POLİTİKA - 08 Ocak 2012 Pazar 12:37

BAKAN GÜNAY, VAN`DAKİ TARİHİ YAPILARDA İNCELEMELERDE BULUNDU

A
A
A
BAKAN GÜNAY, VAN`DAKİ TARİHİ YAPILARDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Van’da bulunan tarihi yapılarda incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.
Van’da bulunan Bakan Günay, sabah saatlerinde ilk olarak Van Müzesi’ni gezdi. Depremde zarar gören binadaki incelemelerinin ardından tarihi Van Kalesi’nin güneyinde bulunan Kayaçelebi Camii ile Hüsrevpaşa Camii ve Külliyesi’ne geçen Bakan Günay, yaşanan depremlerde hasar gören camilerde incelemelerde bulundu. Ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Günay, tarihi mekanlardaki hasarları yerinde görmek için geldiğini belirterek, "Depremden sonra ilk geldiğimde bu kadar hasar yoktu. Kayaçelebi ve
Hüsrevpaşa camilerinin ana yapısında ciddi hasarlar var. Bu camiler vakıflara bağlı, ilgili bütün birimleri uyarıyoruz. Arkadaşlarımız burada gerekli çalışmayı yaparak, yeni raporlar hazırlıyorlar. Kale Kapısı’nın restorasyonu kolay, ama camilerde oldukça önemli hasar var. Çok ciddi tedbirler almak gerekir. Allah korusun bir deprem felaketi bizi çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakır. Kalede yaptığımız restorasyonlarda bir sorun yok. Kale ve yamaçlarda yapılar sağlam, ama ovadaki yapılarda ciddi
hasar var. Tabii bunlar birer ders. Derslerden yararlanmak gerekir" dedi.
Van Müzesi’nde de birinci depremden sonra yaptığı incelemelerde tedbir alınması gerektiğini ilgili kurum müdürlerine aktardığını ifade eden Bakan Günay, "Binanın taşıyıcıları sağlam, duvar bağlantılarında sorun var. Kullanılabileceğini söylüyorlar. Bizim zaten yeni bir müze yapma düşüncemiz var. Vazgeçmiş değiliz. Yapacağımız müzenin sağlam kalması gerekir. Eğer aksaklıklar tamamlanırsa bu yaz temelini atmak istiyorum" diye konuştu.
Van Kalesi’nin kuzey tarafına geçen ve burada yapılacak olan müze binası alanında da incelemelerde bulunan Bakan Günay, son olarak İpekyolu Caddesi üzerindeki DSİ 17. Van Bölge Müdürlüğü’nü inceledi. Depremden dolayı ağır hasar gören kurumun binalarında incelemelerde bulunan ve cep telefonu ile görüntü çeken Bakan Günay, ardından havaalanına geçerek uçakla Ankara’ya döndü.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir