GENEL - 09 Ocak 2012 Pazartesi 10:32

OĞLUNU OKUTMAK İÇİN SİMİT SATIYOR

A
A
A
OĞLUNU OKUTMAK İÇİN SİMİT SATIYOR

Adana’da 16 yaşındayken başlık parası için amcasının oğluyla evlendirilen, ancak 2 yıl sonra üzerine kuma getirdiği için ayrıldıktan sonra yine ailesinin isteğiyle evlendiği kişi de çocuklarını dövünce ondan da ayrılan Hasret Çiftçi, şimdi ilköğretim 7. sınıfa giden oğlunu okutmak için başında taşıdığı tezgahıyla simit satıyor.
Hasret Çiftçi (43) babasının 16 yaşındayken başlık parası alabilmek için amcasının oğlu Mehmet Çiftçi ile evlendirdiğini belirterek, "Babam beni okula göndermek yerine çocuk yaşta amcamın oğluyla 30 bin TL başlık parası karşılığında evlendirdi. Ben evlenmeyi hiç istemedim. Ama babam beni zorla evlendirdi. Amcamın oğlu 2 yıl sonra benim üzerime kuma getirdi. Bende bu durumu kaldıramayarak ondan ayrıldım" dedi.
Çiftçi, amcasının oğlundan ayrıldıktan sonra babasının ’dul kadının yanı babasının evi değil kocasının yanı’ diyerek 2 yıl aradan sonra Gökhan Ç. adlı kişiyle evlendirdiğini kaydetti. Çiftçi, hiç istemeden ikinci kez evlenmek zorunda kaldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
"İkinci kez evlendikten sonra 3 tane çocuğum oldu. Ancak eşimin işi yoktu çocuklarına ve bana hiç sahip çıkmıyordu. Evine hiç bakmıyordu. Sürekli beni ve çocuklarımı dövüyordu. En son Gökhan, oğlumu çok kötü dövdü bende şikayetçi olduktan sonra ayrılmaya karar verdim. 10 yıl önce ikinci eşimden ayrıldım ve mahkeme Gökhan’ı bana verdi. Şimdi evli değilim ama daha mutluyum."
"AYAKTA DURMAK VE OĞLUMU OKUTMAK İÇİN SİMİT SATIYORUM"
Eşinden ayrıldığında oğlunun 3 yaşında olduğunu bu nedenle çocuğuna bakabilmek için çalışması gerektiğini anlatan Çiftçi, "Bir simitçinin yanına giderek iş istedim önce kadınsın diye yapamazsın diye vermek istemediler ama yalvararak işe başladım. O gün bugündür tepsiyle aldığım simitleri kafamın üzerine koyarak sokak sokak dolaşıp simit satıyorum. Günde ortalama 20-25 kilometre yürüyerek bütün simitleri satıyorum. Oğlumun okuyup topluma, vatana faydalı bir birey olabilmesi için simit satıyorum" diye
konuştu.
Kendisinin okuyamadığını ailesi tarafından "kızlar okumaz" denilerek okutulmadığının altını çizen Çiftçi şöyle devam etti:
"Ben okuyamadım. Okusaydım belki öğretmen olur birkaç öğrenci yetiştirirdim. Şimdi simit satmaz bir fabrikada çalışırdım. Bu nedenle çalışıp oğlumu sonuna kadar okutacağım. Onu eğitimli bir insan yaparak kimseye muhtaç olmamasını sağlayacağım. Ben eğitimin eksikliğini bildiğim için onu okutacağım."
Yaptığı işin çok zor ve yorucu olduğunu anlatan Çiftçi, para kazandığında değil ama insanlar simit sattığı için saygı gösterdiğinde bir anne olarak kendisiyle gurur duyduğunu söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir