ÇEVRE - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 11:56

Tarihi peynirciler çarşısında restorasyon sürüyor

A
A
A
Tarihi peynirciler çarşısında restorasyon sürüyor

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Tarihi Peynirciler Çarşısı’ndaki restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Tarihi Peynirciler Çarşısı’ndaki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restore edilen çarşıda incelemelerde bulunan Van Büyükşehir Belediyesi, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) yetkilileri çalışmalar hakkında yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı.


Van’ın tanıtımı ve kente ait marka değerlerin yaşatılması için çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda DAP’ın finansal desteğiyle başlatılan Tarihi Peynirciler Çarşısı’ndaki restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla tarihi çarşı baştan sona yenilenerek daha modern ve hijyenik bir yapıya kavuşturulacak. Restorasyon çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, otlu peynirin kentin bir ekonomik değeri olduğunu ve yıllık ortalama 100 milyon TL’nin üstünde bir cirosu bulunduğunu söyledi. Otlu peynirin değerine uygun bir şekilde sergileneceği bir mekan inşa edildiğini ifade eden Demir, "Şuan hali hazırda restore edilen ve bakım onarımı yapılan Tarihi Peynirciler Çarşısı’nı DAP olarak yüzde yüzünü finanse ediyoruz. Burada projelendirmeyi yapan Van Büyükşehir Belediyemizin ilgili birimine teşekkür ediyorum. İnşallah öngörülen 120 günlük süre içerisinde burası biter ve Van otlu peynirine yakışır, hijyenik bir mekan haline gelir. Özellikle dışarıdan gelen insanlarımızın daha nezih bir ortamda otlu peynir alabilecekleri bir yer olur. İnşallah herhangi bir sorun çıkmadan burası en kısa sürede biter ve Vanlıların hizmetine açılır" dedi.



“Çalışmaların yüzde 25’i tamam”


Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ve belirlenen tarihten önce çarşıyı hizmete açmayı hedeflediklerini belirten Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan, ise DAP İdaresi Başkanı Adanan Demir’e DAP idaresine katkılarından dolayı teşekkür etti. Kaplan, "Tahliye sürecinin gecikmesi ile alakalı işe geç başlama sürecimiz var. Ama gördüğümüz o ki yüklenici firmamız biraz hızlı davranarak şuan projenin gerçekleşme oranı noktasında yüzde 25’ni tamamlamış durumdadır. Başkanımızın da finansal desteği ile inşallah burayı belirlediğimiz tarihten önce bitirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca projeye öncülük eden Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu, buradaki teknik heyetimize ve DAP İdaremize çok teşekkür ediyoruz. İnşallah kısa süre içinde buranın açılışını gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz" diye konuştu.


Bir süre çarşıyı gezerek incelemelerden bulunan heyet daha sonra buradan ayrıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.