SAĞLIK - 02 Eylül 2009 Çarşamba 11:43

Ramazan'da cilt sağlığına dikkat

A
A
A
Ramazan'da cilt sağlığına dikkat

Uz. Dr. Tuğba Türe, Ramazan ayındaki yanlış beslenme nedeniyle cildin yıpranıp, cansızlaşabileceğine dikkat çekerek, "Bol su içilmeli, antioksidan gıda tüketmeli, lifli gıdaları soframızdan eksik etmemeliyiz" dedi.

Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Tuğba Türe, "Ramazan'da cilt sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken noktalar" hakkında bilgi verdi. Yaz aylarında sıcak hava ve güneş ışınları gibi çevresel faktörlerin etkisi ile cildin daha fazla neme ihtiyaç duyduğunu anlatan Türe, "Yaz aylarının bu son günlerinde güneş ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalmış cildimiz ramazan ayı ile birlikte yanlış beslenme ile daha da yıpranıp cansızlaşabilir. Güneş ışıkları cildimizde kuruma, kalınlaşma ve matlaşmaya neden olur. Bu değişimler cildimizin daha kolay yıpranmasına yol açar" diye konuştu.

Ramazan ayında tutulan oruç ile temel bazı beslenme yanlışları yapılmadığında ve bakım için dikkat edildiğinde cilde bir anlamda detoks sağlanabileceğini anlatan Uz. Dr. Tuğba Türe, "Bol su içilmeli, antioksidan gıda tüketmeli, lifli gıdaları soframızdan eksik etmemeliyiz. Su, canlı ve sağlıklı bir cilt için son derece önemlidir. Susuz kalındığı takdirde ciltte kuruluk, ince kırışıklık ve sarkmalar baş gösterebilir. Özellikle göz çevresi bu durumdan etkilenen bölgedir. İftardan başlayarak sahura kadar düzenli aralıklarla günlük ihtiyacımız olan en az 1. 5 lt su tüketmek önemlidir" şeklinde konuştu.

Uz. Dr. Tuğba Türe, sonbaharın ilk günlerinde olunması sebebiyle cildin nemlendirici ihtiyacının da arttığına dikkat çekerek, kuruyan cildin ihtiyacı olan nemi, bol su tüketerek ve doğru kozmetik uygulamalar ile yerine koymaya çalışmak gerektiğine değindi. Cilt temizleme işleminde cildi tahriş edecek ve kurumayı artıracak deterjan içeren temizleyiciler kullanılmaması gerektiği uyarısında bulunan Türe, "Bunlar cildin doğal koruyucu yapısını bozarak cildinizde kuruma ve hassasiyete neden olabilir.

En doğrusu cilt hastalıkları uzmanının önereceği cilt tipimize uygun nemlendiriciler kullanılmasıdır. Sadece yüz değil, eller, ayaklar ve tüm vücut doğru şekilde nemlendirilmelidir. Nemlendiriciler, cilt yüzeyinde film tabaka oluşturarak, buharlaşarak azalan suyu muhafaza ederler ve cildin ihtiyacı olan nem daha uzun süre korunur. Çok sıcak su ile yıkanmamak ve buhara maruz kalmamak da önemlidir" ifadelerini kullandı.

Gıdalarla alınan en önemli antioksidanların A, E ve C vitaminleri olduğunu ve bunların hücrelere zarar veren serbest radikalleri yok ettiğini aktaran Türe, açıklamalarını şöyle tamamladı; "Böylece cildin daha sağlıklı ve genç kalmalarına büyük katkıda bulunurlar. Bu vitaminleri içeren gıdalar genellikle bitkisel kaynaklıdır. Ayrıca biotin (yumurta beyazında), folik asit (ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller vs..), demir (kırmızı et, kurubaklagiller*) Omega 3 yağı (balık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler). Tek yönlü beslenmek çok yanlıştır, ihtiyacımız olan tüm vitaminlerden yeterince alınmalıdır. Şeker azaltılmalı, bol meyve sebze ve protein ile beslenilmeli. Sigara, katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durulmalıdır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Umre ödüllü gençlik bilgi yarışması sonuçları açıklandı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması’ sonuçları açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geleneksel hale getirilen lise ve üniversite öğrencilerine yönelik bilgi yarışması düzenlenmişti. İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde yurt genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yarışma sınavının sonuçlarına göre Bayburt’ta lise düzeyinde Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Esra Yeşil, üniversite düzeyinde ise Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Esra Arslan İlde birinci olarak Umre ödülü kazandı. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin isimleri ise şu şekilde: Lise düzeyinde: 1. Emine Esra Yeşil - (Arpalı Zakire Hanım Kız Kur’an Kursu Hafızı ) Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 2. Melek Betül Alagöz - Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 3. Pınar Üner - Rekabet Kurumu Kız Anadolu Lisesi 4. Mehmet Akif Memiş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi 5. Merve Kardeş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi Üniversite düzeyinde: 1. Esra Arslan - Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. Merve Argun - Bayburt İlahiyat Fakültesi 3. Dilara Han - Bayburt İlahiyat Fakültesi 4. Yavuz İhsan Selim Zehir - Bayburt İlahiyat Fakültesi 5. Ömer Faruk Urhan - Bayburt İlahiyat Fakültesi Öğrenciler yarışma sonuçlarını yarisma.diyanet.gov.tr adresinden öğrenebilecekler.