GENEL - 17 Ekim 2017 Salı 16:51

Van Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu atölyeleri hizmete açıldı

A
A
A
Van Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu atölyeleri hizmete açıldı

Van Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu atölyeleri, Vali Murat Zorluoğlu’nun katılımıyla hizmete açıldı.

Van Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu atölyeleri, Vali Murat Zorluoğlu’nun katılımıyla hizmete açıldı.


Van’daki hükümlülerin, ceza infaz kurumlarında sosyalleştirilerek topluma kazandırılmasını ve meslek edinmelerini sağlama amacına yönelik kurulan iş yurdu atölyeleri, Vali Murat Zorluoğlu’nun da katıldığı törenle hizmete açıldı. Van-Erciş karayolu üzerindeki ceza infaz kurumları kampüs alanındaki atölyelerin açılış törenine katılan Vali Zorluoğlu, burada yaptığı konuşmada Türkiye’de son 15 yıldır devam eden değişim ve dönüşümden, ceza infaz sisteminin fazlaca pay aldığını söyledi. Ülkemizdeki ceza infaz kurumlarının son dönemde, uluslararası standartları taşıyan, insan hakları anlamında hiçbir eksiği kalmayan kurumlar haline geldiğini vurgulayan Vali Zorluoğlu, “Bugün Türkiye’de birçok ceza infaz kurumunda iş yurtları adı altında çok harika çalışmalar yapılıyor. Ceza infaz sistemimizin sadece caydırıcılık değil aynı zamanda ıslah edici, cezaevindeki mahkûmlara meslek edindiren ve onlara üretim yapmanın hazzını yaşatan çok güzel uygulamaları var. Türkiye’nin neredeyse tamamındaki iş yurtlarında üretilen geniş yelpazedeki ürünler, düzenlenen fuarlarda hem sergileniyor hem de vatandaşın istifadesine sunuluyor. İş yurtlarında üretilmeyen hiçbir ürün kalmamış. Artık ihracat noktasına gelinmiş. Bugün burada fırın ve unlu mamuller atölyesini, tekstil ve hazır giyim atölyesini, karton bardak üretim atölyesini hizmete açıyoruz. Şüphesiz ki öncelikli mesele ceza ve infaz kurumumuzdaki ihtiyaçları karşılamak. Ama aynı zamanda piyasaya kısmen arz da yapılacak” dedi.


“Cezaevi kampüsünde semt polikliniğinin hizmete açılacak”


Kampüs alanında aynı zamanda bir de semt polikliniğinin hizmete açılacağını ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından işletileceğini kaydeden Vali Zorluoğlu, “Ceza infaz kurumu şehre uzak bir mesafede. Poliklinik sayesinde buradaki hükümlü ve tutuklu kişilerin rahatsızlanmaları halinde çok daha süratli müdahale etme imkânı olacak. Belki hastaneye sevk edilmeyi gerektirmeyecek, küçük nitelikteki vakalara da anında müdahale edilip, fazladan ulaşım sorunu da yaşanmamış olacak. Bu açılışlarımız hem ilimiz hem cezaevimiz hem de mahkûm ve tutuklularımız için hayırlı olsun. İnşallah yeni atölyeler ile burayı daha da geliştirir, mahkûm ve tutukluları, daha çok eğitim aldıkları, daha çok üretim yaptıkları yeni mekânlara hep birlikte kavuştururuz” dedi.


Daha sonra bir konuşma yapan Van Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin ise, Van’da bulunan 5 ceza infaz kurumunda kalan hükümlü ve tutuklulara yönelik, yeniden suç işlemelerini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlülerin yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken, kanunlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumlarını kolaylaştırmak amaçlarını güttüklerini açıkladı. 2016 yılı kasım ayında hizmete giren Van Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nün 365 dönüm arazi üzerine kurulu halde 4 ayrı ceza infaz kurumunu bünyesinde barındırdığını dile getiren Başsavcı Keskin, bu kurumlarda yaklaşık 2 bin 500 hükümlü ve tutuklunun barındırıldığını anlattı. Açık ceza infaz kurumlarının temel işlevlerinden söz eden Başsavcı Keskin, “Açık ceza infaz kurumlarımız, cezalarının infazı sürecinde hükümlülerin sosyal hayata hazırlanmaları, ceza infaz kurumlarında çeşitli eğitim programlarına dâhil edilmeleri, özellikle mesleki eğitim ve beceri kazanmaları, sağlıklı ve üretken bireyler olarak, üretim faaliyetleri içerisinde yer almalarına imkân sunarak toplum ile bütünleşmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Van açık ceza infaz kurumu bir yıl önce 400 hükümlü kapasitesiyle hizmete açılmıştır. Kampus ceza infaz kurumlarının yemek, teknik destek, ısı merkezi gibi birçok ihtiyacı, Van Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Isı merkezine entegre 400 adet güneş paneli, 2 bin 500 tutuklu ve hükümlünün sıcak su ihtiyacını karşılamaktadır” dedi.


“20 hükümlünün çalışacağı unlu mamul tesislerinde, simit, poğaça gibi ürünler ile günlük 12 bin ekmek üretimi yapılacak”


Açılışı gerçekleştirilen fırın ve unlu mamul üretim tesislerinde 20 hükümlünün; fırıncılık, ekmek üretimi, unlu mamuller üretim alanlarında mesleki eğitim programlarına dâhil edileceğini kaydeden Başsavcı Keskin, “Unlu mamul tesislerinde, simit, poğaça gibi ürünler ile günlük 12 bin ekmek üretimi yapılarak, öncelikle ceza infaz kurumlarının ekmek ihtiyacı karşılanacak. Bir diğer tesis olan tekstil ve hazır giyim atölyesinde ise, makine, dikiş, depolama, pazarlama, paketleme işlerinde 30 hükümlü çalışacak ve mesleki eğitim alacak. Aynı zamanda nevresim takımı, delil torbası, iç çamaşırı ve sağlık sektörüne yönelik ameliyat önlüğü, bone, maske gibi tek kullanımlık ürünlerin de üretimi yine bu atölyede yapılacak. Karton bardak üretim atölyemizde de 6 hükümlüye iş ve sektör deneyimi ile mesleki beceri kazandırılmasının yanı sıra, burada saatte 3 bin 600 karton bardak üretimi yapılacaktır. Bu yıl küçük çaplı olarak başladığımız tarım iş kolumuzda, 10 hükümlü çalışmış ve yaz döneminde sebze üretimi yapılmıştır. Önümüzdeki dönemlerde daha kapsamlı olarak seracılık faaliyetleri yapılması planlanmaktadır. Son olarak açılışını yapacağımız, 3 milyon Lira yatırım ile hazırlanan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü Semt Polikliniğimiz, 9 farklı branşta uzman doktorlarıyla poliklinik hizmeti yanında 16 yatak kapasitesi ile hizmet verecektir” dedi.


Konuşmaların ardından iş yurdu atölyeleri, İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ın yaptığı dua eşliğinde, Vali Zorluoğlu ve beraberindeki protokol üyelerince kurdele kesimi yapılarak hizmete açıldı.


Açılışın ardından Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler, atölyeleri gezerek incelemelerde bulundu ve üretim yapan mahkumlardan ürünler hakkında bilgi aldı. Açılış törenine Vali Murat Zorluoğlu’nun yanı sıra, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Vali Yardımcısı Sinan Aslan, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, kurum amirleri, ceza infaz kurumları personeli ve hükümlüler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir İl Müftülüğünden üniversite öğrencilerine iftar yemeği Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde düzenlenen iftar programına İl Müftüsü Bekir Gerek ve eşi Hatice Gerek, ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel, İl Müftü Yardımcıları Aytekin Akçin, Faruk Latifoğlu, İsrafil İğde, Tepebaşı İlçe Müftüsü Gafur Yıldırım, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Fatih Tok ve Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Arı, İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörleri, Manevi Danışmanlar ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Programda konuşan İl Müftüsü Bekir Gerek, Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu ifade ederek, "Her zaman olduğu gibi bu Ramazan ayında da öğrencilerimizin yanındayız. Onların manevi atmosferini paylaşmak ve bu bereketli sofrada bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz." dedi. Gerek, ayrıca programın düzenlenmesinde emeği geçen ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel’e ve fakülte personeline teşekkür etti. ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Adıgüzel de yaptığı konuşmada, İl Müftülüğü ile birlikte düzenlenen bu programdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İl Müftülüğümüze bu anlamlı program için teşekkür ediyoruz. Bu tür programlar öğrencilerimiz için büyük önem taşıyor. Ramazan ayının manevi atmosferini birlikte yaşamak ve paylaşmak bizleri mutlu ediyor." dedi. Program, yapılan duanın ardından İl Müftüsü Bekir Gerek’in öğrencilerle hasbihali ile sona erdi.
Muğla Aras, Şoförler ve Otomobilciler Odalarıyla mutabakat imzaladı CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Muğla Merkez ve İlçe Şoförler ve Otomobilciler Odaları başkanlarıyla mutabakat imzaladı. Muğla genelinde toplu taşıma hizmeti veren taşıma esnafının sorunlarına yönelik hazırlanan mutabakatın, Aras’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olması halinde ilk UKOME toplantısında gündeme alınacağı belirtildi. Mutabakatta, Aras’ın seçim çalışmalarında sık sık dile getirdiği ücretsiz ulaşımda şoför esnafının mağdur edilmemesi, taksi bekleme yerlerinin belirlenmesi, ekonomik sebeplerle taşımacılık faaliyetlerini bırakmak zorunda kalan toplu taşıma esnafının yeniden faaliyetlerine başlaması için desteklenmesi maddeler arasında yer aldı. Mutabakat tutanağını Aras ve Muğla’nın 13 ilçesinin Şoförler Odası başkanları imzaladı. 7 maddeden oluşan mutabakat tutanağında 1- İlimizin nüfusunun her geçen yıl artması ve buna bağlı olarak Yolculuk taleplerinde artması nedeniyle, Özel Toplu Taşıma Aracı (ÖTTA) Dönüşüm Sisteminde 1/2, 1/3, 1/4 oranlarında dönüşen Toplu Taşıma Kooperatiflerinin talepleri doğrultusunda istedikleri oranda dönüşümlerinin revize edilmesi. 2- Büyükşehir Belediyemiz tarafından Özel Toplu Taşıma Araçlarına (ÖTTA) 2024 yılı Nisan ayı sonuna kadar devam edecek olan Ücretsiz Taşıma Desteği ödemesine güncellenerek devam edilmesi. (Meclis gündemine sunulacaktır. 3- İlçelerimizdeki taksi bekleme yerlerinin belirlenmesi. (Alt komisyona sevk edilerek esnaf odaları ile değerlendirilecektir) 4- Muğla il genelinde uygulanan Kademeli Taksimetrenin kaldırılması isteminin odalarla görüşülerek ücret tarifesini yeniden belirlenmesi. 5- İlçeler arası toplu taşıma güzergâhlarının revize edilmesi (Alt Komisyona sevk edilerek esnaf odaları ile değerlendirilecektir) 6- Özel Toplu Taşıma Araçlarının ÖTTA dönüşüm sistemine giriş yaşının 7’den 10 yaşa çıkarılması. 7- Ekonomik ve mücbir sebepler neticesinde taşımacılık faaliyetini bırakmak zorunda kalan Toplu Taşıma(servis, taksi, toplu taşıma) esnafımıza yeniden faaliyetlerine dönebilmeleri için çalışma başlatılması. (Alt Komisyona sevk edilerek esnaf odaları ile değerlendirilecektir)
Aydın Efeler Belediye Başkan Adayı Yetişkin, can dostlar için hazırladığı projeyi açıkladı CHP Efeler Belediye Başkan Adayı Anıl Yetişkin, bir projesini daha kamuoyu ile paylaştı. Yetişkin, Aydın halkına “Efeler Hayvan Rehabilitasyon Merkezi Geçici Bakım Evi ve Pet Otel” projesinin müjdesini verdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efelere Belediye Başkan Adayı Anıl Yetişkin, bir yandan saha çalışmalarını sürdürürken bir yandan da projelerini açıklamaya devam ediyor. Son olarak ücretsiz wifi hizmetinin müjdesini paylaşan CHP’li Anıl Yetişkin, bu kez de hayvan severleri mutlu etti. CHP’li Yetişkin projesini şu sözlerle duyurdu: “Sadece Efeler ilçesinde yaşayan insanımız için değil, can dostlarımız için de yapılabilecek en iyi yaşam alanları ve rehabilitasyon merkezini de oluşturacağız. Proje kapsamında serbest yürüyüş güzergahları, hayvan oteli ve mezarlığı da bulunuyor. Bunun yanı sıra mama deposu, hayvan mutfağı, hayvan sahiplendirme ve sosyalleştirme alanı, kedi evi, pitbull ve ilk gelen hayvanlar ünitesi, müşahede ünitesi, küçük, orta, büyük boy ve evden atılanlar ünitesi, hamile ve yavrulu anne ünitesi, uyuz ünitesi, zoonoz ünitesi, çift tırnaklı hayvanlar ünitesi ve midilli atları gezi alanı, engelli hayvan ve serbest dolaşım alanı üniteleri yer alacak. Bunun yanında araç yıkama ve araç arınık ünitesi, hayvan oteli ve ilk gelen köpek kontrol ünitesi gibi onlarca ünite, sokak hayvanlarına hizmet verecek. Seçimden kısa bir süre sonrasında yapımına başlayacağımız bu proje yurt içinde ve yurt dışında gurur kaynağımız olacak” diye konuştu.