YEREL HABERLER - 17 Ağustos 2017 Perşembe 12:32

Geleceğin genetikçileri Van’da yetiştiriliyor

A
A
A
Geleceğin genetikçileri Van’da yetiştiriliyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) bünyesinde kurulan Teknokent Genel Müdürlüğü, AR-GE çalışmalarının yanı sıra genetik alanında da öğrencilere katkı sağlıyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) bünyesinde kurulan Teknokent Genel Müdürlüğü, AR-GE çalışmalarının yanı sıra genetik alanında da öğrencilere katkı sağlıyor.


YYYÜ Teknokent bünyesinde Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencilerine yönelik başlatılan staj eğitimleriyle öğrenciler hem teorik bilgilerini geliştiriyor hem de bu bilgileri pratiğe dökme fırsatı buluyor. Uygulama yapan öğrencileri ziyaret eden Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş, Genovan firması tarafından oluşturulan laboratuvarda öğrencilerin teorik bilgilerini uygulama fırsatı bulduklarını belirtti. Görentaş, “Burada çok güzel çalışmalar yapılıyor. Kanser tanı kiti projesi de burada yürütülmektedir. Ayrıca Genovan Genetik Biyoteknoloji firmamız aracılığıyla üniversitemiz lisans ve lisansüstü öğrencileri uygulama yapmaktadır. Belirli dönemlerle burada yapılan uygulamalarla öğrencilerimiz hem öğretim elemanları nezaretinde uygulamalı eğitim alıyorlar hem de genetik alanında yapılan çalışmaları gözlemleme ve uygulama imkânı bulmaktadırlar. Biliyorsunuz üniversitelerde teorik bilgilerin yanında uygulamalı eğitimler son derece önemlidir” dedi.



“Öğrencilerimize teorik bilgilerini destekleyecek pratik eğitimler veriyoruz”


Burada yapılan çalışmalar ve verilen eğitimlerle ilgili bilgi veren Fen Fakültesi Tıbbi Biyoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Görgişen de, KOSGEB projesi ile kanser tanı kiti üzerinde araştırmalar yaptıklarını hatırlatarak, “Projemizin yanı sıra özellikle genetik alanında eğitim gören öğrencilerimize de uygulamalı eğitim konusunda destek sağlıyoruz. Özellikle yaz döneminde moleküler biyoloji ve genetik alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilerimize teorik bilgilerini destekleyecek pratik eğitimler veriyoruz” diye konuştu.



“Türkiye’de genetik alanında araştırmacı yetiştirmek istiyoruz”


Buradaki amaçlarının öğrencilerin teorik olarak aldıkları bilgileri pratiğe dökmelerini sağlamak ve Türkiye’de gelişmekte olan genetik alanındaki araştırmacı ihtiyacını karşılamak olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Gökhan Görgişen, şunları kaydetti:


“Ayrıca bu öğrencilerin ileride akademik ve araştırma-geliştirme alanında yeni projeler üretebilmelerini sağlamak istiyoruz. Şirketimiz bünyesinde ileri moleküller genetik teknikler ve temel moleküler genetik tekniklerin her birini teorik ve pratik olarak öğrencilerimize aktarıyoruz. Öncelikli olarak teorik bilgilerini test ediyoruz. Her birinin eşit bilgiye sahip olmalarını sağlıyoruz. Daha sonra ise bu alanda temel saydığımız teknikleri birebir görmelerini ve uygulayabilmelerini hedefliyoruz. Staj dönemlerinin sonunda ise tek başlarına bir laboratuvara gittiklerinde bu teknikleri uygulayabilmelerini ve bir sorunla karşılaştıklarında buna karşı çözüm üretebilmelerini hedefliyoruz.”


Yüksek lisans öğrencilerinden Zafer Yaren ve Burak Muğdat Karan ise, burada hem yüksek lisanslarını yapmak hem de staj alan arkadaşlarına yardımcı olmak istediklerini belirterek, “Bu anlamda buradaki imkânları bizlere sağlayan Teknokent yönetimine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”