- 18 Aralık 2017 Pazartesi 12:56

Suriyeli ailelerin dramı

A
A
A
Suriyeli ailelerin dramı

Suriye’de yaşanan savaştan kaçarak Türkiye’ye gelip Van’a yerleşen ailelerin kendi imkanlarıyla kurdukları çadırda ve yıkık bir evde dondurucu soğuğa karşı verdikleri yaşam mücadelesi yürek burkuyor.

Suriye’de yaşanan savaştan kaçarak Türkiye’ye gelip Van’a yerleşen ailelerin kendi imkanlarıyla kurdukları çadırda ve yıkık bir evde dondurucu soğuğa karşı verdikleri yaşam mücadelesi yürek burkuyor.


Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin dramına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Yaklaşık 3 yıl önce ülkelerindeki iç savaştan dolayı Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Akköprü Mahallesi’ne yerleşen 17 nüfuslu Suriyeli iki ailenin yaşam mücadelesi, görenlerin içini sızlatıyor. Van’a yerleşen iki aileden biri dondurucu havaya karşı çadırda yaşarken, diğer aile ise kapısı ve camı olmayan derme çatma bir evde yaşam mücadelesi veriyor. Yüksek kira ve maddi imkansızlıklar nedeniyle kurdukları derme çatma çadırda yoksulluk ve çaresizlik içerisinde dondurucu soğuklara karşı yaşam mücadelesi veren aile, kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.


Van’da hurda toplayarak geçimlerini sağladıklarını dile getiren Hasan Yasin isimli Suriyeli, “Suriye’den geldik. Yerleştiğimiz evde ne pencere, ne kapı, ne de elektrik var. Maddi durumumuz çok kötüdür. Hurda toplayarak geçimimizi sağlıyoruz. Kışın çok soğuk oluyor. Ne kömür ne de odun var. Çocukların ne ayakkabısı ne de bir montu var. Bizim yardıma ihtiyacımız var. Suriye’deyken sanayide çalışıyorduk. Ancak burada iş olmadığı için hurdacılık yapıyoruz” dedi.



Yıkık eve 250 TL kira


İç savaştan dolayı yaklaşık 3 yıl önce gelip Van’a yerleştiklerini söyleyen Muhammed Yasin isimli Suriyeli ise şu an yıkık bir eve 250 TL kira verdiklerini belirterek, “Biz 3 yıl önce Suriye’den Van’a geldik. Burada hurdacılık yapıyoruz, karton topluyoruz. Burada iki aile kalıyoruz. Oturduğumuz yıkık evde 250 TL kira ödüyoruz. Evde ne kapı, ne pencere var. Sobanın üstünde çay yapıyoruz. Hiçbir şeyimiz yok. Kardeşim ise çadırda kalıyor. Ben çocuklarımla yıkık evde yaşıyoruz. Allah bundan kötüsünü vermesin” diye konuştu.



“Çocuklarımı okula göndermek istiyorum”


Maddi imkansızlıktan dolayı çocuklarını okula gönderemediğini dile getiren Yasin, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Biz yardım istiyoruz. Bu kış ayında yağ, pirinç ve çocuk bezi istiyoruz. Bu soğukta çocukların ayakkabıları yok. Biz ne yapacağız? Çocuklarımı okula göndermek istiyorum. Çocuklarım yaşça küçük oldukları için uzak okula gönderemem. Suriye’deki topraklarımız bize tatlıdır, ama fakir insanın Suriye’deki davası da öldü. Fakir insan bu saatten sonra Suriye’ye gidip ne yiyecek?”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir