GENEL - 12 Ekim 2017 Perşembe 17:48

Eski Van şehri gün yüzüne çıkıyor

A
A
A
Eski Van şehri gün yüzüne çıkıyor

DAP İdaresi Başkanlığı tarafından ‘Eski Van Şehri Müzekent’ projesi kapsamında başlatılan kazı çalışmasıyla eski Van şehri gün yüzüne çıkarılıyor.

DAP İdaresi Başkanlığı tarafından ‘Eski Van Şehri Müzekent’ projesi kapsamında başlatılan kazı çalışmasıyla eski Van şehri gün yüzüne çıkarılıyor.


Kalkınma Bakanlığı ve DAKA tarafından desteklenen, DAP İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Eski Van Şehri Müzekent’ projesi kapsamında Van Kalesi’nin güneyinde kazı çalışmaları başlatıldı. Eski Van şehrinin ortaya çıkarılmasını hedefleyen kazı çalışmalarına ilişkin DAKA binasında düzenlenen toplantıda, kazının turizm açısından önemine vurgu yapılarak, ortaya zengin bir görüntünün çıkarılması gerektiği ifade edildi.


Toplantıda açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kazı çalışmalarına destek verdiklerini belirterek, “Hep ‘Van medeniyetler şehridir’ diyoruz ama artık bu yetmiyor. Bu medeniyetin ortaya çıkması gerekiyor. Orada şimdi yapılan bir kazı çalışması var. Buradaki amaç, eski Van şehrinin ortaya çıkarılmasıdır. DAKA olarak destek veriyoruz. İyi bir kazı ekibi var. Onlarla koordineli bir şekilde çalışmayı sürdürüyoruz. Artık somut adım atmanın zamanı geldi. Van’da çok ciddi bir kaynağımız, bir hazinemiz var. Ama bunu işlemek gerekiyor. DAKA olarak elimizi taşın altına koyduk. Gerekli koordinasyonla kısa zamanda bu çalışmaları sonlandıracağız” dedi.


DAKA olarak ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında projenin birinci etabında fizibilite çalışmalarını hazırladıklarını dile getiren Güray, “Bu çalışmalar tüm yapıların restorasyonu olarak algılanmamalıdır. Bizler buranın bir kültür, bir turizm merkezi, bir cazibe merkezi haline getirilmesi için gerekli olan mihenk taşlarını ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Ayrıca burada Van kahvaltısı ve Van’a dair el sanatları başta olmak üzere Van kültürüne ait daha önceki dönemlerde ticaretin omurgasını oluşturan sanatların burada canlandırılmasını planlıyoruz. Bunun yanında yine burada dışarıdan gelenlerin konaklayabileceği bir konaklama alanı, alışveriş yapabilecekleri tarihi bir çarşı ve farklı ibadetlerin yapılabileceği ibadet alanlarının canlandırılmasını planlıyoruz” ifadelerini kullandı.


Uzun vadede amaçlarının Van Gölü havzasının sahip olduğu tarihi ve turistik değerleri, bir turizm destinasyonu haline getirilmesi olduğunu vurgulayan Güray, “Dışarıdan gelecek bir vatandaşın Bitlis’ten başlayarak Van Gölü havzasındaki tüm tarihi ve turistik alanları gezerek bölgeden ayrılmasıdır” şeklinde konuştu.


DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler ise, eski Van şehrini ayağa kaldırmak için DAKA ile birlikte çalışma başlattıklarını belirterek, “Projelendirme ve finansman desteğinin yanında kazı desteğimiz var. Bu proje ile Van Denizi etrafındaki güzellikleri ortaya çıkarmak istiyoruz” dedi.


Urartu’nun 3 bin yıllık bir medeniyete sahip olduğunu ve dolayısıyla somut bir şey ortaya çıkaracaklarını ifade eden Güler, Van Kalesi yürüyüş yolu ve Gevaş’taki çalışmalarda da finansman desteği sağladıklarını söyledi. DAP İdaresi olarak Van’da hayvancılık alanında verdikleri destekler hakkında da bilgi veren Güler, hayvancılığın bölge için önemine dikkat çekerek, “50 köye sulama yatırımı gerçekleştirdik. 6 su göleti oluşturduk. Bir yandan da sıvat dağıtımı yapıyoruz. Biz hayvancılığı kritik öncelik olarak koyduk” ifadelerini kullandı.


Doç. Dr. Erkan Konyar’ın proje ile ilgili sunumunun ardından katılımcılar, kazı çalışmalarının yapıldığı alanda incelemelerde bulundu.


Toplantıya, kazı çalışmalarına öncülük eden Doç. Dr. Erkan Konyar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden (YYÜ) akademisyenler, Müze Müdürlüğü yetkilileri ve bazı kurum temsilcileri katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Melikgazi Belediyesi’nden glütensiz etkinlik Melikgazi Belediyesi çölyak hastaları ve hasta yakınları ile birlikte glütensiz mutfakta etkinlik düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinlikte çölyak hastaları ve çölyak yakınları ile birlikte glütensiz yiyecekler hazırlanarak hastalığa karşı farkındalık oluşturuldu. Melikgazi Belediyesi, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan, glütene karşı hassasiyete sebebiyet veren, özel beslenme gerektiren çölyak hastalığına karşı vatandaşlara gıda paketleri ile destek olmanın yanı sıra sağladığı eğitimlerle de bilinçlendirmeye devam ediyor. Yıl içerisinde hastalıkla mücadele eden hastalara talepleri doğrultusunda glütensiz gıda paketi yardımıyla destek olan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, toplumu bilinçlendirecek hizmet ve çalışmaları yakından takip ediyor. MELMEK kursları çerçevesinde verilen eğitimle, yaşam kalitesini düşüren çölyak hastalığına karşı mücadele eden hastalar, Melikgazi Belediyesi tarafından tedarik edilen glütensiz malzemelerle kurabiye, pasta, ekmek gibi yiyecekler üretebiliyor. Sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sağlayan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, "Vatandaşlarımızın sağlıklı, huzurlu olmaları bizler için son derece önem arz ediyor. Çölyak rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın glütensiz ürünlerle beslenmeleri gerekiyor. Melikgazi Belediyesi olarak çölyak hastası vatandaşlarımıza destek olmak için glütensiz gıda desteği sağlıyoruz. MELMEK kurslarımızda çölyak alerjisi bulunan hastalara ve yakınlarına, glütensiz malzemelerle yiyecek hazırlayabilmeleri için eğitim veriyoruz. Çölyak ile mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Desteklerimiz devam edecek. Cenab-ı Allah hepimize sağlık, sıhhat nasip eylesin" dedi. Bu çerçevede düzenlenen etkinliğe katılarak hastalığa karşı farkındalık oluşturmanın önemine değinen Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya, Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu’na çölyak hastalarına verdiği destekten ve toplum bilinçlenmesi adına sağladığı eğitimlerden dolayı teşekkür etti. Etkinlik, eğitime katılan çocuklara Melikgazi Belediyesi tarafından hazırlanan çanta ve kırtasiye malzemelerin hediye edilmesiyle sona erdi.
Niğde Kimisi gelin kaynana geldi kimisi ise 70’inden sonra Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün Yeşilgölcük ve Alay beldelerinde açtığı okuma yazma kursu sona erdi. Kursu başarıyla tamamlayan 12 kursiyere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Yeşilgölcük ve Alay’da düzenlenen sertifika törenine Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik, Yeşilgölcük Belediye Başkanı Nurettin Yurtseven, Alay Belediye Başkanı Yusuf Akdemir, Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin, Yeşilgölcük Anadolu İmamhatip Lisesi Müdürü Ahmet Tayfun Eren, Alay İlköğretim Okulu Müdürü Abdullah Bozok, öğretmenler ve kursiyerler katıldı. Törende yaptığı konuşmada bireyin eğitiminin önemine dikkati çeken Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik hayatın her alanında aktif rol olan kadınların eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik; "Günümüz dünyasında toplum değişen ekonomik ,teknolojik ve sosyolojik şartlarla beraber kadına her zaman olduğundan daha büyük sorumluluklar yüklemektedir. Cemiyetin her alanında gün geçtikçe rolü daha çok ön plana çıkan kadınlarımızın eğitimden de en üst düzeyde yararlanma hakkının bulunduğunu ve bu hakkın bireye teslim edilmesi noktasında da Devletimizin büyük sorumluluk üstlendiğini görmekteyiz .Ekonomik ve toplumsal hayatta farklı roller üstlenen kadınlarımızın eğitiminin güçlü olması, gelişmiş ve müreffeh bir toplum olma yolunda daha kararlı adımlar atma hususunda bizleri cesaretlendirmektedir. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 2018 yılında başlatılan “Okuma-Yazma Seferberliği” projesi Ülkemizin dört bir yanında Halk Eğitimi merkezlerimizin koordinesinde okullarımızda açılan kurslarımızla devam etmektedir" dedi. "Okuma yazma bilmediğim için evden çıkamıyordum" Niğde Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Çetin Halk Eğitim Merkezleri’nde kurs açılabilmesi için 12 kişi olması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında okuma-yazma kursu için bir kişinin yeterli olduğunu vurguladı. Çeşitli sebeplerle okuma yazma öğrenemeyen ve kursu başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerler ise yaşadıkları mutluluğu dile getirdi. Kursa katılanlar arasında gelin Güllü ve kaynanası Gülderen Erol ile 70 yaşındaki Fatma Soylu da yer aldı. Soylu; "Geçmişte ailem iş yaptırıp çocuk baktırmak için okula göndermedi. Ben çok hevesliydim, çok istedim okumayı. Ama göndermediler" dedi. Bir diğer kursiyer Hanife Atıcı ise, okumayı öğrendiği için mutlu olduğunu ifade ederek; "Okuma yazma bilmediğim için evden dışarı çıkamıyordum. Şimdi her yeri öğrendim, kendim gidip gelebiliyorum. Yeni başlamama rağmen TC’mi bile ezberledim. Daha ne olsun" diye konuştu.