EKONOMİ - 27 Şubat 2017 Pazartesi 12:19

3. Havalimanında kullanılan granit Van’dan

A
A
A
3. Havalimanında kullanılan granit Van’dan

3. Havalimanı için sipariş edilen 14 bin metrekarelik granitin bir kısmı hazırlayarak gönderen Van Mermer Fabrikası, geri kalan kısmın üretimine ise devam ediyor.
Van’da 2012 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan ve Türkiye’nin en büyük mermer ve granit fabrikalarından bir tanesi olan Van Mermer Fabrikası, 3. Havalimanında kullanılacak granitin üretimini yapıyor. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Mermer Fabrikası Genel Koordinatörü ve Maden Mühendisi Musa Cevadi, organize sanayi bölgesinde (OSB) 2012 yılında 18 bini kapalı 65 bin metrekare alan üzerinde kurulu fabrikada üretilen mermer ve granitin birçok yapının mimarisinde kullanıldığını söyledi. Cevadi, “Son olarak bizler 3. Havalimanında kullanılmak üzere 14 bin metrekare civarında granit siparişi aldık. Bunların 8 bin metrekaresini 1,5 ay önce çok hızlı bir şekilde tamamlayarak teslim ettik. 2. partimiz olan 6 bin metrekarelik alan için ise cilalı granit istenmişti, onu da inşallah 2-3 ay içerisinde tamamlayarak teslim edeceğiz. Burada en önemli etken, radyasyon oranı yasal prosedürlere uygun olmasıydı. Burada üretim yapan 9 ayrı ocağımızda çıkarılan taşlarımız, inşaat çalışmaları devam eden 3. Havalimanını süsleyecek” dedi.

“2016 yılında müzakerelere başladık”
Van’da üretilen granitin dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesinde kullanılmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Cevadi, “Bu hem bizler hem de ilimiz için gurur verici bir gelişmedir. Bizler 2016 yılı içerisinde 3. Havalimanı yetkilileriyle müzakerelerde bulunduk. Taşlarımızın analizleri ve renklerini verdik. Diğer fiziksel yapılarıyla alakalı detayları oradaki yetkililerle görüştük. Yapılan müzakereler neticesinde taşımızı beğenerek bizlere gerekli ölçüleri verdiler. Bizler de burada üretime başladık” diye konuştu.

“Aldığımız siparişleri 2-3 ay içerisinde tamamlayacağız”
Van Mermer Fabrikası olarak yapılan ihalede yer alan tek Türk fabrikası olduklarını anlatan Cevadi, şöyle devam etti:
“Burada istenilen ölçüler oldukça önemli ölçülerdi ve kalite olarak da çok ciddi standartlar istediler. Bizim burada üretim yaptığımız makinelerimizin hemen hemen hepsi İtalya’dan geldi ve hepsi bu standartlarda üretim yapabilen makinelerdir. Bizler çok şükür bu işi başardık. Bir kısım taşlarını verdik, geriye kalan kısmı için de 2-3 ay içerisinde çok hızlı bir şekilde kendilerine ulaştıracağız.”

“Mermeri 5 kat daha hafiflettik”
Van Mermer Fabrikasının 2012 yılında kurulduğunu ve açılışının dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığını hatırlatan Cevadi, “2012 yılında fabrika olarak burada başladık. Normal taşların üzerinde çalıştık. Ama onunla birlikte bizler kimi araştırmalar da yaptık. Normalde 2 santimetre kalınlığındaki bir mermerin metrekare ağırlığı 70 kilogram ya da üstüdür. Bizler yaptığımız araştırmalar ve kullandığımız teknolojilerle bu taşın ağırlığını 5 kat daha hafiflettik” diye konuştu.
Van ve çevresinde çok büyük taş rezervleri bulunduğunu hatırlatan Cevadi, bunlarla alakalı araştırmalar yapmak üzere yeni teknoloji binası kurduklarını hatırlatarak, “Önceden bunun farkında değildik, ama bizim jeoloji mühendislerimiz bu alanda yaptıkları araştırmalarla bunu ortaya çıkarttı. Şu anda da 6-7 tane ocağımız bu çalışmaları yürütmektedir. İnşallah fabrikamız tam kapasite ile çalışırsa, gerek ocaklarımızda gerekse burada 450-500 kişi istihdam edilebilir” ifadelerini kullandı.
Fabrikada üretilen mermer ve granitin tüm aşamalarını anlatan Van Mermer Fabrikası Üretim Sorumlusu Jeoloji Mühendisi Gökhan Yıldırım ise, “Granit üretim alanında siparişini almış olduğumuz 3. Havalimanının granit üretimini yapmaktayız. İlk olarak kendi ocaklarımızdan getirmiş olduğumuz granit bloklarını son teknoloji ürünü olan makinelerinde kestikten sonra gerekli işlemler yapılır. Daha sonra köprü kesimler yapıldıktan sonra fayans hattına geçip ebatlama işlemleri yapılır. Son olarak da cilalama, kalibre, günye işlemleri yapılır. Bu işlemlerden sonra granitler kalitesine göre ayıklanarak paketleme işlemleri yapılır” şeklinde anlattı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.