YEREL HABERLER - 29 Aralık 2011 Perşembe 17:35

BAKAN ERDOĞAN BAYRAKTAR MİLLETVEKİLİ RIZA YALÇINKAYA`NIN SORULARINI CEVAPLADI

A
A
A
BAKAN ERDOĞAN BAYRAKTAR MİLLETVEKİLİ RIZA YALÇINKAYA`NIN SORULARINI CEVAPLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın Bartın Irmağı’ndaki kirlilik ile ilgili Meclis’e sunduğu yazılı soru önergesini cevapladı
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın 21 Kasım 2011 tarihinde hazırlayıp TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde Bartın Irmağı’ndaki kirliliğe dikkat çeken Milletvekili Rıza Yalçınkaya, ’Kirlilik nedeniyle ırmağın simsiyah bir renge bürünüp çevre ve halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Sayıyla ifade edilemeyecek boyutta balık ölümlerinin meydana geldiğini’ ifade etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ’’Bartın Irmağının kirlilik durumuyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce 30 Ekim 2011, 14 Kasım 2011 ve 27 Kasım 2011 tarihlerinde yapılan incelemelerde Bartın Irmağı’nın Orduyeri Mevkiinde doğal renginden farklı siyah bir renkte aktı. Irmak güzergahı boyunca yapılan gözlemlerde renk değişiminin organize sanayi bölgesinden itibaren başladı. Organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren ve boyama yapan tek tekstil fabrikası olan Tüsa Denim Tekstil San. Tic. A.Ş.’nin atık su arıtma tesisini çalıştırmadığı tespit edildi. Söz konusu firmaya 01.11.2011 atık su arıtma tesisini çalıştırmadığı için 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinin (f) bendi gereği 85 bin 475 lira idari para cezası uygulanmış ve ilgililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Yine analiz sonuçlarının Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği (SKKY) Tablo 10.3’teki sınır değerlerinin üzerinde olduğunun tespit edilmesi nedeniyle 05.Aralık.2011 tarihinde Çevre Kanunu’nun 20. Maddesi R bendi gereği 102 bin 567 lira idari para cezası uygulanmış ve ilgililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Kirliliği önleyici tüm tedbirlerin alınması, tesisin düşük kapasite ile çalışılması ve boyama işleminin yapılmaması şartıyla, söz konusu tesise Çevre Kanunu’nun 15. Maddesi 1. bendi gereği, bakım, onarım çalışmalarının test edilebilmesi için, 70 gün süre verilmiştir" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.