YEREL HABERLER - 20 Şubat 2017 Pazartesi 12:37

Ölçü ve tartı aletlerinin muayenesi

A
A
A
Ölçü ve tartı aletlerinin muayenesi

Van Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayenelerinin yaptırılması için beyanname verme süresinin 28 Şubat 2017 da sona ereceğini belirterek, müracaatı yapılmayan her bir ölçü aleti için para cezasının uygulanacağını söyledi.
2017 yılı ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’na göre ölçü ve ölçü aletlerinin iki yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulmasının zorunlu olduğunu belirtti. Damga süreleri dolmuş bulunan ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin yaptırılması için beyanname verme süresinin 28 Şubat 2017 günü mesai saati bitiminde sona ereceğini anlatan Gün, “Periyodik müracaatı yapılmayan ve kullanılan her bir ölçü ve ölçü aleti için bin 835 TL idari para cezası yasa gereği uygulanacaktır. Ayrıca belediyelerin sorumluluğunda olanlar için zabıta müdürlükleri, ‘kabahatler talimatnamesi’ hükümlerine istinaden belediye encümenince belirlenen para cezası uygulanmaktadırlar. Kullanıcıların mağdur olmamaları için damga süresini doldurmuş en son 2015 yılında muayene ve damgalanmış ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayene müracaatlarını yapmaları gerekmektedir” dedi.
Müracaatların nereye ve nasıl yapılacağıyla ilgili bilgi veren Gün, “Bilim Sanayi ve Teknoloji il müdürlüklerine yapılacak müracaatlar, tartım kapasitesi 2 bin kilogramın üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletleri, akaryakıt, LPG sayaçları, akaryakıt ölçekleri, hassas kütle ölçüleri, 5 kilogramdan yukarı kütle ölçüleri, hububat muayene aletleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonları ve naklimetrelerdir.
Yetkili muayene servisine yapılacak müracaatlar ise otomatik tartı aletleri, tartım kapasitesi 2 bin kilograma kadar 2 bin kilogram dahil okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip olanlar dahil tüm III ve IV’üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, I ve II’nci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri. Belediyelere yapılacak müracaatlar ise şöyle, 5 kilograma kadar 5 kilogram dahil hassas olmayan kütle ölçüleri, tartım kapasitesi 2 bin kilograma kadar (2 bin kilogram dahil) yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2 bin kilograma kadar (2 bin kilogram dahil) mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, ibreli teraziler, uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler), akıcı maddeler için hacim ölçüleri, kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri şeklindedir. Muayene için yapılacak işlemler; Esnaf ve tacirimizin kullanmış olduğu ölçü ve tartı aletlerinin her iki yılda bir 1 Ocak - 28 Şubat tarihleri arasında Ölçüler ve Ayar Birimine beyannamesini vermesi ve beyanname veren işletmenin adı, adresi ve telefon bilgileriyle birlikte ölçü tartı aletinin “cinsi, kapasitesi, seri numarası, markası, damga yılı” belirtilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.