YEREL HABERLER - 14 Ocak 2012 Cumartesi 13:00

KÖYCEĞİZ’DE HASAR 1 MİLYON 30 BİN LİRA

A
A
A
KÖYCEĞİZ’DE HASAR 1 MİLYON 30 BİN LİRA

Muğla’da geçtiğimiz hafta meydana gelen yağışlar sonrası sele maruz kalan Köyceğizde hayat normale dönmeye başladı.
2 gündür yaşanan güneşli hava sonrası ilçe halkı yavaş yavaş normal hayatına dönerken, çekilen göl suları sayesinde de Köyceğiz’liler yine kordon keyfi yapmaya başladılar. Kordonda pekçok işletme yeniden kapılarını açarken, ilçe geneline de elektrik verildi.
Bu arada aşırı yağışlar nedeniyle selden zarar gören Köyceğiz ve köylerinde durumu incelemek için ilk olarak MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan, arından da CHP Milletvekilleri Tolga Çandar ve Prof. Dr. Nurettin Demir ile İl Genel Meclis Başkanı Cemal Gürpınar Köyceğiz’e geldi. Kaymakam Yücel Gemici ve Belediye Başkanı Salih Erbay’ı ziyaret eden vekiller ve il genel meclisi üyeleri, ilçedeki son durum hakkında bilgi aldılar, ardından da kordona inerek incelemelerde bulundular.
VEKİLLERDEN DESTEK SÖZÜ
Bu arada Köyceğiz’i ziyaret eden milletvekilleri ilçeye destek sözü verdiler. Kaymakam ve Belediye Başkanına ziyaret sırasında konuşma yapan Milletvekillerinden MHP’li Mehmet Erdoğan, “Ben konuyu meclise taşıdım, Bakanlıktan konu ile ilgili olarak yardım sözü geldi. Bu işin üstünde durarak yardımların gelmesini hızlandıracağım, vatandaşlarımıza ve sizlere geçmiş olsun Allah bir daha böyle bir felaketi yaşatmasın diliyorum” dedi.
CHP Milletvekil Tolga Çandar ve Nurettin Demir, “Öncelikle Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu sizlere selam söyledi ve büyük geçmiş olsun dileklerini iletti. Bizler Muğla Milletvekilleri olarak bu doğal afetin yaralarının bir an önce sarılması için hızlı bir çalışma yapacağız, gerekli yardımın sağlanması içinde mecliste çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu afetin gündüz olması can ve mal kaybını önlemiştir, bu da bizleri çok sevindirdi. Allah daha beterinden korusun” dediler.
HASAR 1 MİLYON 30 BİN LİRA
Ziyaret sırasında vekillere bilgi veren Köyceğiz Kaymakamı Yücel Gemici, Köyceğiz’de yaşanan felaket sonrası hasar tespit çalışması yaptıklarını belirtti. Gemici yaptığı açıklamada, “İlçemizde 07 Ocak tarihinde meydana gelen aşırı yağışlarda metre kareye 149.22 kilogram yağışın düşmesi nedeniyle sel felaketi yaşanmış olup, aşağıda belirtilen hasarlar meydana geldi. Kargıcık deresinin üç yerden taşması ve yan tahkimatı yıkması sonucu ilçe merkezinde cadde ve sokaklar ile bazı evlerin bodrum ve zemin katları su baskınına uğradı. Köyceğiz gölü taştı, göl kenarında bulunan işyerleri ve evler su altında kalarak zarar gördüler.İlçemizde benim başkanlığında oluşturulan İlçe Kurtarma ve Yardım Merkezine 23’ü işyeri, 3 resmi bina ve 45 konut olmak üzere toplam 75 kişi başvurmuştur. İlçemiz köylerinden, Balcılar Köyünde 50 dekar tarım arazisi, 2000 arı kovanı, Hamit Köyünde 3000 dekar narenciye, 3000 arı kovanı, 1 adet konut, Döğüşbelen Köyünde 1000 dekar narenciye, 2000 arı kovanı, Zaferler Köyünde 500 dekar narenciye, Çandır Köyünde 1000 dekar narenciye, 6 adet konut, Köyceğiz Köyünde 80 adet sera, Toparlar Beldesinde 500 dekar narenciye, 200 arı kovanı olmak üzere toplam 6130 dekar tarım arazisi, 7200 arı kovanı zarar görmüş olup, 275 çiftçimiz mağdur olmuştur. Ayrıca Hamitköy, Balcılar, Yangı ve Yeşilköy köylerinin yolları ve altyapısı zarar görmüştür. Köyceğiz Belediyesi İlçe merkezinde yol ve altyapı hasar bedelini 1 milyon 30 bin lira olarak belirlenmiştir. Taşkına Muğla İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, DSİ. Aydın Bölge Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve komşu yerleşim yerlerinden temin edilen kamu araçları, 40 adet iş makinası ve 200 adet personel ile müdahale edilmiş olup, çalışmalar halen devam etmektedir. Ev ve iş yerlerindeki hasar tespit çalışmaları İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün ekipleri tarafından yapılmaktadır. Çalışmalar halen devam etmektedir.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce hasarlar Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığına bildirilmiştir” dedi.
Belediye Başkanı Salih Erbay ise gelen milletvekili ve il genel meclisi üyelerine teşekkür ederek, “Öncelikle yakın ilgilerinizden dolayı çok teşekkür ederim. Bu gün itibariyle zarar ziyanımızın miktarı belli oldu. Biz fırsatçılık yapmıyoruz, elimizden geldikçe bu işin üstesinde gelmeye çalışsak da kendi yağı ile kavrulan bir belediyeyiz, yapılacak yardımın sözde kalması istemiyoruz. Hayata geçirilmesini arzuluyoruz” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.