YEREL HABERLER - 06 Ocak 2012 Cuma 10:13

GAP-TEYAP PROJESİ EĞİTİM FAALİYETLERİNİ 2012 YILINDA DA SÜRDÜRÜYOR

A
A
A
GAP-TEYAP PROJESİ EĞİTİM FAALİYETLERİNİ 2012 YILINDA DA SÜRDÜRÜYOR

GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi’nin (GAP-TEYAP) 2012 yılı eğitim programı, Şanlıurfa’da düzenlenen "Sulama Yayımcı Temel Eğitimi" ile devam etti.
GAP-TEYAP Projesi kapsamında 02-06 Ocak 2012 tarihleri arasında düzenlenen bu eğitimle, sulama ile tarımsal yayım konularını bütünleştirilerek, sahada sulama konusunda çalışan yayım elemanlarının çiftçilerle daha etkin bir iletişim kurup onları daha doğru sulama yöntemleri kullanmaları konusunda geliştirme amacını taşımak. GAP-TEYAP Teknik Destek Ekibinde Sulama Uzmanı Akif Yenikale, "Eğitimde, sulama yöntemlerinin temel esasları, bölgesel bitki su tüketimleri, drenaj ve arazi ıslahı, sulama malzeme
bilgisi ve modern sulamanın çiftçiye eğitsel olarak aktarma yöntemleri konuları, teorik ve uygulamalı olarak verildi. 3 aşamalı olan bu eğitimin diğer aşamaları ’sulama metodları’ ve ’sulama projelerinin hazırlanması’ konularında olacak, bu konulardaki eğitimler 2012 yılı içerisinde gerçekleştirilecektir. Eğitime 9 GAP ilinden kamuda, sivil toplum kuruluşlarında ve serbest çalışan 114 yayımcı teknik eleman katıldı. Eğitimi alan teknik elamanlardan bölgelerinde sulama konusunda daha etkin yayım çalışmaları
sürdürmeleri beklenmektedir. Eğitim, Harran, Dicle ve Ankara Üniversitelerinden gelen öğretim üyeleri ve GAP-TEYAP konu uzmanlarından oluşan bir eğitici grubu tarafından Şanlıurfa’da verildi. Eğitimin saha uygulaması Ceylanpınar Tarım İşletme Müdürlüğü arazisinde damla sulama ve center-pivot yağmurlama sulama uygulamalarını yerinde inceleme şeklinde gerçekleşti" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.