GENEL - 04 Ocak 2012 Çarşamba 17:09

AÜ`DEN "SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI" İDDİALARINA KARŞI ÖNERİ

A
A
A
AÜ`DEN "SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI" İDDİALARINA KARŞI ÖNERİ

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necati İyikan, "sözde Ermeni soykırımı" iddialarına son vereceğini belirttiği bir öneri hazırladı.
AÜ Senato Salonu’nda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necati İyikan, sözde Ermeni soykırımı iddialarının önüne geçebilmek için hazırladığı çözüm önerilerini anlattı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grubu bulunan tüm siyasi partilere önerinin gönderildiğini aktaran İyikan, tek yolun anayasa değişikliği olduğunu söyledi. Anayasa değişikliğinde sözde
Ermeni soykırımı iddialarının kesin bir ifadeyle reddedilmesi ve bunu destekleyici bir devlet açıklaması yapılması gerektiğini ifade eden İyikan, "Değişikliğin içeriği; ’Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti’nde gerçekleşen 1915 senesindeki olayları soykırım olarak değerlendirmemektedir’ şeklinde olmalıdır. Konunun anayasa çizgisine taşınması, Ankara’nın kararlılığını göstermesi açısından önemlidir" dedi.
Anayasada yapılacak değişikliğin yanında, Türkiye’nin bilimsel çalışmaların sürekliliğini sağlaması ve bilimsel araştırmalara uluslararası arenada aralıksız devam etmesi gerektiğini vurgulayan İyikan, Türkiye’nin bölgesel ve küresel çerçevede aktif dış politika sürdürmesinin de son derece önemli olduğuna dikkati çekti. Fransa ve İsviçre’de sözde Ermeni soykırımına yönelik düzenlemelerin özgürlükle bağdaşmasının mümkün olmadığını belirten İyikan, "Bugüne kadar yapılan büyükelçiyi çekmek, ekonomik baskı
uygulamak gibi yaptırımlar bir sonuç getirmedi, getirmeyecektir. O nedenle anayasal değişiklik yapılmalıdır. Bu sayede Türkiye, sözde Ermeni soykırımı iddialarını önleme konusunda etken rol oynamaya başlayacaktır" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir