GENEL - 18 Eylül 2018 Salı 13:37

Van’da ’Ahilik Haftası’ kutlandı

A
A
A
Van’da ’Ahilik Haftası’ kutlandı

Van’da, ’Ahilik Haftası’ düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Van’da, ’Ahilik Haftası’ düzenlenen etkinliklerle kutlandı.


Valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, daha sonra Van-Şişli Öğretmenevi bahçesinde Van Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın gösterisiyle devam etti. Öğretmenevi salonunda düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge Ahiliğin; Anadolu Selçuklu Devleti’nin son dönemleriyle Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemi arasında güçlenen esnaf örgütü olduğunu ifade ederek, “Kardeşim’ anlamına gelen ‘Ahi’ kelimesi, eli açık manasını da taşıyor. Ahi Evran geleneğini esnaf ve sanatkarlar olarak bizler devam ettiriyoruz. Ahi Evran tarafından 13. yüzyılda kurulan Ahilik Teşkilatı gibi bizler de insanı esas alıyoruz. Bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkıyoruz. Osmanlı Devleti’nden bu yana 700 yıl Anadolu’yu Anadolu yapan Ahiliği sürdürüyoruz” dedi.


Ahi kelimesinin esnaf ve sanatkar ile özdeşleştiğini dile getiren Berge, “Ahi, "Alın teriyle geçinen, güzel ahlaklı olan, bozuk veya hatalı mal satmayan, fiyatlarda oynama yapmayan, meslek kurallarına uyan, yardımlaşma ve dayanışma içinde olan, özünde sözünde bir olan, tartıda dürüst olan, ahdi koruyan, sevgiye riayet eden, doğrulukla ve arılıkla muamelede bulunan, yalan söylemeyen, helal kazanan, haram yemeyen, halka ihsan eden kişidir. Ben bu anlamda 1261 yılında Kırşehir’de vefat eden ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi şahsım ve camiam adına minnet, şükran ve rahmetle anarken, kutladığımız Ahilik Kültür Haftası’nın da hayırlara vesile olmasını Allah’tan dilerim” ifadelerine yer verdi.


YYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ayışığı ve Van Ticaret İl Müdür vekili Mehmet Murat Keremoğlu’nun birer konuşma yaptığı program, yılın esnafı seçilen Salih Eşme, yılın kalfası Necmettin Talaşlı ve yılın çırağı Anıl Akalın’a plaketlerinin verilmesi ve Şed kuşama merasimiyle sona erdi.


Programa Van Vali Yardımcısı Sinan Aslan, bazı kamu kurum ve kuruluş amirleri ve oda başkanları katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.