YEREL HABERLER - 05 Ocak 2012 Perşembe 18:06

FETHİYELİ MUHTARLARA YEŞİL KART BİLGİLENDİRMESİ

A
A
A
FETHİYELİ MUHTARLARA YEŞİL KART BİLGİLENDİRMESİ

Fethiyeli köy ve mahalle muhtarları, yeni yıl itibarı ile yürürlüğe giren yeşil kartlardaki düzenleme ve Genel Sağlık Sigortası konusunda bilgilendirildi.
Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Salonu’nda yapılan toplantıya Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli ve SGK Fethiye Şube Müdürü Birsen Dursun, köy ve mahalle muhtarları katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, “Bilindiği gibi Fethiye’de 19 bine yakın yeşil kartlı vatandaşımız bulunmaktadır. Bunun dışında 13 bin 800 vatandaşımızın da herhangi bir sosyal güvencesi olmadığı tespit edilmiştir. 01Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa gereği sosyal güvencesi olmayan 13 bin 800 vatandaşımızın mağdur olmaması ve genel sağlık sigortası kapsamından yararlanması için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda muhtarlarımıza kendi bölgelerindeki bu tür vatandaşların bilgilendirilmesi ve yeni kanundan yararlanabilmeleri için bilgiler aktardık. Bu nedenle tespit edilen vatandaşlarımızın bir ay içinde Fethiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir. Vakıfta gelir tespiti yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na bilgiler verilecek ve bu vatandaşlarımızın genel sağlık sigortasından yararlanmaları sağlanacak. Bu konuda muhtarlarımıza önemli işler düşmektedir. Fethiye’deki 13 bin 800 vatandaşımızın bu değişiklikten yararlanmaları ve mağdur olmamaları için çalışma başlatıldı” dedi.
Fethiye Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Birsen Dursun da, Fethiye genelinde toplam 13 bin 800 sosyal güvencesi bulunmayan vatandaş bulunduğunu ifade ederek, bir süre sonra gerçekleştirilecek tebligatların ardından gelir tespiti için söz konusu vatandaşların Fethiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğüne başvurması gerektiğini söyledi. Bunun yapılmaması durumunda hane başına ortalama aylık 200 TL gibi bir SGK’ya borçlanma oluşacağını ifade eden Dursun, muhtarlardan vatandaşların uyarılması konusunda destek isteyerek, “Yürürlüğe giren genel sağlık sigortası kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarında kendileri adına gelir tespiti yaptıracak. Bu tespit sonucunda aile bireyleri başına asgari ücretin üçte birinden az gelir tespit edilmesi durumunda öğrenciler, giderleri SGK tarafından karşılanmak üzere Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Tespit sonucunda asgari ücretin üçte birinden daha fazla gelir tespit edilmesi durumunda, öğrencilerin aylık ödeyecekleri tutarlar belirtilerek Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Başvurularını bir ay içinde yapmayanlar, en üst gelir grubu kapsamında değerlendirilecek ve yüksek prim oranları ödemek durumunda kalacak. Bir işte çalışarak gelir elde eden ve kendi adına sosyal güvencesi bulunan öğrenciler ile ailesinden sigortalı olan 25 yaşını geçmemiş öğrenciler için ekstra bir uygulama yok. Ancak bu öğrencilerin de aile fertleri içerisinden sosyal güvencesini sağlayacak olan üyesi adına Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi içerisinde tanımlanmış olması gerekiyor. Bu işlemler eğitim öğretim dönemleri itibari ile temin edilecek Öğrenci Belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne teslim etmek suretiyle güncellenecek” diye konuştu.
VAKIF ÜYELERİ BELİRLENDİ
Toplantıda ayrıca Fethiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti’nde 2012 yılı içerisinde görev alacak 1 mahalle ve 1 de köy muhtarı seçimi yapıldı. Yapılan seçimde mahalle muhtarları arasında Akarca Mahalle Muhtarı Oktay Küçükbenli aday olurken, köy muhtarları arasında da Çukurincir Köyü Muhtarı Servet Yılmaz aday oldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Üzüm sezonu öncesi araç sahiplerine ’Bakım yaptırın’ uyarısı Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şevk Ağırbaş, yaklaşan hasat sezonu öncesi uyarılarda bulunarak özellikle işçi taşıyan çiftçilerin mutlaka araç bakımlarını yaptırmaları gerektiğini söyledi. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde üzümde bağ budama gibi bakımların ardından asma yaprağı toplama ve bağların sürülmesi işlemlerine başlandı. Hasat sezonuna doğru çiftçilerin sıklıkla bağlara işçi götürdüğü dönemde Alaşehir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şevk Ağırbaş da uyarılarda bulundu. Özellikle tarım işçisi taşıyan araçların mutlaka bakımlarının eksiksiz yapılması gerektiğini söyleyen Ağırbaş, "Bölgemizin en büyük geçim kaynağı olan üzümde işçilik sezonu başladı. İklimsel ve ekonomik olarak bölgemizde yaz sezonunda Alaşehir ve çevresinde nüfus oranı ikiye katlanıyor. Bölgemize Eşme, Demirci, Selendi, Kula, Salihli, Köprübaşı, Kiraz ilçeleri gibi çevre ilçelerden ayrıca doğu illerimizden çalışmak amacıyla işçi olarak gelen vatandaşlarımız nedeniyle nüfusumuz artmaktadır. Dolayısıyla araç sayısı da buna bağlı olarak artmaktadır. Başta minibüs gibi yolcu ve işçi taşıyan, kamyon, kamyonet gibi yük taşıyan araçlarımızın mutlaka rutin bakımlarının yapılması gerekmektedir. Araçlarımızın lastik, fren, balata, elektrik aksamı gibi bakımları, sigorta, vize gibi bakımların yapılması, yolcu taşımada yolcu sayısını, yük taşımada istiap haddini aşmamaları konusunda çok dikkatli olmaları gerekir. Yaz aylarında kesinlikle minibüslerde havaların sıcak olması nedeniyle, kapılar açık yolcu taşınması yapılmamalıdır. Sürücüler ehliyet, ruhsat ve izin belgelerini eksiksiz olarak bulundurmaları gerekir. Sürücüler araç kullanma saatlerine uyarak, dinlemeden, uykusuz olarak araç kullanmamaları gerekir. Hiçbir sürücümüz güvenlik güçlerinin istedikleri belgeleri yüzünden ceza yememelidir. Trafikten ceza yememek için değil, can taşıdığımız için sorumluluklarımıza mutlaka uymalıyız. Ayrıca traktör üzerinde ve açık römorklar üzerinde işçi taşımamak kurallarına uymalıyız. Tüm sürücülerimiz her türlü evrak ve sorunları konusunda odamızdan bilgi ve yardım alabilirler" dedi.
Eskişehir Nebi Hatipoğlu’ndan Özgür Özel’e eleştiri AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, İYİ Parti’den istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılan İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’na parti rozetini takan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kendisi için sarf ettiği sözleri hatırlatarak, “Sayın Yanıkömeroğlu dönek midir? Sayın Yanıkömeroğlu irade hırsızı değil midir? İYİ Parti oyları ile sadece CHP saflarına katılmak mı mübahtır” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde AK Parti’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilen AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nu hedef alarak, İYİ Parti’den AK Parti’ye geçtiği için ‘irade hırsızı’ sözleriyle suçlamıştı. Yerel seçimler öncesinde Hatipoğlu ve Özel ard arda açıklamalar yaparak, karşılıklı eleştirilerine cevap vermişti. Önceki gün, İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 104’üncü yılının kutlandığı bu haftada, İYİ Parti’den istifa ederek CHP’ye katıldı. Yanıkömeroğlu’nun rozeti, CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından takıldı. AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla, İYİ Parti’den ayrıldığı için kendisini sık sık eleştiren Özel’i hedef alarak şu ifadeleri kullandı; “İyi Parti’den istifa eden İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Özgür Özel’in taktığı rozetle CHP’ye katıldı ki Sayın Meral Akşener kendisi için, ‘Partimizden benim gözümde en son ayrılacak arkadaşımız diyebilirdim’ dediği halde. Şimdi Özgür Özel’e soruyorum? Sayın Yanıkömeroğlu dönek midir? Sayın Yanıkömeroğlu irade hırsızı değil midir? İyi Parti oyları ile sadece CHP saflarına katılmak mı mübahtır? Ha bu arada unutmadan, CHP medyasının bu konudaki çok kıymetli düşünceleri nelerdir?”