GENEL - 19 Eylül 2017 Salı 11:26

Uluşarlı çiftçiler su ile buluştu

A
A
A
Uluşarlı çiftçiler su ile buluştu

Van Büyükşehir Belediyesi, Muradiye’nin çiftçilikle uğraşan 350 haneli Uluşar Mahallesi’nde 18 kilometrelik sulama kanalları ve kapalı boru hattı yaparak 10 bin dönüm araziyi su ile buluşturdu.

Van Büyükşehir Belediyesi, Muradiye’nin çiftçilikle uğraşan 350 haneli Uluşar Mahallesi’nde 18 kilometrelik sulama kanalları ve kapalı boru hattı yaparak 10 bin dönüm araziyi su ile buluşturdu.


Büyükşehir Belediyesi, merkez ve 13 ilçede hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan vatandaşların su sorununa çözüm üretmeye devam ediyor. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekiplerince Muradiye’ye bağlı merkez Uluşar Mahallesi sakinlerinin çiftçilik faaliyetleri için ihtiyaç duyduğu su, çiftçinin ayağına kadar götürüldü. Yaklaşık 3 aylık bir çalışma sonucunda 350 haneli mahalleye 5 bin 180 metre kapalı boru hattı, 12 bin 320 metre de açık kanal hattı olmak üzere toplam 17 bin 500 metrelik arazi sulama hattı oluşturuldu. Ekipler bir adet sulama göleti de oluşturarak çiftçilerin kullanımına sundu.


Eski usul toprak kanalların hepsini beton kanallarla yenileyen ekipler, çiftçilerin suyu kendi arazilerine rahatlıkla aktarabilmesi için 60 adet tarla priz kapağı ile 19 adet yol geçidi de yaptı. Kanal ve boru hattı işlerinin yapımı 1 milyon 273 bin TL’ye mal oldu.


Su hattının kullanılmaya başlaması ile birlikte mahallelinin büyük bir sevinç yaşadığını söyleyen Mahalle Muhtarı Ayhan Kayan, “Yaklaşık 3 bin nüfuslu Uluşar, Muradiye’nin en büyük mahallelerinden biri. Nüfusumuzun tamamı çiftçilik faaliyetleri ile uğraşıyor. Yaklaşık olarak 10 bin dönüm ekilebilecek durumda arazimiz var. Bizler yıllardan beri kendi beden gücümüzle yaptığımız toprak kanallarla suyu arazilerimize ulaştırmaya çalışıyoruz. Fakat suyun yetersiz oluşu ve toprak kanalların sebep olduğu kayıplar yüzünden arazilerimize yeterli suyu ulaştıramıyorduk. Su kaynağına yakın olan araziler suya kavuşurken orta kısımlarda veya en diplerde bulunan arazilere su cılız akıyordu, bazen hiç ulaşmıyordu. Bu ve benzer sıkıntılar çiftçilik faaliyetlerimizi olumsuz etkiliyordu. Birçok çiftçi bu yüzden arazisini ekmiyordu. Büyükşehir Belediyemizin yaptığı yeni sulama kanalları sayesinde suyumuzu ziyan etmeden tüm arazilere eşit miktarda ulaştırıyoruz. Kanalların hizmet vermesi ile birlikte suyumuzda en az yüzde 50 artış oldu. Yeni kanallar sayesinde çiftçilik faaliyetlerimizi artırabileceğiz. Ayrıca arazilerimizde yetiştirdiğimiz yonca, buğday ve arpa gibi ürünlerin miktarı da büyük oranda artacak. Bu büyük hizmeti mahallemize kazandırdığı için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.