurken meclise katılan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ise not alarak meclisi takip etti. Çocuklar en çok dünyada savaşın bitmesini isterken ayrıca kendi ilçelerine daha fazla sosyal, kültürel, sportif faaliyetler yapabilecekleri alanlar, farklı şehirlere gezilerin yapılmasını ve okullarının daha fazla iyileştirilmesini talep ettiler. "Çocukları geziye göndererek başlayalım" Meclis sonunda konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Dünyada bayramını kutlamayan, çocuk olduğunun farkına varamadan yaşayan, savaşlarla, açlıklarla, hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalan çocukları unutmayarak güzel bir empati örneği sergilediğiniz için hepinize teşekkür ederim. Talepleriniz aldım. İlettiğini talepleri arkadaşlarımızı hepsini topladılar. Bende not aldım. Şuradan başlayalım; Buradaki birlikte olduğumuz tüm arkadaşları İstanbul olur, Çanakkale olur, Ankara olur ya da hepsi olur. Milli Eğitim Müdürümüz ile planlayacağız. Sizleri buraları gezmeye göndererek başlayalım. İkinci olarak ilçemiz arası geziler düzenleyelim. Bu sayede Samsun’un ilçelerini hep birlikte gezmiş olalım. Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmenler ve diğer kadroları ile birlikte Samsun’da önemli işlere imza atıyorlar. Bizde onların yanlarında olarak sizlere en güzel şartları sağlamanın arzusu içerisindeyiz. Okul bahçelerinde başlayacak bir çalışmaları var. Bizde bir kısmına destek verelim. Yazın gezici sinemalarla ilçelerinde sinema olmayan kardeşlerimizi sinema ile buluşturalım. Tiyatro faaliyetleri ile buluşturalım arzusundayız. Bunu 17 ilçemizde hayata geçireceğiz. Bunun da sözünü vermiş olalım" dedi. Meclis bitiminde Başkan Halit Doğan, Samsun Valisi Orhan Tavlı ve çocuklar, Tütün İskelesi’nden Karadeniz’e barış için karanfil bıraktı. Çocuklar ayrıca Samsun Büyükşehir Belediye tarafından Kurtuluş Yolu’nda yapılan çocuk şenliğinde gönüllerince eğlendi. Şişme oyun parklarında vakit geçiren çocuklar çalınan müziklerle dans etti.