YEREL HABERLER - 29 Temmuz 2017 Cumartesi 11:14

Van’da üretilen sebzeler tezgâhlardaki yerini aldı

A
A
A
Van’da üretilen sebzeler tezgâhlardaki yerini aldı

Van’ın ilçelerinde üretilen organik sebzeler tezgâhlardaki yerini almaya başladı.

Van’ın ilçelerinde üretilen organik sebzeler tezgâhlardaki yerini almaya başladı.


Van’ın Gevaş, Tuşba ve Gürpınar ilçelerinde üretilen ve son yıllarda büyük rağbet gören organik sebzeler, tüketici ile buluştu. Gevaş’ın yeşil fasulyesi başta olmak üzere domates, salatalık ve kabak tezgâhlardaki yerini alırken, Tuşba ilçesinde üretilen Alaköy kavunu ile karpuz ile Erciş ve Gürpınar’da üretilen patatesin de önümüzdeki günlerde tezgâhlardaki yerini alması bekleniyor. İHA muhabirine bilgi veren manav işletmecisi Veysel Tay, bu yıl yerli sebzede beklenen verimin olduğunu, ancak fiyatların henüz düşmediğini ifade ederek, “Şu an yeşil fasulye, salatalık, domates ve kabak Gevaş’tan gelmeye başladı. İleriki zamanlarda patlıcan, biber de gelecek. Ayrıca Tuşba ilçemizde yetiştirilen Alaköy kavunumuz ve karpuz da önümüzdeki günlerde piyasadaki yerini alacak. Bu yıl ilimiz genelinde yeteri kadar sebze yetiştirildiği belirtiliyor, fakat fiyatlar henüz istediğimiz düzeye inmedi. Bunun da sebebi üretilen sebzelerde il dışına öncelik verilmesidir” dedi.



“En fazla Gevaş fasulyesi rağbet görüyor”


Vatandaşların fiyatların yüksek olmasına rağmen yerli sebzeye büyük rağbet gösterdiğini ifade eden Tay, şunları söyledi:


“Özellikle Gevaş fasulyesi bu anlamda ciddi bir rağbet görüyor. Ayrıca önümüzdeki günlerde sebzeler kurutulmaya başlandığında ise biber, patlıcan, kabak, fasulye ciddi anlamda alınmaktadır. Fiyatlara baktığımızda şu anda Gevaş fasulyesi 2,5 liradan satılıyor, domates, salatalık ve kabağı da 1,5 liradan satılıyoruz.”


Yerli sebze alırken taze olmasına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Tay, “Özellikle fasulye rahat kırılabiliyor ve içi dolu ise bu taze ve güzel olduğunu gösterir. Bunu hem taze olarak tüketebilirsiniz hem de kurutmalık olarak alabilirsiniz. Domates, biber, patlıcan, kabak ise biraz rengi kalitesini ele veriyor. Tadı ve kukusu da bu anlamda önemlidir. Bir de sebzeyi alırken yaş mı yoksa kurutmalık olarak mı tüketeceğiz ona dikkat etmeliyiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sıcaklar etkiledi yenidünyada hasat erken başladı: Fiyatı üreticisini sevindirdi Mersin’de birçok bahçede yetiştirilen ve masrafı az olduğu için ’sarı altın’ olarak dillendirilen Malta eriğinde (yenidünya) hasat başladı. Birinci kalite kilogramı 40-45 TL arasında bahçeden alıcı bulan yenidünya, üreticisini de sevindirdi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerden olan Mersin’de son günlerde artan hava sıcaklıkları nedeniyle peş peşe hasatlar başlıyor. Son olarak özellikle hava sıcaklığının arttığı Mersin’de açıktaki yenidünya bahçelerinde meyveler erken olgunlaştı. Erdemli ilçesinde yoğun olarak bahçeleri bulunan yenidünya meyvelerinin sararmasıyla hasat da başladı. Bahçelere giren işçiler meyveleri özenle toplayarak kalitesine göre sınıflara ayırıp, kasalarla hale gönderiyor. Meyvelerin birinci kalitesi 40-45, ikinci kalitesi 25-30 üçüncü kalitesi ise 10-15 TL’ye alıcı buluyor. Yenidünya meyveleri Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor. Yurt dışına da ihraç edilen meyveler ülkeye döviz kazandırıyor, hem üreticisine hem de çalışanlara ekonomik kazanç olarak dönüyor. İç piyasa ve ihracata gönderiliyor Havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın 15 gün önce başladığını belirten üreticilerden Kürşat Durmaz, "Bu sene ürünlerimiz güzel, birinci ve ikinci sınıf olarak kalite ayrımı var. Fiyatlar iyi memnunuz. Türkiye’de sadece Mersin Erdemli, Tarsus ve Antalya’nın Alanya ilçesinde üretiliyor. Genel olarak iç piyasaya ayrıca ihracata da gönderiliyor" dedi. Üreticilerden Azize Aksay ise şu anda yenidünya meyvelerini topladıklarını, kalitesine göre ayırıp paketleme yaptıklarını, ürünün ve fiyatların şu anda güzel olduğunu kaydetti. Birinci kalite 40-45 TL’ye alıcı buluyor Malta eriğini hasat ettiklerini aktaran Halil Keskin de sağlık açısından faydalı olduğundan yurt içi ve yurt dışından taleplerin olduğuna dikkat çekti. Verimin bu sene güzel olduğuna değinen Keskin, "İklimden dolayı hasat bu sene erken başladı. Malta eriklerinin hepsi kızardı. Eskiden tepeden başlıyor yavaş yavaş aşağıya doğru kızarıyordu. Bu sene komple kızardı. Şu anda birinci kalite 40-45, ikinci kalite 25-30’a, üçüncü kalite ise 15 TL’ye gidiyor" diye konuştu.