YEREL HABERLER - 27 Temmuz 2017 Perşembe 17:45

Yerinden edinmiş vatandaşlar projeyle iş sahibi olacak

A
A
A
Yerinden edinmiş vatandaşlar projeyle iş sahibi olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı’ kapsamında yürütülen “Tekstilde İş Gücü Yerinden Edinmiş Kişilerle Gelişiyor” projesi ile yerinden edinmiş vatandaşlar meslek sahibi olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı’ kapsamında yürütülen “Tekstilde İş Gücü Yerinden Edinmiş Kişilerle Gelişiyor” projesi ile yerinden edinmiş vatandaşlar meslek sahibi olacak.


Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO), Van Çaldıran Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği ile Van Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkârları Esnaf Odası tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Tekstilde İş Gücü Yerinden Edinmiş Kişilerle Gelişiyor’ projesi kapsamında eğitim alan 120 kursiyer, eylül ayında verilecek olan girişimcilik eğitimleri sonrasında tekstil kentte işbaşı yapacak. Proje kapsamında eğitimleri devam eden kursiyerleri ziyaret eden Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, daha önce proje ile ilgili olarak tanıtım ve proje ofisini açtıklarını belirterek, “Burada insanlarımızın eğitim almaları bizleri mutlu ediyor. Ben paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tekstilkent, Van’daki niteliksiz iş gücünü nitelikli hale getirip insanların ekonomik bir değer kazanması açısından Van ve bölgemiz için bir şanstır. Umuyoruz ki en kısa zamanda tekstilkent bir ihtisas organize sanayi bölgesine dönüşür. Yasal olarak bunun altyapısı hazırlandı. Bizler de oranın başarılı olabilmesi için her türlü sorumluluğu almaya hazırız. Bugün yapılan iş de aslında tekstil kentin Van’a gelecekte sağlayacağı katma değere verdiğimiz önemle alakalıdır” dedi.


Bu tür projelerin süreklilik arz etmesi noktasında arz talep meselesinin önemli olduğunu dile getiren Takva, “Tekstilkent büyüdükçe, geliştikçe STK’ların bu anlamdaki projeleri desteklenerek bu süreklilik arz edecek duruma gelecektir. Bizler özellikle ekonomik katma değer oluşturacak ve ara eleman yetiştirme konusunda faaliyet gösterecek tüm samimi paydaşlarımıza destek sağmaya hazırız” diye konuştu.


Çaldıran Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Çetin Yüce ise, proje bütçesinin 220 bin Euro olduğunu ve bu bütçenin 115 bin Euro’sunun kursiyerlere harçlık olarak verileceğini ifade ederek, burada 120 kursiyere eğitim verildiğini söyledi. 2014 yılında proje başvurusunda bulunduklarını anlatan Yüce, buradaki asıl hedeflerinin yerinden edilmiş vatandaşların iş sahibi olmalarını sağlamak olduğunu belirterek, “Projemizde 200 civarında ön başvuru aldık. Bunlar arasında 120 kişi seçtik. 15-40 yaş arası yerinden edilmiş ya da kırsaldan kente göç etmiş dezavantajlı kişileri seçtik. Projemizin eğitimleri başladı. Projemiz 7 eğitimden oluşuyor. Ayrıca projemizin sonunda girişimcilik eğitimimiz olacak. Projemiz eylül ayında tamamlanacak. 120 kursiyerimiz devam ediyor. İki öğün şeklinde eğitimleri veriyoruz” şeklinde konuştu.


Van Terziler Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman ise, eğitimleri devam eden kursiyerlerin işlerinin hazır olduğunu ifade ederek, “Buradaki 120 arkadaşımızın gelecekte işleri hazır, yeter ki burada elbirliği ile eğitimlerini alsınlar. Van tekstilkent esnafı onları bekliyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.