POLİTİKA - 29 Aralık 2011 Perşembe 11:25

BAKAN DAVUTOĞLU, EDİRNE`DE BALKAN ŞEHİTLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ

A
A
A
BAKAN DAVUTOĞLU, EDİRNE`DE BALKAN ŞEHİTLİĞİ`Nİ ZİYARET ETTİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Edirne Balkan Şehitliği’ni ziyaret etti.
Edirne Balkan Şehitliği’ndeki törene Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçisi Namık Tan, Hırvatistan Büyükelçisi Burak Özügergin gibi birçok büyükelçi ve milletvekili katıldı. Davutoğlu, başşehirlerin baş eğmeyeceğini belirterek, baş şehrin çocuklarının asırlarca sürecek asaleti yaşattıklarını söyledi. Davutoğlu, 5 ay 5 gün süren muhasaranın bir savaş olmadığını kaydederek, bir milletin var oluşuyla ilgili ve tarihte hiçbir zaman yok edilemeyecek
iradenin Edirne’nin şahsında sembolleştiğini ifade etti. Davutoğlu, Edirne 1362’de Türk şehri olduğunda İstanbul’un ve Edirne müdafaasının Ankara’nın önünü açtığını belirterek, ’’Bu aziz şehitlerimizin huzurunda o kadar tazimle eğilsek azdır. Onlar 5 ay 5 gün her türlü baskıya, her türlü açlığa, ızdıraba, çileye boyun eğmeyerek, direnerek var olma mücadelesi verdiler. Bu mekanlar büyük acılara şahit oldu" dedi.
Davutoğlu, ’’Dünyanın başka köşelerinden insanlar, Edirne muhasarası ile insanlık onurunu keşfettiler. En büyük şair Muhammed İkbal, Hazreti Mevlana’nın manevi öğrencisi Hint diyarından Edirne’ye seslendi. En güzel dizeleriyle, en vurgulu cümleleriyle Edirne’ye seslendi. O muhasara şartları altında ordunun ihtiyacı için gayrimüslim halktan da alınan, alınması karar verilen erzakın alınması üzerine dönemin müftüsünün tepki göstermesi ve erzakın geri dağıtılması bir insanlık dersidir’’ diye konuştu.
Edirne Vali Yardımcısı Ayhan Özkan ise, Balkan faciasını etin tırnaktan ayrıldığı facia olarak niteleyerek, Balkan Savaşları’nın en önemli savaşlardan biri olduğunu söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir