YEREL HABERLER - 28 Nisan 2017 Cuma 13:24

Tuşba’da temiz çevre temiz toplum kampanyası

A
A
A
Tuşba’da temiz çevre temiz toplum kampanyası

Van merkez Tuşba Belediyesi Başkanlığı, insan sağlığı için yaptığı çalışmalarda 5 kilometrelik Van Gölü’nün sahil alanı temizlendi.

Van merkez Tuşba Belediyesi Başkanlığı, insan sağlığı için yaptığı çalışmalarda 5 kilometrelik Van Gölü’nün sahil alanı temizlendi.


Tuşba Belediyesi başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Temizlik Hizmetleri Birimi çevre temizliği ve insan sağlığı için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Nisan ayı boyunca turizm haftası etkinlikleri kapsamında, öğrencilerde çevre bilincini pekiştirmek, temiz çevre, sağlıklı insan bilincini arttırmak maksadıyla Van Gölü sahilinde çevre temizliği yapıldı. Bardakçı Mahallesi’nin sahilinde düzenlenen kampanyaya, Tuşba Belediye Başkan Yardımcısı Necati Yertürk, Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek, belediye personelleri, Bardakçı Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri ile halk katıldı. Öncelikle Tuşba Belediyesi personeli tarafından öğrencilere eldiven, maske, şapka ve çöp poşeti dağıtılarak, okul çevresi, Bardakçı Mahalle içi ve Van Gölü kıyısında temizlik faaliyetine başlandı. Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Bardakçı Ortaokulu öğrencilerinin ve velilerinin katılımlarıyla yürütülen çevre temizliği etkinliğinde yaklaşık 5 kilometrelik sahil alanı temizlendi. Van Gölü’nün, Van turizmi açısından çok özel bir yere sahip olmasından dolayı başta Bardakçı, Çitören, İskele ve Şemsibey mahalleleri olmak üzere tüm sahil mahallelerinde bu tür çalışmaların devam edeceğini belirten Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek, “Başta Van Denizi ile Erçek Gölü olmak üzere doğayı koruma adına elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Tuşba Belediyesi olarak gençlerimize, geleceğimize güzel bir çevre teslim edebilmek adına Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Bardakçı İlkokul ve Ortaokul öğretmen ve öğrencileriyle aslolan mahalleli ile birlikte sahilde farkındalık oluşturmak, bilinç geliştirmek amacıyla sahil temizliğini yaptık. Çevreyi korumanın en güzel tarafının kirletmemek olduğunun bilincini öğrencilerimize anlatıyoruz. Malumunuz ilkbaharın gelmesiyle birlikte Van’ımız herkese kucak açıyor. Bizler sadece gelecek turistler için değil, aynı zamanda kendi geleceğimiz için çevremizi temiz tutmak zorundayız. Eğer bizler çevremizi kirletmezsek çevre kirlenmez. Bu hususta Tuşba Belediyesi’nin en önemli sloganı ’Kirletmezsen kirlenmez’ bölgede dillere destan olmuştur. Tuşba Belediyesi olarak periyodik ve düzenli halde mahalle temizliğimizi ve dezenfeksiyon çalışmalarını yapıyoruz. Bahar mevsiminin gelişiyle birlikte, bu tür temizliği hep beraber gerçekleştirelim, çevremizi temiz tutma bilinci oluşturmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla bu yola çıktık. Özellikle Van Denizimizin nadide ve endemik Balığı olan İnci Kefalı avlama yasağı başlamıştır. Bu av yasağına uyan tüm balıkçı kardeşlerimiz ve bu süre zarfında İnci Kefalı almayan ve yemeyen tüm Vanlı kardeşlerimizi canı gönülden tebrik ediyoruz” şeklinde konuştu.


Yapılan temizlik çalışmalarının ardından toplanan çöpler Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerince alınarak atık ayrıştırma merkezlerine taşındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.