YEREL HABERLER - 23 Kasım 2015 Pazartesi 17:56

Van'da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli

A
A
A
Van'da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından “Kadına yönelik şiddetle mücadele” konulu bir panel düzenlendi.
Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ve KJA tarafından Nuda Kültür ve Sanat Akademisinde yapılan panele Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, HDK Eş Genel Sözcüsü Sebahat Tuncel, Musa Anter’in kızı eğitimci-yazar Rahşan Anter de katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, şiddeti bir yaşam kültürü haline getiren eril zihniyet sahibi erkeklerin de panelde olması gerektiğini söyledi.
Örgütlü kadınların eril zihniyetin hedefinde olduğunu belirten Çoban, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin dünya istatistiklerinin çok fazla üzerinde olduğunu belirtti. Çoban, topluma yön veren, topluma ahlak ve kültür veren gücün kadın olduğunu belirterek "Ama tüm bu özelliklere sahip kadınlar, daha sonra erkek egemen zihniyeti tarafından hor görülen ve öldürülen varlıklar haline geliyor. Örgütlü kadınlar daha çok ve yoğun bir şekilde hedef haline geliyor. Özgecan ortak vicdanlarımıza seslenirken, Kevser Eltürk şahsında o ortak vicdanı göremedik" dedi.
Rojava’nın Cizire Kantonu Maliye Bakanı Remziye Muhamed ise, Rojava’da mücadele veren kadınların selamlarını getirdiğini belirterek konuşmasına başladı. Rojava’da kadına yönelik şiddetin neredeyse yok denilecek kadar az olduğunu, bununda YPJ’li kadınların vermiş oldukları mücadeleden kaynaklandığını ifade eden Muhammed, “YPJ savaşçıları bunu başardı. Kadını eşya olarak gören vahşi örgüt DAİŞ’e karşı başardı” diye konuştu.
Kadınlara mücadeleyi büyütme çağrısında bulunan Muhamed, “Biz Rojava’da bu yönlü hareket ettik ve başardık” ifadelerini kullandı.
HDK Eş Genel Sözcüsü Sabahat Tuncel de, politik ve aile içi şiddet konusuna değindi. Erkek egemen sisteminin kadınların emeğini hiçleştirdiğini ifade eden Tuncel, “Erkek ne zaman kendi iktidarına dokunulduğunu hissetse saldırıyor, şiddet uyguluyor. Tüm bunlara karşın örgütlü kadın bilinci ile mücadele vermeliyiz” dedi.
Savaş dönemlerinde kadınların yaşadığı şiddete değinen Tuncel, savaşta kadınların barbar güçler tarafından savaş ganimeti olarak görüldüğünü söyledi.
Musa Anter’in kızı yazar Rahşan Anter ise, erkekleri kadınların yetiştirdiğini belirterek, kadınların verdiği eğitimin önemli olduğunu söyledi. İsveç’te kadınların yüzde 35’inin şiddet gördüğünü kaydeden Anter, şiddeti uygulayanların çoğunun eğitimli olduğunu belirtti.
Panel, daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti. Eş Başkan Çoban, panelin ardından panelistlere şal hediye etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana ve Mersin’den Belemedik’e turistik tren seferleri başlayacak ADANA (İHA) – 12.’nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı çerçevesinde Belemedik’e turistik tren seferi düzenlendi. 12.’nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı çerçevesinde Adana Tren İstasyonundan ’Lezzet treni’ teması ile Belemedik’e turistik tren seferi düzenlendi. Türkiye’de popüler olmaya başlayan tren turizminin Çukurova Bölgesi’ndeki ilk uygulaması olmayı hedefleyen proje bünyesinde gerçekleştirilen seferde, Belemedik’te kahvaltı ile başlayan program; doğa yürüyüşü ve Alman kalıntılarının gezilmesi ile devam etti. Varda Köprüsü’nün de ziyaret edildiği program bünyesinde katılımcılar bolca fotoğraf çektirdi. Çukurova Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Torun, Türkiye’de son yıllarda vatandaşların tren turizmine yönelik ilgisinin artması ile birlikte tren turizminin gelişim gösterdiğini belirterek, "Biz de bölgemizdeki en uygun rotalardan biri olan Belemedik ve hatta buna Varda Köprüsü’nü de dahil ederek bir tur programı planlamayı düşünüyoruz. Adana’dan hareket ederek insanların buradaki doğayı keşfederek Alman konutlarını görebileceği, aynı zamanda yöresel kahvaltı ederek Varda Köprüsü’nde fotoğraf çekilebileceği bir program. Günübirlik bir program planlanıyor. Bugün de bu çalışmanın ilk turunu düzenledik. Özellikle il protokolü, medya, influencerlar ve acentalar ile geldik buraya. Bundan sonrası için düzenli bir biçimde haftalık olarak halkımızın da katılabileceği bir biçimde turların düzenlenmesi hedefleniyor" dedi. "Adana ve Mersin’den Belemedik’e turistik trenler düzenleme gayretimiz var" TCDD Taşımacılık Adana Bölge Müdürü Mustafa Özgür Örekçi de, "Torosların kalbinde Belemedik’teyiz. Hicaz demir yollarının ana şantiye alanlarından bir tanesi burası. Belemedik Tabiat Doğa Parkı’nda Toros dağlarının çok bilinmeyen gizli ve keşfedilmemiş doğasının içerisinde hakikaten herkesin görmesini istediğimiz, gördüğünde de doğanın içinde insanların mutluluk duyacağı bir ortamın içerisindeyiz. Adana’dan ve Mersin’den buraya sık sık turistik trenler düzenlemek gibi bir gayretimiz var. Çünkü gerek coğrafyanın, gerek doğanın verdiği bütün nimetleri burada herkese göstermek ve tanıtmak istiyoruz. Bugün de Çukurova Kalkınma Ajansı ile beraber ilk tanıtım turlarından bir tanesini Portakal Çiçeği Karnavalı bünyesinde düzenliyoruz. Bu tren umarım bundan sonra yıllar boyunca da devam edecektir diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Hayata geçirilecek projenin yerli ve yabancı turistlerin bölgeye olan ilgisini artırması bekleniyor. Pilot uygulamanın başarılı olması halinde ise TCDD, hattı haftalık düzenli seferlere dönüştürmeyi ve seyahat acentaları tarafından paket programlar oluşturularak bölge turizminin daha da canlandırılmasını hedefliyor.